Ezek voltak 2019 legjobbjai – szerintünk

Az év végéhez érve arra gondoltunk összefoglaljuk az általunk tesztelt készülékeket és egy teljesen szubjektív listát állítunk össze azokból, amelyek a legjobban tetszettek. Természetesen mindegyik tesztkészüléket a saját kategóriatársaival vetettük össze és így egy olyan rangsort sikerült összeállítanunk, ami nem kizárólag a készülékek abszolút képességeit mutatja, inkább a mi ízlésünknek és elvárásainknak felel meg.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a következő listában az általunk tesztelt, nálunk járt, kipróbált és meghallgatott készülékek szerepelnek, amelyek nem a teljes piaci kínálatot fedik le. Ennek köszönhetően még bizonyára sok érdekes és minőségi darab is fellelhető, melyek nem jutottak el hozzánk, így kimaradtak az összefoglalásból.

Állványos hangsugárzó 300.000,-Ft alatt:

Ezt a kategóriát a KEF Q350 nyerte, de a második helyre került Cyrus ONElinear sem sokban marad el az első helyezettől. A Q350 azonban semleges hangjával, mélyeivel és pontosságával emelkedett ki kategóriatársai közül és egyetlen hiányosságának mindössze az előlapi szövet hiányát tudtuk felhozni.

Állványos hangsugárzó 300.000-500.000,-Ft között:

A középkategóriában az ELAC BS244.3-ra esett a választásunk, mivel akciós ára és álló hangsugárzókat megszégyenítő megszólalása mellett, csak jóval magasabb árban találtunk igazi kihívót a számára.

Állványos hangsugárzó 500.000-1.000.000,-Ft között:

Ebben a kategóriában nagy meccs volt a Sonus faber Sonetto II és az ELAC Vela 403 között, de végül a Vela 403 került ki győztesen. Kellemes hangja, valósághű előadása és nem utolsósorban a Sonetto II-t leköröző alsó tartománya meghozta számára a győzelmet.

Álló hangsugárzó 300.000,-Ft alatt:

Itt nagy volt a tolongás, de a versenyt egyértelműen a Q Acoustics 3050i nyerte. Ár és kategóriatársai hiányosságaitól mentes hangja, kellemes, meleg megszólalása és nagyobb hibáktól mentes előadása miatt egységesen mindenki szavazatát elnyerte.

Álló hangsugárzó 300.000-500.000,-Ft között:

Itt is nagy volt a nyüzsgés, de a kategóriát egyértelműen az Elac FS247.3 nyerte, amihez hangja, előadása és akciós ára is hozzásegítette. A második helyen a KEF Q750 végzett és a képzeletbeli dobogóra felkerült még a DALI Opticon 6 is.

Álló hangsugárzó 500.000-1.000.000,-Ft között:

Itt nagy vita alakult ki, de végül a KEF R700-ra esett csapatunk választása. Semleges megszólalásával és valósághű színpadképével sikerült a Focal Aria 936 és a DALI Opticon 8 előtt végeznie.

Álló hangsugárzó 1.000.000,-Ft felett:

Itt már kisebb volt a választék, de azért nem kis fejtörést okozott, hogy az éppen kifutó és kedvezően árazott ELAC FS249.3 vagy az új Sonus faber Sonetto V kapja az idei év első helyezését ebben a kategóriában. Végül a megszólalásbeli finomságai miatt és csak egy hajszállal, de a Sonetto V állhatott a dobogó felső fokára.

Center hangsugárzó 300.000,-Ft alatt:

Itt is komoly tolongás alakult ki, de csapatunk minden tagja egyhangúan a KEF Q650 centert választotta, ami méreteinek megfelelő, testes, részletes és semleges hangjával meg is érdemelte ezt a helyezést.

Center hangsugárzó 300.000-500.000,-Ft között:

Ebben a kategóriában túl sok versenyzővel nem találkoztunk, de ennek ellenére mindenkinek a KEF R600 C jutott eszébe elsőre, így ez a center vihette el a kategória első helyezését.

Center hangsugárzó 500.000-1.000.000,-Ft között:

Itt lényegében az ELAC Vela CC401 és a Sonus faber Sonetto Center II között zajlott a verseny és végül kiderült, hogy a méret igenis számít. Ezért a kategória első helyét a Sonetto sorozat nagyobbik centere nyerte el, de itt is csak hajszálon múlt a győzelem.

