Filléres hangfal tuning – ELAC Debut sorozat

Az ELAC Debut sorozatának tagjai, igaz a gyártó hangsugárzóinak belépő és egyben legolcsóbb kategóriáját képviselik, de ennek ellenére már a legelső találkozásunk alkalmával is felmerült bennünk, hogy ezekben a modellekben több van, mint amit a Kiel-i mérnökök kihoztak belőlük.

A Debut sorozat darabjainak már önmagukban sincs szégyenkeznivalójuk, mivel olcsó áruk ellenére, remek megépítettséggel és egész jó hanggal rendelkeznek. Egyedül talán a külsőt jellemző olcsó anyaghasználatba lehet belekötni, de ezen az árszinten még abba sem érdemes. Röviden; a Debut sorozat modelljei tisztességes megépítettséggel, alacsony árral és jó hanggal rendelkező darabok, melyek egyetlen komolyabbnak nevezhető hibája a kissé tompának vagy inkább mattnak jellemezhető felső tartomány.

Azonban mégis ott motoszkált bennünk a kisördög, mert valamiért a hallott hang nem az alsóbb kategóriák megszokott hibáinak jellemzőit mutatta,  hanem mintha a szakemberek szándékosan rontottak volna a paramétereken és ezzel együtt a kapott hangon. Ez a módszer nem szokatlan a gyártóknál, mivel a termékkategóriák pozicionálását meg kell oldani még olyan esetekben is, amikor a jól látható különbségek ellenére a hallható hangban már kevésbé lehetne eltéréseket találni.

Az aktuálisan rendelkezésünkre álló Debut B6 esetében szintén szándékosságra gyanakodtunk a meghallgatás alapján, amit mérésünk is igazolt, mivel a magas tartomány szép egyenletes, de folyamatos esést mutatott. A kapott adatok megerősítették gyanakvásunk és egyben alá is támasztották a korábban hallott, a felsőbb tartományokban visszafogott, de mégis kellemes megszólalást.

Ennél a pontnál felmerült bennünk egy kérdés. Hogyan lehetne minimális beavatkozással és kis összeg rááldozásával jobb hangot előcsalogatni a Debut sorozat nagyobbik állványos típusából?

Néhány rövid és pár hosszabb telefonos konzultációt követően kezdett körvonalazódni a megoldás, mely a javaslatok és a mérési eredmények alapján, a magassugárzó előtt elhelyezett kerámia ellenállás cseréje lett volna. Azonban pár próbálkozást, néhány mérést, majd további pár próbálkozást és még néhány újabb mérést követően az elérhető legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb kivitelezés mellett döntöttünk.

Az amúgy tisztességesen megépített hangváltóban a magassugárzó előtt elhelyezett ellenállást módosítottuk, de nem cseréletük, vagy helyettesítettük egy kisebb értékű alkatrésszel, hanem az egyszerűbb utat választva azzal párhuzamosan, és annak gyári lábaihoz forrasztva egy ugyanolyan értékű, méretű és kinézetű darabot illesztettünk. Ezzel a módszerrel az ellenállás értékét megfeleztük, azonban semmi komolyabb beavatkozásra nem volt szükség, ezért a hangváltó akár pár perc alatt egyszerűen visszaalakítható a gyári „tuningmentes” állapotra. Mindössze a hátoldali négy darab csavar kitekerése, a csatlakozó kibillentése, egy kéznél levő forrasztópáka használatának minimális ismerete és egy megfelelő kerámia ellenállás szükséges a művelet elvégzéséhez.

A végeredmény meggyőző, mivel a B6 szinte új életre kelt. A felső frekvenciák tompaságának nyoma sem maradt, a tér szélességben és magasságban is kitárult, továbbá számos új részlet jelent meg a korábban meghallgatott zenéinkben. Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a 100.000,-Ft-ot alulról súroló árcédulával rendelkező Debut B6, a beavatkozást követően már a 200.000,-Ft-os árkategória szereplői mellett is simán megállja a helyét.

A B6 sikerén felbuzdulva kipróbáltuk több Debut modellen is ezt a „filléres tuningfogást” és azt tapasztaltuk, hogy a sorozat mindegyik darabjánál azonos pozitívumok jelentek meg. A legkisebb változást azonban a széria centersugárzójánál tapasztaltuk, ahol a módosítás ellenére a magas tartomány intenzitása nem változott jelentősen, bár azt is meg kell említenünk, hogy ennek a modellnek a mérése mutatta a legkisebb esést a magas tartományban, már a gyári állapotában is.

A leírtakat bárki egyszerűen kipróbálhatja, mivel a „tuning” nem igényel komolyabb beavatkozást és szinte nyom nélkül visszaalakítható szükség esetén. Természetesen csak akkor javasoljuk, ha valaki azt könnyedén el tudja végezni vagy végeztetni egy hozzáértő személlyel, továbbá a garanciaidő lejártát sem árt megvárni, mivel egy ilyen módosítás a jótállás elvesztését eredményezheti. Azonban aki kevés pénzért szeretne jó hangot és ezért hajlandó feláldozni az esetleg még érvényes garanciaidő hátralevő részét vagy dobozai már túl vannak azon, az darabonként nagyjából 150,-Ft (igen százötven-forint) anyagköltséggel, akár egy kategóriányit is javíthat az ELAC Debut hangsugárzóinak hangján.