Érkeznek a Q Acoustics első aktív hangsugárzói

A Q Acoustics nemrég bejelentette első aktív hangszóró-sorozatát, a Q Active 200 állványos és a Q Active 400 padlón álló modellt. A két újdonságot a szokatlan formaterv mellett különleges megoldásokkal is felszerelték a cég mérnökei.

A Q ACTIVE termékcsalád formatervét első pillantásra szokatlan, minimalista kialakítás jellemzi. A nem mindennapi dizájn mellett az újdonságokban különleges technikai megoldások és a legújabb szolgáltatások is helyet kaptak.

Az új Q ACTIVE hangsugárzók bármilyen forráshoz (számítógépek és lemezjátszók is támogatottak) egyszerűen társíthatók. Minden pár hangsugárzó tartozéka egy kompakt vezérlőegység, amelyet felszereltek Google (Chromecast built-in) és Amazon (Works with Alexa) gyári konfigurációval.

A Control Hub elnevezésű vezérlőegység Ethernet vagy WiFi segítségével csatlakoztatható az otthoni hálózatokra, a vezeték nélküli forrásokhoz pedig Bluetooth, AirPlay2, Roon és Spotify Connect áll rendelkezésre. A vezérlőegység gyakorlatilag az összes jelenleg népszerű streaming szolgáltatóval (Amazon Music, Apple Music, Deezer, Qobuz, Spotify és Tidal) kompatibilis, így natív módon, külön alkalmazások használata nélkül képes azokat használni.

A központi egységre HDMI ARC, optikai digitális és analóg bemenet, valamint mélysugárzó kimenet is került, a lemezjátszók használatához pedig MM phono bemenet áll rendelkezésre. A Control Hub egység vezeték nélkül kapcsolódik a hangsugárzókhoz, amelyek legfeljebb 32-bit / 192 kHz-es formátum kezelésére képesek.

Az állványos Q ACTIVE 200 hangsugárzó hangszórókészlete nem a megszokott meghajtókból épül fel, mivel a frontoldalon két darab, offset konfigurációban elhelyezett 58 mm-es BMR meghajtó található. A közép- és magas frekvenciák megfelelő megszólaltatásáért a két első BMR egység felel, az alsó tartomány visszaadását pedig hátrafelé néző114 mm-es mélysugárzó biztosítja.

Az állványos modellekbe hat darab, összesen 280 Watt teljesítményű erősítő került, melyek képesek a nagyobb helységek megfelelő hangosítására is.

A padlón álló Q ACTIVE 400 a megnövekedett belső térfogaton túl, szintén a két 58 mm-es BMR meghajtót alkalmazza, a hátoldali 114 mm-es mélysugárzókból azonban már 2 darabot kapott. Az erősítőmodulok száma is nőtt, mivel itt már 8 darab teljesít szolgálatot, melyek összteljesítménye 440W.

A hangsugárzókon egyszerűen egy hátoldali kapcsolóval választható, hogy az adott egység jobb vagy bal csatornaként működjön, továbbá a rendszer képes igazodni a hangfalak térbeli elhelyezéséhez, ezzel optimalizálva a hangzást.

Az új modellek fekete és fehér színben érhetők el. Az állványos modellekhez, igény esetén, azokhoz színben igazodó különleges állvány is vásárolható opcionálisan.  

A Q ACTIVE sorozat állványos modellje Nyugat-Európában 1.999€-s (kb. 730,000,-Ft) ár ellenében már hazavihető a márkakereskedésekből, a padlón álló modell megjelenését pedig januárra ígéri a gyártó. A nagyobb modell árazásáról, továbbá a hazai megjelenéséről és a hivatalos magyarországi árakról jelenleg nem állnak rendelkezésre információk.

forrás: qacoustics