Hamarosan érkezik a Yamaha CX-A5200 AV processzor és MX-A5200 végerősítő párosa

A Yamaha megújult elő- és végerősítő párosából sem maradhattak ki a legújabb újdonságok, ezért a japán gyártó szinte az összes elérhető szolgáltatást belepakolta a csúcsmodellekbe, melyek mellé megerősített tápegység, új D/A átalakító, érintés nélküli vezérlés és mesterséges intelligencián alapuló surround hangzás is jár.

A páros előerősítője a CX-A5200 11.2 csatornás jelfeldolgozással rendelkezik, támogatja az elérhető legújabb hangformátumokat (Dolby Atmos, DTS:X) és a nagy dinamikatartományú videók (Dolby Vision, HDR10, HLG) továbbításával is könnyedén megbirkózik. A processzor támogatja az Alexa hangutasításokon alapuló vezérlési lehetőségét, a tökéleteshez közelítő három dimenziós térhangzás létrehozását mesterséges intelligencia végzi, a MusicCast többszobás vezeték nélküli és surround technológia pedig már 4 különálló zónát képes vezérelni.

A DSP-be épített mesterséges intelligencia a „Surround:AI” elnevezést kapta és képes a tartalom hanganyagának valós idejű elemzésével a térhangzás folyamatos optimalizálására. Az új technológiának köszönhetően „a halk párbeszédek mindig jól hallhatóak, miközben a mozgalmasabb jelenetek még életszerűbbek, mint eddig bármikor”. A szobakorrekciós beállításokért a YPAO legújabb generációja felel, mely az új HD3 jelfeldolgozó algoritmusok segítségével a korábbi megoldásoknál pontosabb háromdimenziós hangtér megjelenítésére képes.

A CX-A5200, a számos új szolgáltatása mellett, újratervezett és megerősített tápegységet, valamint toroid transzformátort kapott az optimális tápellátás érdekében. Megújultak az ESS Sabre D/A átalakítók is, melyek szerepét már a legújabb ES9026PRO chip-ek töltik be. A készülék több rétegből felépülő rezgéscsillapított alvázat és szimmetrikus XLR csatlakozókat is kapott, az elérhető legjobb hangminőség maximalizálásának érdekében.

A páros végerősítője az MX-A5200 11 darab erősített csatornával rendelkezik, melyek közül a két frontcsatorna kimenete híd-kapcsolásos üzemmódban is használható. Az alkatrészek minőségén láthatóan nem spórolt a gyártó, ennek köszönhetően 27.000 µF-os kondenzátorok, méretes toroid transzformátor és válogatott alkatrészek kerültek a burkolat alá.

A végerősítő felépítése a gyártó „szimmetrikus tervezési modelljét” követi, ami kiegészül az AV processzornál is alkalmazott rezgéselnyelő alvázzal, mely fő eleme egy 1.6 mm vastag acéllemez. A bemeneti csatlakozók között szintén rendelkezésre állnak szimmetrikus XLR aljzatok, továbbá a hangfalcsalakozók minőségi, aranyozott, tömör réz darabok.

A Yamaha csúcs párosa a hírek szerint októberben kerül az európai boltok polcaira. A CX-A5200 ára várhatóan 2.490€ (kb. 820.000,-Ft) körül alakul, az MX-A5200 mellé pedig nagyjából 2.890€-s (kb. 950.000,-Ft) árcédula kerül. A hazai megjelenésről és a hivatalos magyarországi árakról jelenleg nem állnak rendelkezésre információk.

forrás: yamaha