Good vibration 2.0 – ZeroPads Active SP adaptív rezgéscsillapító rendszer teszt

A ZeroPads Active adaptív rezgéscsillapítókat nemrég már teszteltük, de akkor nem kaptunk az álló hangsugárzókhoz, hangsugárzó- és Hi-Fi állványokhoz, valamint média bútorokhoz készült változatból. Azonban sokat nem kellett várnunk arra, hogy a ZeroPads Active SP modelleket is kipróbáljuk, mivel egészen gyorsan megérkeztek hozzánk.

A korábban már tesztelt ZeroPads Active rezgéscsillapítók elnyerték kiemelt ajánlásunkat, mivel rendkívül jól működtek, markáns és egyértelmű javulást hozva mindegyik általunk tesztelt eszköz/rendszer hangjába. Mindennek köszönhetően és az előzmények ismeretében komoly elvárásokkal fogtunk az SP modellek tesztjéhez.

audio engineers, zeropads hifi feet, anti-vibration spike, isoacoustics, stillpoints, finite elemente, soundcare

Megjelenés

A ZeroPads Active SP csillapítók a korábban már megismert prémium minőségű, lézergravírozott fadobozban érkeztek, ahol egy szivacsbetétben külön elhelyezve találjuk a rezgéscsillapítók részeit, egészen pontosan 12 darab „alkatrészt”. A rezgéscsillapítók itt is egyesével 3 darabból állnak, egy alsó „csésze” részből, egy szintetikus kvarckristály golyóból és egy felső korongból.

A felső korong-részt leszámítva kinézetük teljesen megegyezik a „sima” változattal, mindössze annyiban térnek el a nem SP modellektől, hogy a felső korong vastagabb és egy menetes furat található a felső lapon, ahová a megfelelő méretű menetes adaptert csavarhatjuk.

A megjelenés szintén igényes, a megmunkálás precíz, a lézergravírozott feliratok pedig itt is nagyon jól néznek ki. A felhasznált anyag szintén a járműgyártásban egyre nagyobb arányban alkalmazott nagyszilárdságú, rozsdamentes acélötvözet (HSLA), ami már önmagában is kiemelkedő csillapító tulajdonságokkal rendelkezik. A felső és alsó rész között kapott helyet a több lépésben polírozott, piezoelektromos tulajdonságokkal rendelkező szintetikus kvarckristály-golyó, ami az SP változatnál is a rezgéscsillapító „lelke”.

Az SP modellekhez tartozó menetes adapterek igaz opcionálisan érhetők el, de legalább így nem kell megfizetni az esetlegesen mellé csomagolt, de mégsem használt darabokat, azonban egy készülékcsere esetén könnyedén beszerezhető a megfelelő méret. A menetes adapter elnevezés ez esetben nem egy egyszerű menetes szárat takar, hanem egy elasztomer-gyűrűvel és megfelelő rögzítőelemekkel ellátott kiegészítőt. Az adapter anyaga a ZeroPads SP házával megegyező nagyszilárdságú, rozsdamentes acélötvözet (HSLA), a csatlakozási ponton található elasztomer gyűrű pedig a rezgések további csökkentéséért felel, ami egy talpas elemmel rögzíthető.

audio engineers, zeropads hifi feet, anti-vibration spike, isoacoustics, stillpoints, finite elemente, soundcare

A technológiáról …

A ZeroPads Active rezgéscsillapítók a piezoelektromosság fizikai sajátosságát alkalmazzák a rezgések csillapítására, amihez elengedhetetlen egy jól megválasztott piezoelektromos anyag, ami jelen esetben a középpontban elhelyezett szintetikus kvarckristály golyó. A piezoelektromosság egy egészen egyszerű dolog, ami láthatatlanul ott van a mindennapjainkban. Megtalálható az öngyújtókban, kvarcórákba, különböző elektronikai vezérlőegységekben, de ipari szinten aktív rezgésszabályozáshoz is alkalmazzák.

