Good vibrations – ZeroPads Active adaptív rezgéscsillapító rendszer teszt

Az audiofil és high end kategóriákban kötelező elvárás az audiokomponensek megfelelő rezgéscsillapítása. A drága, felsőkategóriás készülékek tervezésekor már a legelső szempontok között szerepel a rezonancia-mentesítés, ami drága, igényes anyagok felhasználásával, ezáltal magasabb költségekkel jár. A költségek csökkentése azonban elér szinte minden kategóriát, így az audiokészülékek megfelelő izolálása érdekében érdemes körülnézni az erre specializálódott gyártók kínálatában.

Számos nagy és neves cég kínál különféle rezgéscsillapító megoldásokat, melyek az egész megfizethetőtől a csillagászati árcédulával rendelkezőkig terjednek. Az árak széles skálája mellett a felépítés is szélsőségesen eltérő lehet, a felhasznált anyagok között pedig a fa, a fém, a műanyag, a szénszál és további hi-tech matériák is gyakran helyet kapnak.

Az egyik legelterjedtebb felépítések közé tartoznak a különböző golyókat tartalmazó elcsatolások, melyek fém vagy a drágább modellek esetében kerámia golyókat alkalmaznak. A különféle felhasznált anyagok ellenére egy dolog azonban azonos ezeknél a rezgéscsillapító megoldásoknál; passzív csillapítást biztosítanak, ami a legtöbb esetben a rezonanciák csak egy adott sávján belül hatékony.

Jelenlegi tesztalanyaink is a népszerűbb, golyós-elcsatolással rendelkező darabok táborát erősítik, azonban van egy rendkívül érdekes tulajdonságuk, képesek reagálni a rezgésekre, mivel piezoelektromos elven működő, adaptív csillapítást valósítanak meg.

audio engineers, zeropads ultra, zeropads hifi feet, anti-vibration spike, isoacoustics, stillpoints, finite elemente, soundcare

Megjelenés

A ZeroPads csillapítók a gyártótól már megszokott prémium minőségű, lézergravírozott fadobozban érkeztek. A dobozban szépen formára vágott szivacsban külön elhelyezve találjuk a rezgéscsillapítók részeit, egészen pontosan a 4-es készletnél 12, a 3-as készletnél pedig 9 darab „alkatrészt”. A rezgéscsillapítók egyesével 3 darabból állnak, egy alsó „csésze” részből, egy szintetikus kvarckristály golyóból és egy felső korongból.

A megjelenés igényes, a megmunkálás rendkívül precíz, a lézergravírozott feliratok pedig nagyon jól néznek ki. Az anyaghasználat sem mindennapi, mivel az alsó és felső rész a járműgyártásban is egyre nagyobb arányban alkalmazott nagyszilárdságú, rozsdamentes acélötvözetből (HSLA) készül, ami már önmagában is nagyon jó csillapító tulajdonságokkal rendelkezik. A két rész között kapott helyet a precíziósan megmunkált és több lépésben polírozott, piezoelektromos tulajdonságokkal rendelkező szintetikus kvarckristály-golyó, ami egyben a rezgéscsillapító „lelke”.

audio engineers, zeropads ultra, zeropads hifi feet, anti-vibration spike, isoacoustics, stillpoints, finite elemente, soundcare

A ZeroPads Active rezgéscsillapítók a piezoelektromosság fizikai sajátosságát alkalmazzák a rezgések csillapítására, amihez elengedhetetlen egy jól megválasztott piezoelektromos anyag, ami jelen esetben a középpontban elhelyezett szintetikus kvarckristály golyó. A piezoelektromosság egy egészen egyszerű dolog, ami láthatatlanul ott van a mindennapjainkban. Megtalálható az öngyújtókban, kvarcórákba, különböző elektronikai vezérlőegységekben, de ipari szinten aktív rezgésszabályozáshoz is alkalmazzák.

A piezoelektromosság elvi működése nem túl bonyolult. A piezoelektromos anyag, jelen esetben a kvarckristály, nyomás hatására képes elektromos mezőt generálni, elektromosság, elektromos mező hatására pedig képes a méretét megváltoztatni. A ZeroPads Active rezgéscsillapítók ezt a fizikai sajátosságot használják ki, mivel a rezgések nyomásváltozást okoznak, amely hatására elektromos mező jön létre, az elektromos mező pedig a nyomással ellentétes irányú méretváltozásra kényszeríti a kristályt. Röviden „kisimítja” a rezgéseket.

Mindehhez természetesen pontosan megtervezett és precízen méretezett alkotóelemek szükségesek. Ilyen például a szintetikus kvarckristály golyó, amely összetételét speciálisan fejlesztették, de a kristálygolyó foglalata is hosszú tervezés eredménye, mivel nem a golyós elcsatolásoknál megszokott kialakítást alkalmazza, hanem egy speciális süllyesztést. A süllyesztés sajátossága, hogy nem egy ponton, hanem egy vékony perem segítségével érintkezik a kristálygolyó felületével, így nem csak a nyomás erőssége nő a felület csökkenése miatt, hanem közel 360 fokos irányban képes reagálni a rezgések által okozott nyomásváltozásokra.