Subwoofer 300.000,-Ft alatt:

Ebben a kategóriában jó sok indulót számoltunk össze, de az igazi verseny a KEF Kube 12b és az ELAC Sub 3030 között alakult ki. A zárt konstrukció versenye volt a részletesen beállítható EQ ellen, amit végül az utóbbi nyert meg, így a kategória első helyét az ELAC Sub 3030 nyerte. A második helyezést a KEF Kube 12b kapta, a harmadik helyre pedig a DALI Sub E-12F került.

Subwoofer 300.000-500.000,-Ft között:

Ebben a kategóriában már jóval kevesebb volt az induló, de a kevesek közül végül a Focal Aria 1000F-re esett a választásunk. A zárt konstrukció, a részletesség és a visszafogottan elegáns megszólalás meghozta számára a győzelmet.

Subwoofer 500.000-1.000.000,-Ft között:

Ebben az árkategóriában egyértelműen az ELAC 2090-es mélysugárzóját jelölte mindenki, annak ellenére, hogy egy idén kifutott modell. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a 2090 produkcióját nem lesz egyszerű felülmúlni ebben a kategóriában, de reméljük jövőre sikerül egy hasonlóan jó darabot találnunk, hasonló árban.

Aktív hangsugárzó 300.000,-Ft alatt:

Ezt a győzelmet mindenki az Audio Pro Addon T-14 hangsugárzó párosnak adta, amit meg is érdemel. Hangja kellemes, soha nem bántó és inkább a minőségi zenehallgatók igényeit próbálja kielégíteni a mindent elsöprő döngetés helyett.

Aktív hangsugárzó 300.000-500.000,-Ft között:

Ebben a kategóriában szintén nagy volt az egyetértés a győztest illetően, így a dobogó legfelső fokára a KEF LSX állhatott fel. Helyezését teljesen ki is érdemelte, mert kis mérete ellenére hatalmas produkcióval lepett meg bennünket a meghallgatása során.

Aktív hangsugárzó 500.000-1.000.000,-Ft között:

Ebben a kategóriában sem volt vita a győztest illetően, mert szinte egyértelmű volt, hogy a kategória bajnoka a KEF LS-50 Wireless. Részleteket most nem írunk a hangjáról, de akit érdekel az mindenképp hallgassa meg! Igazi élményben lesz része.

AVR 300.000,-Ft alatt:

Az egyik legnépszerűbb és egyben legnépesebb mezőny az AVR kategóriában, ahol nehéz igazán kiemelkedő és jó ár/érték arányú készüléket összehozni a gyártóknak. Itt sok szempontot kellett figyelembe vennünk, így nem csak a hangminőséget, hanem a szolgáltatásokat, a beállíthatóságot és a felhasználóbarát kezelést is. Mindent összevetve végül az Onkyo TX-NR696 kapta az első helyet, amihez dinamikus megszólalása, kiemelkedően jó bemérőrendszere és részletes beállíthatósága segítette.

AVR 300.000-500.000,-Ft között:

Ebbe az árkategóriába már befér egy-egy nem kommersz gyártó készüléke is időnként, így az elterjedtebb márkaneveknek fel kell kötni a nadrágot. Így volt ez a NAD T758.v3 AVR-rel is, ami év közben alulról súrolta az 500.000,-Ft-os határt, de fizetőeszközünk gyengélkedésének köszönhetően az év végére kicsit feljebb csúszott árban. Ennek ellenére mi mégis ezt a készüléket szavaztuk meg győztesként ebben a kategóriában, mivel a semleges hangja, Dirac Live bemérőrendszere és jól használható BluOS rendszere kiemelkedően jó vétellé teszi.

AVR 500.000-1.000.000,-Ft között:

Itt szintén némi tolongás alakult ki, de sorra véve tesztjeinket és emlékeinket végül arra jutottunk, hogy a hazánkban kissé háttérbe szorult Pioneer SC-LX801 érdemli meg a kategória dobogójának legfelső fokát. A második helyre, főként bemérőrendszerének köszönhetően, az új 6000-es sorozatú Denon került, a harmadik helyen végző Onkyo TX-RZ1100 pedig időközben rendesen meghízott árcédulája miatt maradt alul a megmérettetésben.

AVR 1.000.000,-Ft felett:

Ez a kategória némileg fejtörést okozott, mivel az itteni árak már inkább az AV processzorok világához tartoznak. Nagy kedvencünk, a Primare SPA23 már csaknem egy éve nem kapható, újdonságok pedig csak a kommersz gyártók kínálatában vannak elvétve ilyen árazással. Azonban eszünkbe jutott a NAD jelenleg még kapható csúcskészüléke, a T787.v2, amit hangja alapján azonnal meg is választottunk a kategória győztesének.