A piezoelektromosság elvi működése nem túl bonyolult. A piezoelektromos anyag, jelen esetben a kvarckristály, nyomás hatására képes elektromos mezőt generálni, elektromosság, elektromos mező hatására pedig képes a méretét megváltoztatni. A ZeroPads Active rezgéscsillapítók ezt a fizikai sajátosságot használják ki, mivel a rezgések nyomásváltozást okoznak, amely hatására elektromos mező jön létre, az elektromos mező pedig a nyomással ellentétes irányú méretváltozásra kényszeríti a kristályt. Röviden „kisimítja” a rezgéseket.

Mindehhez természetesen pontosan megtervezett és precízen méretezett alkotóelemek szükségesek. Ilyen például a szintetikus kvarckristály golyó, amely összetételét speciálisan fejlesztették, de a kristálygolyó foglalata is hosszú tervezés eredménye, mivel nem a golyós elcsatolásoknál megszokott kialakítást alkalmazza, hanem egy speciális süllyesztést. A süllyesztés sajátossága, hogy nem egy ponton, hanem egy vékony perem segítségével érintkezik a kristálygolyó felületével, így nem csak a nyomás erőssége nő a felület csökkenése miatt, hanem közel 360 fokos irányban képes reagálni a rezgések által okozott nyomásváltozásokra.

A kvarckristály mindezeknek köszönhetően képes adaptívan csillapítani a magasabb frekvenciájú és mikrorezonanciákat, a közepes és alacsony frekvenciák elnyeléséért pedig a különleges acél ház, az adapter és a speciális, zárt cellás, habosított elasztomer felel.

audio engineers, zeropads hifi feet, anti-vibration spike, isoacoustics, stillpoints, finite elemente, soundcare

A dobozból kivéve a különálló darabok összeszerelése itt sem igényel különösebb szaktudást, mivel a csillapítók a már megismert egyszerű felépítéssel rendelkeznek. A kristálygolyót itt is az alsó csésze süllyesztésébe kell helyezni, majd a felső korong menetes furatába be kell hajtani a megfelelő adaptert. Az így elkészült egységet a lefele néző süllyesztett résszel kell ráhelyezni a kristálygolyóra és mehet is a helyére. A menetes adapter felső része könnyedén betekerhető az álló hangsugárzók, hangsugárzó- és média állványok megfelelő furatába, azonban érdemes a magasság beállítását követően a felső anyával rögzíteni a megfelelő stabilitás érdekében.

A ZeroPads Active SP felső része is egy adott dőlésszögben képes alkalmazkodni a nem teljesen párhuzamos felületekhez, ennek köszönhetően pedig a döntött kivitelű hangsugárzókhoz és hangsugárzó-állványokhoz is remekül használható.

A ZeroPads Active SP 4 darabos szettben érhető el, az opcionális menetes adapterek pedig széleskörű alkalmazhatóságot biztosítanak. További opcionális lehetőség a nagyobb terhelhetőséget biztosító kristálygolyó-csomag, ami a szetthez mellékelt 18kg/db helyett, 32kg/db, így összesen akár 128kg súlyig képes biztosítani a megfelelő működést. Utóbbiak a nagyobb súlyú hangsugárzókhoz és komolyabb készülékekkel megpakolt állványokhoz jelenthetnek alternatívát.

audio engineers, zeropads hifi feet, anti-vibration spike, isoacoustics, stillpoints, finite elemente, soundcare

Meghallgatás

Előző tesztünk alapján a ZeroPads SP rezgéscsillapítókat a lehető legtöbb készülék alatt és különböző összeállításokban is szerettük volna kipróbálni. Ennek köszönhetően tesztünkhöz segítségnek hívtunk pár álló hangsugárzót, egy Sonus Faber Sonetto V, egy Sonetto VIII, egy Lumina 3, egy ELAC FS249.3 és egy Focal Aria 926 formájában, az állványos modelleket pedig egy Sonus faber Sonetto II, egy Sonus faber Lumina 1, egy ELAC Vela BS403 és egy KEF Q350 képviselte.

