Évfordulós limitált Scala és Spectral hangsugárzók a Focal-tól

Az 1979-ben alakult Focal-JMLab fennállásának 40. évfordulójára több, limitált szériás modellt is bemutatott tavasszal, melyek hamarosan megvásárolhatóvá válnak. A korábban bemutatott újdonságok között helyet kapott az Utopia Scala egy erősen átdolgozott változata, továbbá a gyártó a korábbi Spectral sorozatát is felélesztette.

A Spectral sorozat a 90-es években ért el komoly sikereket, feltehetően ezért is esett erre a modellre a választás. Az újjáélesztett Spectral sorozatot igaz jelenleg egy 3 utas álló változat képviseli, azonban az eredeti modellsorozat jellegzetes sárga színű meghajtóinak továbbfejlesztett változatai kerültek bele.

A sárga színű, aramidszálas membránok között egy 16,5 cm-es közép, két 18 cm-es mély és egy „M-profilú”, invetz magassugárzó kapott helyet, melyek a gyártó leírása alapján, „hihetetlenül könnyed és részletes hangot, nagy hatékonyságot és optimális teljesítményt biztosítanak”. A kissé „neo-retro” megjelenés mellé a Focal továbbfejlesztett „Powerflow” bassz-reflex rendszere is bekerült, ami az optimális mélyhangátvitelért felel.

A Spectral 40th különleges megjelenésű és rendkívül merev kabinettel rendelkezik, ami sötét dió oldallapokat és magasfényű előlapot kapott. A „Gamma-szerkezetű” felépítésnek köszönhetően a belső szerkezetben nem találhatók egymással párhuzamos felületek, továbbá a belső merevítések által biztosított rezonancia-mentességet az 5 cm vastagságú előlap még tovább támogatja.

A jubileumi Scala esetében a Focal szintén mindet bevetett, így a legújabb technológiák és a leglátványosabb dizájnelemek egyesülnek a Scala 40th modellben. A különleges matt, strukturált, grafitfekete frontoldalhoz tükörhatású oldallapokat illesztettek, a hangváltót pedig teljes egészében kézzel szerelték és nagy pontossággal illesztették.

A hangszórókészlet az Utopia sorozatból érkezett, ezzel együtt pedig bekerültek a gyártó NIC és TMD technológiái is. A Scala belső kábelei szintén Franciaországban készültek, a belső csillapításhoz sűrűbb anyagot alkalmaztak, továbbá a belső merevítések is átdolgozásra kerültek.

A Scala esetében a Focal a limitált modell jelzőt is „csúcsrajáratta”, mivel a Scala 40th modellből mindössze 4 pár készül, ára pedig nagyjából 25 millió forint körül alakul páronként. A Spectral 40th árazása ehhez képest már szinte szerénynek mondható, mivel hazánkban 2.8 millió forintot kérnek az olcsóbb limitált kiadás párjáért.

forrás: focal