Sztereó erősítő 300.000,-Ft alatt:

A kétcsatornás zenehallgatás, nagy örömünkre, ismét reneszánszát éli, így egyre több sztereó erősítő jelenik meg a gyártók kínálatában. Vannak köztük egészen jól sikerült példányok, de van néhány csak zajkeltésre alkalmas darab is. Mindenesetre a minőségi készülékek egyre drágábbak, de ennek ellenére ebben a kategóriában is sikerült pár gyöngyszemet találni. Az egyik ilyen a NAD C328, ami egy igen jól sikerült darab és ezzel meg is kapta a kategória első helyezését.

Sztereó erősítő 300.000-500.000,-Ft között:

Ebben a kategóriában már kiélezettebb a verseny és több jó hangú erősítőt találni. Napjainkban azonban már nem csak a hangminőség számít, hanem a szolgáltatások is, ezért és természetesen a hangminőséget sem hagyva figyelmen kívül, a kategória dobogójának legfelső fokára a Cambridge Audio CXA80 állhatott fel.

Sztereó erősítő 500.000-1.000.000,-Ft között:

Ebben a kategóriában már sok kiemelkedő minőségű erősítő található, ezért nem volt könnyű a választás. A számos lehetőség közül végül a Naim Nait XS 2 került ki győztesen, mert hangját nagyon szerettük és mély nyomokat hagyott bennünk. A Naim győzelme mellett, a második helyre a Cambridge Audio Azur 851W került, a harmadik helyen pedig a Cyrus 8.2 végzett.

Sztereó erősítő 1.000.000,-Ft felett:

Ebben a kategóriában a végső mérkőzés a NAD M32 és a Cambridge Audio Edge A között zajlott, amiből az Edge A került ki győztesen, ezért kategóriájának első helyére került.

Lifestyle zenelejátszó 300.000,-Ft alatt:

Ide sok minden befér, de mi mégis a Magnat Prime One-t választottuk az első helyre. Igaz szolgáltatások terén nem remekel, de megépítése, anyaghasználata és már minőséginek nevezhető hangja meghozta számára ezt az elismerést.

Lifestyle zenelejátszó 300.000-500.000,-Ft között:

Ennek a kategóriának a vitathatatlan királya a Naim Mu-So. Megépítési minősége, anyaghasználata, látványos vezérlőegysége és nem utolsósorban kiváló hangja miatt simán megérdemli az első helyet.

All-in-one zenelejátszó 1.000.000,-Ft felett:

Itt két versenyző vívta a csatát, a Naim Uniti Star és a Cyrus Lyric, ennek köszönhetően pedig a kellemes hangzás versenyzett a valós precizitással. Szolgáltatásai és megjelenése miatt azonban a Naim kapta a több szavazatot, így az első helyre került a kategóriában.

Hálózati zenelejátszó 300.000,-Ft alatt:

A hálózati zenelejátszók között az Onkyo NS-6130 nyerte el csapatunk ajánlását. Egyszerű, könnyen kezelhető menüjének és kellemes hangjának köszönhetően az első helyre került.

Hálózati zenelejátszó 300.000-500.000,-Ft között:

Ez a kategória már a komolyabb darabok terepe, ahol azonban a Cambridge Audio CXN v2 kiemelkedik a mezőnyből. Részletes, minőségi hangjának és kezelhetőségének köszönhetően kiérdemelte az első helyet, annak ellenére is, hogy a tudásában szinte megegyező elődjénél borsosabb árcédulát kapott.

Soundbar 300.000,-Ft alatt:

Ez egy érdekes kategória, mivel soundbar-t már szinte mindenki gyárt és gyakran a nagyon szépen megtervezett, látványos burkolat alatt filléres vacak található. Sajnos egy valamire való és csalódásmentes soundbar-t napjainkban nagyjából 100-200.000,-Ft között kell keresni, ebben a kategóriában azonban már pár nevesebb gyártó készüléke is megtalálható szerencsére. Ennek köszönhetően a végső harc a Magnat SBW 250 és a Cambridge Audio TVB 2 között alakult ki, amiből kicsit testesebb hangjának és komolyan leakciózott árának köszönhetően a Magnat került ki győztesen és léphetett az első helyre.