A meghallgatáshoz, a korábbi tapasztalataink alapján, a komolyabb elektronikák közül válogattunk, így erősítőnek a Luxman L-505uX II-t fogtuk be, a forrás szerepét pedig Marantz SA-11S2 CD lejátszónkra és Bluesound Node 2i „mindenesünkre” bíztuk, mely utóbbiakat folyamatosan váltogattuk a teszt során. A tápellátásról LightSpeed tápkábelek gondoskodtak, a hangsugárzó és összekötő kábeleket pedig az Inakustik Referenz sorozatából válogattuk.

A meghallgatást a legolcsóbb modellekkel kezdtük és így haladtunk árban felfele a rendelkezésre álló „segítők” között. Ennek köszönhetően először a KEF, majd a Sonus faber olcsó állványos doboza került sorra, melyeket a Sonetto II és az Elac Vela BS403 követett. Az állványos modellek után a Focal, a belépő Sonus faber, az álló Elac, majd a Sonetto széria nagyobb képviselői következtek, de tettünk egy próbát a hifi/média állványunk alá helyezett ZeroPads Active SP csillapítókkal is.

A KEF Q350 egy olcsónak nevezhető darab, de már korábbi tesztünkben is bizonyított, ezért ismét bekerült a válogatásba. Az állvány alá helyezett csillapítókkal a tér megjelenítése érezhetően határozottabb, az énekes hangja nyíltabb, a hangszerhangok pontosabbak és jobban elkülönülnek egymástól, mint a csillapító alátétek használata nélkül.

audio engineers, zeropads hifi feet, anti-vibration spike, isoacoustics, stillpoints, finite elemente, soundcare

A Lumina 1 egy egészen apró doboz, azonban hangja legalább egy mérettel nagyobbnak tűnik. A ZeroPads SP csillapítókkal felszerelt állványra helyezve a hang nyitottsága a legfeltűnőbb a megjelenő tér mellett, melyhez finom részletesség is társul. Az alsó tartományban nem igazán bővelkedő dobozka mély hangjai rendkívül részletesnek tűnnek, még annak ellenére is, hogy a legalsó regiszterek megszólaltatása nem erőssége a 12 cm-es hangszórónak.

A Sonetto 2 következett, ahol ismét jól hallható pozitív irányú lépést tapasztalunk. A mélyekre itt is jó hatással vannak a csillapítók és az egész előadás sokkal természetesebb és dinamikusabb. A középtartomány nyíltabb, de cseppet sem zavaró, a megjelenő tér pedig határozottabban mutatja meg az egyes hangszerek és az énekes pozícióját, mint a csillapítók nélkül.

A Vela BS403 esetében az előző tesztünknél már megismert markáns és jól hallható változások itt is jelentkeznek a ZeroPads Active SP csillapítók használatával. Az önmagában is kellemes hang tovább javul, a megjelenő tér elképesztően mély és széles, az alsó tartomány feszes és részletes, az énekes pedig már szinte fizikailag is jelen van.

Ennél a pontnál meg kell említenünk, hogy a ZeroPads Active SP csillapítók mellett/helyett kipróbáltuk a még mindig nálunk vendégeskedő ZeroPads Active modelleket is, melyeket az állvány és a hangsugárzók közé helyeztünk. Ez esetben a hatás ugyanaz volt, mint az állvány alá helyezett változatoknál, így azoknak, akik nem igénylik a vitathatatlanul látványosabb állvány aljához rögzített változatokat és ezzel némi pénzt megspórolnának, az állvány és a hangsugárzó közé helyezett 3 darabos szett ugyanolyan kiváló megoldást jelenthet, mivel kipróbáltuk ezt a felállást is és nem tapasztaltunk érzékelhető különbséget a hangban.

