Ezekre szavaztak idén a legtöbben – EISA díjak 2018-2019

Mint minden évben, idén is sor került az EISA (European Imaging and Sound Association) díjak kiosztására, ahol az adott év legjobbjait szavazzák meg a szakértők. A díjkategóriák száma idén ismét bővült, így sok újdonság is elismerésben részesülhetett, de a díjak egy része már korábban borítékolható volt.

A díjazottak szokás szerint a hi-fi, házimozi audio, házimozi megjelenítő, autóelektronika, mobileszközök és fotó kategóriákban indultak, de az alkategóriákban idén már olyan díjak is gazdára találtak, mint például a legjobb mesterséges intelligenciával felszerelt TV vagy a legjobb „lifestyle” mobiltelefon.

A hi-fi kategóriában nem születtek nagy meglepetések. A legjobb erősítő díját a Primare I15 Prisma, a legjobb hangsugárzó elismerést pedig az ELAC Adante AS-61 kapta. A további alkategóriákban díjat kapott még a Q Acoustics „i” végződéssel kiegészített 3050-es modellje, a Pioneer A-40AE erősítő, a Marantz ND8006/PM8006 párosa és a Naim Uniti Atom „all-in-one” készüléke is. A kategória idei „innovációs díját” pedig a Micromega M-One M150 zsebelte be.

A házimozi-audio kategóriában, az elvárásoknak megfelelően a Denon AVC-X8500H győzött, de a legjobb vétel címét a Pioneer VSX-933 nyerte el. A hangszórószettek között a KEF Q szériája szintén elismerésben részesült, ahogy a Jamo új „S” sorozatának legnagyobb képviselői is.  A legjobb mélysugárzó címét az SVS SB-4000 hódította el, a legjobb beépíthető hangsugárzó pedig a Focal 300-as sorozata lett. Mindezek mellett a díjazottak között helyet kapott még a Panasonic csúcs UHD BD lejátszója, valamint a Polk Audio és az LG egy-egy soundbar-ja is.

A házimozi-megjelenítők között a legjobb OLED TV címét a Philips 65OLED903 nyerte, az LCD TV-k között a legjobb vétel díját pedig a TCL 55DC760 vihette haza. A kissé izzadtságszagú „prémium OLED” és „premium LCD” kategóriákban a Samsung 65Q9FN és az LG OLED65E8 szintén elismerésben részesült.  A TV-be épített mesterséges intelligenciák közül az LG legnagyobb LCD modelljében találták a legjobbat, projektor fronton pedig a Sony VPL VW760ES verte a konkurenseket.

Az autóelektronika kategóriában a legjobb fejegység díját a Pioneer AVIC Z9DAB nyerte, a legjobb erősítő a Ground Zero GZPA 4SQ lett, a legjobb hangszóró címét pedig az Audison TH K2 II A CORO kapta. Az Audison a legjobb mélynyomó címét is bezsebelte, a kategória innovációs díját pedig a Gladen Aures vihette haza.

A mobileszközök kategóriájában a legjobb okostelefon díját a Huawei P20 Pro nyerte el, a legjobb vétel a NOA Element N10 lett, a „lifestyle” alkategóriájában pedig a Honor 10 vitte el a pálmát. A hordozható lejátszók között a Pioneer is díjat vihetett haza, a mobilhangszórók között pedig a JBL és az LG modelljei kaptak még elismerést.

A fényképezőgép kategóriában a legjobb DSLR gép díját a Canon EOS 6D Mark II kapta, a legjobb kamera a Canon EOS M50 lett, az „év kamerája” címmel pedig a Sony α7 III büszkélkedhet. A kategóriába kissé szokatlanul díjat nyert a Huawei P20 Pro, feltehetően a beépített kameráinak köszönhetően, az innovációs díjat pedig a Canon Speedlite 470EX-AI tudhatja a magáénak.

Az idei EISA díjazottak teljes listája itt érhető el.

forrás: eisa.eu