A kvarckristály mindezeknek köszönhetően képes adaptívan csillapítani a magasabb frekvenciájú és mikrorezonanciákat, a közepes és alacsony frekvenciák elnyeléséért pedig a különleges acél ház és a speciális, zárt cellás, habosított elasztomer felel.

audio engineers, zeropads ultra, zeropads hifi feet, anti-vibration spike, isoacoustics, stillpoints, finite elemente, soundcare

A koncepció több, mint érdekes és be kell vallanunk, hogy nekünk nagyon szimpatikus maga az elv és annak kivitelezése is, ezért hozzá is fogtunk, hogy kiderítsük a gyakorlatban mire is képesek a ZeroPads Active csillapítók.

A dobozból kivéve a különálló darabok összeszerelése nem igényel különösebb szaktudást, mivel a csillapítók viszonylag egyszerű felépítéssel rendelkeznek. Az alsó csésze süllyesztésébe kell helyezni a kristálygolyót, majd felülre a korongot és már kész is, mehet a készülék alá. Meg kell említenünk, hogy a ZeroPads Active felső része egy adott dőlésszögben képes alkalmazkodni a nem teljesen párhuzamos felületekhez, így az audiokészülékek alatti elhelyezés rendkívül egyszerű a 3 darabos készlet esetén is, ha azok nem a készüléklábak alá kerülnek. A méretek szintén jól átgondoltak, mivel mind a készüléklábak alatt, mind pedig azokat kihagyva kényelmesen használhatók, nem emelik meg túlzottan a készüléket, de mégis kellően magasak.

A ZeroPads Active rezgéscsillapítók 3 és 4 darabos szettben kaphatók, illetve utóbbi készlet létezik kimondottan álló hangsugárzókhoz és audio-állványokhoz készült változatban is, ZeroPads Active SP elnevezéssel. Ez utóbbi lehetőséget biztosít az opcionális menetes adapterek használatához, melyek a szükséges méretekben vásárolhatók meg. További opcionális lehetőség a nagyobb terhelhetőséget biztosító kristálygolyó-csomag, ami a mellékelt 18kg/db helyett, 32kg/db, így összesen akár 128kg súlyig képes biztosítani a megfelelő működést.

audio engineers, zeropads ultra, zeropads hifi feet, anti-vibration spike, isoacoustics, stillpoints, finite elemente, soundcare

Meghallgatás

Tesztünkön a rezgéscsillapítókat a lehető legtöbb készülék alatt szerettük volna kipróbálni, így egy Naim Uniti Star, egy Luxman L-505uX II, egy Marantz SA11S2, SC11S1, SM11S1 CD lejátszó és elő,-végfok erősítő trió, egy Cambridge Audio CXN v2 hálózati lejátszó, egy NAD T787 .v2 AV-erősítő, egy Sonus faber Sonetto 2, egy ELAC Vela BS403 és egy KEF Q350 hangsugárzó páros alá is bekerültek a meghallgatás során. Sajnálatunkra az álló hangsugárzókhoz tervezett SP változatból nem kaptunk, így komolyabb állódobozokkal nem tudtunk próbát tenni, azonban már folyamatban van tesztünk frissítése/folytatása, ahol álló hangsugárzókkal fogjuk kipróbálni a ZeroPads Active SP csillapítókat.

A meghallgatást a legolcsóbb elektronikával kezdtük, amit jelenleg a Cambridge Audio CXN v2 hálózati lejátszó képviselt és semmiféle mozgó alkatrészre nincs szüksége a hangkeltéshez. Utóbbiról azonban már jól tudjuk, hogy nem kizáró ok, mivel a korábban tesztelt különféle csillapító megoldások már bizonyították, hogy akár egy erősítő esetében is hatalmas különbséget képesek okozni a hallható hangban. A meghallgatásokhoz a Sonetto 2, Vela BS403 és a KEF Q350 hangsugárzókat használtuk minden elektronika mögött, a ZeroPads Active elnyelőket pedig először az elektronikák, majd a hangsugárzók alá helyeztük, így vizsgálva a különbségeket.

A tápellátásról LightSpeed tápkábelek gondoskodtak, a hangsugárzó és összekötő kábeleket pedig az Inakustik Excellenz és Referenz sorozataiból válogattuk.

audio engineers, zeropads ultra, zeropads hifi feet, anti-vibration spike, isoacoustics, stillpoints, finite elemente, soundcare

A CXN felújított változata után a Luxman L-505uX II-t kötöttük, nehogy véletlenül az erősítő legyen a „szűk keresztmetszet” és hozzáfogtunk a meghallgatásához. A CXN v2 alá helyezve a csillapítókat a térmegjelenítés egy szinttel feljebb lép. A szélesség, a mélység és a magasság is jól érzékelhetően nő és több részlet jelenik meg zenében. Az alsó tartomány megfogottabb, feszesebb és részletesebb.

