Hamarosan érkezik a Filmmaker mód a legújabb 4K TV-kre

Még alig létezik tartalom a nemrég bevezetett IMAX Enhanced szabványhoz, máris új képmód jelent meg a láthatáron, ami azt ígéri, hogy valóban azt láthatjuk otthon, amit a film készítői megálmodtak.

A Filmmaker mód a Dolby, LG, Netflix, Panasonic, Samsung és Warner Bros. által alapított UHD Alliance, továbbá stúdiók és filmkészítők szoros együttműködésében került kidolgozásra. Az újdonság nem kevesebbet ígér, minthogy használatával a tartalom mindig a megfelelő képarányban, színpontossággal és sebességgel jelenhet meg, igazodva a film készítőinek eredeti elképzeléséhez.

Az új képmód a rendezők, a hollywoodi stúdiók és a gyártók visszajelzései alapján készült. A fejlesztést megelőző felmérések szerint egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a képernyőkön pontosan az jelenjen meg, amit a rendező elképzelt a film készítése közben.

Az új képmód képes lesz felülbírálni a jelfeldolgozást és módosítani az alapértelmezett beállításokat. Használatával a tartalom mindig a eredeti képarányban és színhűséggel jelenhet meg, elméletben pontosan úgy, ahogy azt a film készítői megálmodták. Az üzemmódot a beágyazott metaadatok automatikusan kapcsolják be, de manuális beállításokat is biztosít az új rendszer. A Filmmaker képmód további nagy előnye lehet, hogy az ígéretek szerint teljesen egységes lesz, minden márka ugyanazt az eljárást használja majd.

Az LG, a Panasonic és a VIZIO az elsők között jelentette be a Filmmaker mód támogatását, így ezen gyártók új modelljei feltehetően lehetőséget biztosítanak az új képmód használatára. A régebbi modellek támogatásáról jelenleg nincsenek pontos információk, de a hírek szerint a gyártók már dolgoznak az eljárás széles körű elérhetőségét biztosító frissítéseken.

forrás: experienceuhd