Francia evolúció – Focal Sib Evo 5.1 teszt

A Focal régi motoros a piacon és hírnevét, olyan típusokkal alapozta meg, mint az Electra vagy Utopia sorozat. Szeretjük a csúcsmodellek hangját, de akkor is örülünk, ha a gyártó egy, a földi halandók számára megfizethető modellje kerül a kezünkbe. Az utóbbi időben ez nem változott, így nagy örömmel üdvözöltük a Focal felújított Sib sorozatát, aminek nevébe az Evo kiegészítés került.

A Sib név a gyártó kompakt hangsugárzó családját takarja, mely előző szériájával több, mint elégedettek voltunk sok évvel ezelőtt, így nagy várakozásokkal csomagoltuk ki és helyeztük üzembe az új Sib Evo 5.1-et.

Megjelenés

Azonnal észrevehető, hogy a gyártó szakított az előző formavilággal és külsőleg teljesen áttervezte a Sib sorozatot. A korábbi szérián is nagy hangsúlyt kapott a kerekítés, de azért maradtak párhuzamos vonalak, ellenben a jelenlegi dobozokon a görbületekre helyezték a fő hangsúlyt. Az 5 darab apró hangszórón nincsenek párhuzamos felületek, minden oldalon domborulatokkal, hajlításokkal találkozunk, ami jól mutat a magasfényű fekete borítással és a fém takaróráccsal kombinálva. Határozottan szép és elegáns dobozok.

A korábbi modellből ismert 13cm-es mély-közép hangszóró ránézésre maradt, de a fém magassugárzót egy 19mm-es lágy dóm váltotta. A technikai adatokat böngészve nagy különbségeket nem tudunk felfedezni azon kívül, hogy az új sorozat szatellit dobozai és aktív mélysugárzója pár Hertz-el mélyebb hangokat képesek kiadni, mint a korábbi változatok és az aktív mélysugárzóba épített erősítő fickósabb lett.

A kis hangsugárzókkal éles kontrasztban áll, új Cub Evo szinte tökéletes kocka formája, ami határozott éleket, sarkokat és elegáns, bizonyos szögekből ezüstös színben játszó és szálcsiszolt hatású felületet kapott. Az előző sorozat erőteljesen lekerekített és matt felületű aktív mélyládája formában lehet jobban illene az új generációhoz, de az új változatbak modernebb és lényegesen elegánsabb a megjelenése.

A szub felépítése maradt, a doboz elején található a reflexnyílás, az alsó részen a 21cm-es Polyflex hangszóró és a hátoldalon a szükséges kezelőszervek és csatlakozók, melyekről elmondható, hogy rendkívül igényesek, mind kinézetben, mind anyagminőségben. A hátoldalon nem mehetünk el szó nélkül az erősítőmodul mellett, ami egy teljes kör alakot formáz, így teljes a formai kontraszt a doboz szögletességével, de bármennyire szépre sikerült, feltehetőleg túl sokszor nem fog szem elé kerülni, pedig igazán kár érte. Az Evo Cub kicsit meg is erősödött, így a korábbi 150 watt helyett 200 watt a maximális teljesítménye.

A gyártó szokása szerint nem felejtett el talpakat mellékelni, melyeken könnyedén megállnak a kizárólag csak kerek formákkal rendelkező dobozok. A talpakkal a falra szerelés is megoldható, igaz csak fix pozícióban, de az opcionális lehetőségként megvásárolható konzolok már elforgathatóságot is biztosítanak .

Meghallgatás

Nem akartunk nagyon túllőni a Sib Evo kategóriáján, ezért egy Marantz NR1608 AVR-t kötöttünk eléjük és a szokásos bemérést és kezdeti beállításokat követően kíváncsian ültünk le, hogy vajon mit produkálnak az apróságok.

Kellemesek, bár igaz hasra nem estünk, de mégis meglepő, hogy miként jön ki ekkora hang ilyen apró dobozokból. Korábban nem egyszer hallottuk a Sib előző generációját, amivel akkor és ott elégedettek voltunk, de az Evo még erre is rá tudott licitálni. A szatellit dobozokra általában jellemző kissé vékony megszólalás, itt nyomokban sincs jelen, a Cub Evo hangja szépen egybesimul a többi hangszóróval és a magasak is finomabban jelennek meg, mint ahogy a korábbi modellnél erre emlékeztünk. Feltehetőleg nem véletlenül került leváltásra a korábbi fém magassugárzó. A hangok természetesek, a tér nagyon jó, a robbanásokban és egyéb hangos effektekben marad bőven erő.

Következett az Eli könyvének utcai lövöldözéses jelenete, ahol a lövések, a lövedékek süvítése és a becsapódások rendkívül életszerűek és a térben annyira jó megjelennek, hogy teljesen a történések közepén érezzük magunkat. Kicsit később a teherautóról előkerülő géppuska hangjában van valami félelmetesen nyers dinamika, pedig a kis Marantz nem egy erőművész, ezért ez feltehetően a Sib Evo érdeme, ami jó hír lehet a jövőbeli tulajdonosoknak.

Áttérve zenére Michael Bublé koncertfelvétele következett, mivel az igazi hiányosságok általában zenei anyagoknál megmutatják meg magukat.  Feltűnik az énekhang tisztasága és a magasak finomsága. A tér jó (ahogy filmek esetén már kiderült), bár a zongora hangja kissé erőtlen, a mély hangok sem annyira feszesek, mint kellene, de arányaiban minden a helyén van és kellemes amit hallunk.  A koncertet tovább nézve és hallgatva feltűnik, hogy nagyon jó a jelenlétérzet, az énekes pozíciója mindig határozott és szinte már nem a képernyőn, hanem valahol az előtt állva énekel, ami bravúr egy ilyen árú szettől.

Tettünk egy próbát sztereóban a két front és a Cub Evo közreműködésével, ahol az Evo-k szintén kellemes összbenyomást tett ránk. Igaz, a mélyláda néha külön életet élt, nem tudott teljesen összehangolódni a fronthangszórókkal, de ezt nem tudjuk valódi negatívumként értékelni, hiszen árban lényegesen feljebb sem biztos, hogy össze lehet állítani egy jó sztereó rendszert, egy aktív mélysugárzó beiktatásával. Mindennapi halk háttérzenére teljesen ajánlható, elmélyült zenehallgatásra pedig be kell ruházni egy valóban komoly sztereó rendszerre.

AVM értékelés
  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.4

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

Nagy várakozással fogtunk a Focal Sib Evo 5.1 tesztelésének, mert kíváncsiak voltunk, hogy a francia gyártó mit tudott kihozni a Sib legújabb generációjából és megállapítottuk, hogy most sem kellett csalódtunk. A gyártó a korábbi Sib sorozat hangját még tovább tudta finomítani oly módon, hogy az alapkarakter megmaradt, de minden egy kicsit jobb és finomabb lett.

A legtöbb esetben vannak fenntartásaink a műanyagdobozos sub-szatellit formációkkal szemben, de tesztünk megerősített abban, hogy ha egy gyártó jó minőséget és jó hangot akar, akkor azt meg is tudja valósítani még ebben a felállásban is.

A Sib Evo 5.1-et olyan 20 négyzetméter körüli nappalikba tudjuk ajánlani, ahol fontos a stílusos megjelenés, a kis méret, de ugyanennyire számít az igényes összeszerelés és jó hangminőség. Filmek esetében méretét és árát meghazudtoló teljesítményre képes és akár kisebb teljesítményű erősítők mellé is jól párosítható.

Gyártó: Focal