A Naim Uniti Star-ral folytattuk és a ZeroPads alátétekkel, a hang nyitottabb, természetesebb és részletesebb. Az énekhang „jelenléte” rendkívül életszerű, folyamatosan új, apró részleteket fedezünk fel, miközben a megszólalás nyugodtabb, mint korábban. A mélyek feszesebbé válnak és a dinamika is erőteljesebben van jelen.

A Luxman erősítővel a már tapasztalt nyugodtság szintén feltűnik, de emellett a részletességet és a jelenlétérzetet lehet még kiemelni. A színpad ábrázolása is pontosabb, mint korábban és mintha a dinamika is javult volna.

A Marantz trió esetében a legnagyobb változást a CD lejátszó és az előerősítő esetében fedeztük fel, ahol a Marantz hangjában jelenlévő, kissé túlzó magasak egyszerűen megszúntek. Helyüket egy nyugodt és sokkal természetesebb megszólalás vette át, ami a zene érzelmi részét is szépen megmutatta.

A NAD, bár igaz AV-erősítő, mi mégis a sztereó képességeit vizsgáltuk és el kell ismernünk, hogy még ebben a nívós társaságban sem kell szégyenkeznie. Hangja kissé dögösebb, mint az eddig meghallgatott darabok megszólalása, de az alátétek itt is jól hallható változást hoztak. A NAD hangja úgy vált nyugodtabbá, hogy közben megőrizte dögössége egy részét, miközben mégis természetes és semleges megszólalást produkált.

A hangsugárzókra áttérve a Vela BS403-nál nagyon markáns és jól hallható változások történtek a ZeroPads Active alátétek elhelyezése után. Az alapból is igen csak kellemes hang tovább javult, a megjelenő tér hihetetlenül mély és széles, az alsó tartomány rendkívül megfogott, sok apró részlet van jelen, az énekes pedig szinte fizikai testet ölt, ami a rezonanciák kivételesen alacsony szintjét jelzi.

A Sonetto 2 esetében is jól tetten érhető változásokat hallottunk, de mégis kevésbé erőteljesen, mint az ELAC Vela-nál. A mélyekre itt is jó hatással voltak a csillapítók és az egész előadás sokkal természetesebbé és dinamikusabbá vált. A fúvósok hangja sokat javult, egyértelmű különbséget mutatva a különböző méretű és anyagú hangszerek hangjai között.

A KEF Q350 egy olcsónak nevezhető darab az előzőekhez képest, de a ZeroPads csillapítók itt jól hallható változást hoztak. A tér megjelenítése határozottabb, az énekhang természetesebb, a hangszerek pedig jobban elkülönülnek, mint a csillapító alátétek használata nélkül.

Tesztünk során több alkalommal vettük ki és tettük vissza a ZeroPads csillapítókat a készülékek alá és ez minden esetben egyformán fájdalmas eredményt hozott. A csillapítók nélkül korábban kellemesnek hallott és ítélt hang a ZeroPads alátétekkel annyit javult, hogy azokat kivéve az adott készülék alól erőteljes hiányérzet jelentkezett, amit csak a visszahelyezésükkel tudtunk orvosolni, ezért reméljük, hogy még hosszú ideig nálunk lehetnek, mert nem szeretnénk őket visszaadni.

Kapcsolódó anyagok:
A Piezoelektromosságról
  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
5

Összefoglalás

AV-Magazin: REFERENCIA

Soha nem kételkedtünk a rezgéscsillapítás szükségességében és hatásosságában, de most tesztünk után valahogy úgy érezzük, hogy egy új szintre érkeztünk. Korábban is teszteltünk, hallottunk és használtunk különféle rezgéscsillapító és elcsatoló megoldásokat, melyek között volt egészen jó, de kevésbé hatékony is, azonban ennyire egyértelmű és pozitív irányban történő változást egyik megoldás sem produkált, mint jelenlegi tesztalanyaink.

Természetesen most is volt olyan, hogy kevésbé hallottuk a hatását, de ennek ellenére mégis egyértelmű különbséget tapasztaltunk a ZeroPads Active csillapítók használatával, majd azok nélkül. Utóbbi pedig már pár perc után is komoly hiányérzetet tudott okozni. A fizika ezek szerint megfelelően működik, a tervezők pedig értik a dolgukat a gyártónál, így sikerült egy olyan rezgéscsillapítót megalkotni, ami szerintünk minden komoly audiorendszerben kötelező elem lesz hamarosan.

A ZeroPads Active rezgéscsillapítókkal kapcsolatban nem találtunk említésre méltó negatívumot, mivel hatásuk egyértelmű és jól hallható, kivitelezésük első osztályú, árazásuk pedig bár elsőre kissé borsosnak tűnhet, körbenézve a hasonló gyártók kínálatában még olcsónak is nevezhető. A tesztünkön tapasztaltaknak köszönhetően a ZeroPads Active rezgéscsillapítók szerintünk kiemelkedően jó vételek és feltétlen ajánlásunkat élvezik.

Listaárak:

ZeroPads Active 3: 79.990,-Ft

ZeroPads Active 4: 99.990,-Ft

ZeroPads Active SP: 99.990,-Ft