Az állványos modellek után a „földigérő” változatok következtek, ahol a korábban is alkalmazott elv alapján az Aria 926 -tal kezdtünk. A Focal magasait gyakran éri kritika, ami esetenként érthető is, de a csillapítók elhelyezését követően mi nem tudtunk erre panaszkodni. A felső tartomány kellemesen részletes, a legkisebb keménységnek sincs nyoma, a közepek nyíltak, a mélyek pedig szokatlanul feszesnek és részletesnek tűnnek.

audio engineers, zeropads hifi feet, anti-vibration spike, isoacoustics, stillpoints, finite elemente, soundcare

A Sonus faber belépő álló hangsugárzója olyan, mintha a korábban meghallgatott állványos modellt kiegészítettük volna egy komolyabb, de méretben kisebb zárt mélysugárzóval, melyeket szinte tökéletesen sikerült összehangolni. A tér nyitott, a középtartomány kellemesen életteli, a mélyek részletesek és már az alsó tartomány legalját sem hiányoljuk annyira, mint korábban.

Az ELAC FS249.3 annak ellenére, hogy méretben egy jóval nagyobb, de kategóriában lejjebb elhelyezkedő modell, szinte a Vela BS403 esetében már megismert változásokat produkálja. A megjelenő tér méretei minden irányban jól érzékelhetően nőttek, az énekhang tisztább és a részletekben is sok új apróságot fedezünk fel, pedig azt hittük már mindent hallottunk, amit ez a hangsugárzó tud. A sok apró újdonság mellett a 249.3 alsó tartománya is informatívabb, mindez együtt pedig egy rendkívül élvezetes előadást eredményez.

A Sonetto V egy közepes méretű állódoboz, ami azonban már okozott számunkra meglepetést pár alkalommal. Ezt igyekszik most is megismételni, mivel megszólalása a már eddig megismert pozitívumok mellett rengeteg érzelmet is megmutat. A hang folyékonysága, a részletek, a nyugodtság és a tér megjelenítése annyira kellemes, hogy itt el is időzünk egy darabig, miközben sorban indítjuk el kedvenc zenéinket.

A Sonetto VIII ezek után már nem szolgált komoly meglepetéssel, az igazán jól érzékelhető különbséget a nagyobb dinamika és a teljes frekvenciatartomány megjelenése jelentette, ami a meghallgatás tökéletes lezárását biztosította.

A ZeroPads SP rezgéscsillapítókat felszereltük médiaállványunk lábainak helyére is tesztünk során, azonban amellett, hogy így is jobb eredményt kaptunk, mint a gyári lábakkal, a közvetlenül a készülékek alá helyezett ZeroPads csillapítókkal egyértelműbb és jobban hallható minőségbeli javulást értünk el. Ebből arra következtettünk, hogy állványunk fémszerkezete és üveglapjai feltehetően rontanak a csillapítók hatékonyságán, így azok direkt használatával jobb eredmény érhető el az elektronikák esetében.

Kapcsolódó anyagok:
A Piezoelektromosságról
  • Kinézet
  • Kivitelezés
  • Hang
  • Ár/érték
5

Összefoglalás

AV-Magazin: KIVÁLÓ

Jelenlegi tesztünk főszereplői a ZeroPads Active SP rezgéscsillapítók voltak, melyeknél ugyanolyan egyértelmű különbségeket fedeztünk fel, mint a nemrég tesztelt ZeroPads Active csillapítók esetében. Tesztünk közben minden közreműködőnél azt tapasztaltuk, hogy a ZeroPads Active csillapítók nélküli hang egy kissé „laposabbnak” és „mattabbnak” tűnt, pedig ezeket a jelzőket tesztünket megelőzően egyik hangsugárzó hangjával sem hoztuk volna összefüggésbe.

A ZeroPads Active rezgéscsillapítók egy korábbi tesztünkben már bizonyítottak, most pedig az SP változat is megmutatta, hogy van helye a családban.  A ZeroPads Active SP változata is egyértelmű és jól hallható változásokat hozott a hangban, a kivitelezés szintén prémium minőségű, az árazása pedig illeszkedik a széria többi tagjához.  A tesztünkön tapasztaltak alapján kijelenthetjük, hogy a ZeroPads Active rezgéscsillapítók mellett a ZeroPads Active SP változat is kiemelkedően jó vétel, ami szintén feltétlen ajánlásunkat élvezi.

Listaárak:

ZeroPads Active SP: 99.990,-Ft

ZeroPads SP adapterek (4db): 12.990,-Ft