Soundbar 300.000-500.000,-Ft között:

Itt mindenki a Focal Dimension-ra tette le a szavazatát, annak ellenére, hogy kifutó modell és már csak elvétve találni egy-egy darabot az üzletek kínálatában. Azonban hangja annyira jól sikerült, hogy azt már csak a Yamaha hangprojektorai képesek túlszárnyalni 2-szer vagy 3-szor magasabb áron. Ezért ennek a kategóriának győztese a Focal Dimension lett.

Multi-room készülék 100.000,-Ft alatt:

Idén egy készülék volt ebben a kategóriában ami soha nem okozott csalódást, ezt pedig az Audio Pro Link-1 testesítette meg. Ennek köszönhetően egyhangúan megszavaztuk számára az első helyet.

Médialejátszó 100.000,-Ft alatt:

Ebben a kategóriában is nagy a tolongás, azonban stabil működése és jól kezelhető menüje miatt, az első helyet a Dune HD Pro 4K számára szavaztuk meg.

Szerelt hangszórókábel 100.000,-Ft alatt:

A szerelt hangszórókábelek általában nem olcsók vagy ha igen, akkor hangjuk hagy kívánnivalót maga után. A Norstone Skye MC azonban rácáfol erre, mert megfizethető áron képes kiszolgálni egészen a középkategóriáig a hangsugárzókat. Ennek köszönhetően a kategóriájában kiérdemelte az első helyet.

Szerelt hangszórókábel 100.000-300.000,-Ft között:

Ebben a kategóriában nagy a felhozatal, ezért érdemes körültekintően válogatni. Tesztjeinken folyamatosan megfordulnak válogatott darabok, de az Inakustik Referenz LS-603 stabil és megbízható résztvevőnek bizonyult, ezért megérdemli a kategória első helyezését az idei évben.

Szerelt hangszórókábel 300.000-500.000-Ft között:

Ebben a kategóriában az Inakustik Referenz LS-803 versenyzett a QED Supremus-sal és igaz apróságok miatt, de az utóbbi kapott több szavazatot. Ennek köszönhetően a kategória első helyére a QED Supremus került.

Szerelt hangszórókábel 500.000,-Ft felett:

Itt jó pár nagy név felmerült, de végül ismét az Inakustik egyik kábele került ki győztesen a szavazásból. Az Inakustik LS-2404 több alkalommal is segédkezett tesztjeinkben és sokszor olyat nyújtott, amit más gyártók kábelei esetében csak ritkán hallunk, ezért kiérdemelte a kategória első helyét.

Tápkábel 100.000,-Ft alatt:

A tápkábelek legolcsóbb kategóriájában is nagy volt a tolongás, de mindenki a kissé különc LightSpeed Ultimate kábelt érezte az idén hallottak közül a legjobbnak, ennek köszönhetően pedig kiérdemelte a kategória első helyét.

Tápkábel: 100.000-300.000,-Ft között:

Ebben a kategóriában szintén egy LigthSpeed kábel kapta a legtöbb szavazatot, ami folyamatosan meglepetéseket okozott minden rendszerben. Jó hangjának és nem utolsó sorban jelenlegi kifutó akciós árának köszönhetően a LightSpeed Prime tápkábel megkapta a kategória első helyét.

HDMI kábel 100.000,-Ft alatt:

A HDMI kábelek kemény diónak bizonyulnak és nem mindegy, hogy milyen hosszban kerülnek alkalmazásra. Azonban a több alkalommal is használt és projektorok esetében, 10 méter feletti hosszban is alkalmazott Blustream HDMI kábel mindig stabil minőséget nyújtott, ezért megérdemelten állhat a kategória élére.

Analóg összekötő 100.000,-Ft alatt:

Igaz csak vendégségben járt nálunk pár alkalommal a TARAlabs Apollo Extreme analóg összekötő kábel, de hangja emlékezetes maradt, ezért ebben a kategóriában idén kiérdemelte az első helyet.

Sub kábel 100.000,-Ft alatt:

Ebben a kategóriában is érdekesen alakult az év, mivel sok kábel megfordult nálunk mélysugárzók vonatkozásában. Több jó és kevésbé jó darab is volt köztük, de az Oehlbach NF-214 kicsit mindig kiemelkedett ebben a kategóriában, ezért megérdemli az első helyet.

Köszönjük az egész éves figyelmet és Boldog Új Évet Kívánunk minden olvasónknak!