Formation néven érkezik a B&W új vezeték nélküli termékcsaládja

A B&W kínálatában eddig csak ritkán bukkant fel egy-egy vezeték nélküli hangsugárzó, most azonban a neves Brit cég egy teljes modellcsaláddal lépett be a wireless és multi-room képességekkel felszerelt aktív eszközök piacára. Az újdonságokba a cég tudásának legjava került, ami a sorozat tagjainak árazásán is visszaköszön.

Az új, Formation modellcsalád leghagyományosabb megjelenésű darabja a Duo aktív hangsugárzó páros, amelybe a gyártó felsőkategóriás modelljeinek technológiája keveredik. A dobozok tetejére a 700-as sorozatban debütált jellegzetes Carbon Dome magassugárzó került, a 6,5″-os mélyközép pedig a 800-as szériában alkalmazott Continuum meghajtó.

A Duo méretei nem az átlagos vezeték nélküli hangsugárzókat idézi, mivel magassága 40, szélessége 20, mélysége pedig 30 cm, ami már az állványos dobozok között is a felső méretkategóriába tartozik. Az átlag feletti méretekhez darabonként közel 11 kg súly tartozik, ami részben a beépített 2×125 W teljesítményű erősítőknek is köszönhető.

A Duo vezérlése az ingyenesen letölthető Formation alkalmazáson keresztül lehetséges, ahol a legnépszerűbb zenei stream-szolgáltatások is elérhetőek. A modern vezeték nélküli kapcsolatokról a Spotify Connect és az AirPlay 2 gondoskodik, de nem marad ki a Wi-Fi és aptX HD támogatású Bluetooth sem, mely utóbbi a 96 kHz/24 bit-es anyagok kezelésére is képes. A hallgatási környezethez igazodó megszólalásért a beépített DSP és a Dynamic EQ párosa felel.

A Formation sorozat legkülöncebb tagja egyértelműen a Wedge nevű darab, ami részleteiben és formavilágában a gyártó több, mint egy évtizede bemutatott Zeppelin hangsugárzójának szellemi utódja is lehetne. A külső valóban formabontó, mivel érdekes, hullámos hatású burkolatot kapott, amit a fekete változatnál famintás, a fehér kivitelnél pedig színben illeszkedő magasfényű betét egészít ki.

A Wedge szintén rendelkezik a legújabb vezeték nélküli technológiákkal, melyek mellé 5 különálló erősítő és ugyanennyi hangszóró került. A magas tartományért két 25 mm-es dóm, a közepekért további két 90 mm-es FST meghajtó, az alsó tartományért pedig egy 150 mm-es mélysugárzó felel. A beépített erősítők a magas és középsugárzók esetében 4×40 W, a mélysugárzó esetében pedig 1x 80 W teljesítményűek.

A Formation sorozathoz tartozik egy klasszikusnak nevezhető soundbar is, amit gyártója egyszerűen csak Bar névre keresztelt. A keskeny szerkezet a Wedge modellhez hasonló, hullámos szövet burkolatot kapott, 3.0 formációban működik és összesen 9 darab hangszóró került bele. A Formation Bar csatornánként egy 25 mm-es magas, továbbá két 65 mm-es mélyközépsugárzót tartalmaz, a meghajtókat 6 darab, egyenként 40 W teljesítményű erősítő hajtja, a minőségi megszólalásért pedig itt is a beépített DSP és Dynamic EQ párosa felel.

A Bar az új modellsorozat egyetlen olyan darabja, ami a fejlett vezeték nélküli kapcsolatok mellett többcsatornás Dolby Digital támogatással is rendelkezik, azonban a hátoldalról a gyártó lefelejtette a HDMI aljzatot, így a multicsatornás hang csak optikai kábelen vagy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül érhető el.

A Formation modellek közül az egyetlen ránézésre is könnyen beazonosítható darab a szintén frappáns elnevezésű Bass, ami a széria további tagjainak hangját hivatott kiegészíteni az alsó tartományban. A sorozat mélysugárzója kinézetében talán a modellcsalád legvisszafogottabb darabja, burkolata alá pedig két 165 mm-es hosszú löketű hangszóró, 250 W teljesítményű erősítő és a már megszokott Dynamic EQ kiegészítéssel ellátott DSP került.

A Formation széria központi egysége az Audio, ami egy vezeték nélküli lejátszó és vezérlőközpont szerepét tölti be. Az Audio szintén rendelkezik a modellcsalád többi tagjának vezeték nélküli technológiáival, de segítségével egy Formation eszközökből álló multi-room rendszer vezérlése is egyszerűen megoldható.

Az Audio a vezeték nélküli lehetőségeken túl képes külső, vezetékes digitális és analóg eszközök fogadására, a beérkező jelek feldolgozását pedig fejlett D/A és A/D átalakítók végzik, melyek a beérkező jeleket késedelem nélkül dolgozzák fel és továbbítják a kapcsolódó eszközök részére.

A Formation modellek mellé minőségüknek, különleges kivitelüknek és a beépített technológiáknak megfelelő árakat mellékelt a gyártó, így a Duo páros 3.999$-os (kb. 1.160.000,-Ft) a Wedge 899$-os (kb. 260.000,-Ft), a Bar 1.199$-os (kb. 350.000,-Ft), a Bass 999$-os (kb. 290.000,-Ft) az Audio központi egység pedig 699$-os (kb. 205.00,-Ft) áron kerül forgalomba az Egyesült Államokban. Az újdonságok értékesítése április végén kezdődik, a hazai megjelenésről és a magyarországi árakról jelenleg nem áll rendelkezésre információ.

forrás: bowers & wilkins