Érkeznek a 8K TV-k a boltok polcaira

Igaz sokan még 4K-s (UHD) TV-re sem váltottak, de várhatón már idén megkezdődhet a 8K őrület, mivel az AU Optronics, mint a világ egyik legnagyobb panelgyártója nemrég bejelentette, hogy már 2018 első félévében megkezdi a 8K-s paneljeinek szállítását több gyártó részére is, így akár már az év végén kedvünkre válogathatunk az üzletek polcain a 8K-s TV-k között.

A becslések szerint jelenleg mindössze a felhasználók 40 százaléka rendelkezik valamilyen 4K felbontású megjelenítővel, az AUO viszont mégis úgy gondolja, hogy eljött az ideje a még nagyobb felbontású megjelenítők kihozatalának. A gyártó főként a 65-70 és nagyobb hüvelykes panelek terén várja a gyors felfutást ettől a felbontástól, de a későbbiekben kisebb méretekben és a PC monitorok között is várható a 8K megjelenése.

Az utóbbi években jelentősen csökkent a nagyobb méretű TV-k ára és a nagyobb megjelenítők nagyobb felbontást követelnek, így a 8K létjogosultsága sok esetben indokolt lehet, bár igaz, hogy a jelenlegi, viszonylag szegényes 4K (UHD) tartalomfelhozatalt elnézve még jó darabig várhatunk a 8K filmek megjelenésére. Ennek ellenére az AUO úgy látja, hogy a 65 hüvelyk feletti 8K TV-k még az idén a boltok polcaira kerülve megkezdhetik hódító útjukat és 2020-ra akár már 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezhetnek.

Elsőként szokás szerint a drágább, felső kategóriás és így nyereségesebb, nagyobb készülékek jelenhetnek meg, de ezt követően sorban érkezhetnek a megfizethetőbb áru darabok. A kérdés csak az, hogy mindez mennyire fogja befolyásolni a még jelenleg is sok hiányossággal küzdő 4K-s TV piacot és miként fogja módosítani a jelenlegi árakat a 4K UHD felbontásnál négyszer több pixellel rendelkező új formátum.