Elegáns bulibáró – Magnat Prime One Bluetooth hangsugárzó teszt

A Bluetooth hangszórók napjainkban egyre jobban terjednek és a korai, szinte csak „zajkeltésre” alkalmas darabok helyét egyre inkább kinézetükben és hangjukban egyaránt igényesebb példányok veszik át. A Magnat is ezt az irányt követi legújabb Bluetooth hangsugárzójával, melyet referencia osztályú modellként jellemez.

A Bluetooth és a referencia jelzők együttes használata sok hifi kedvelőnél nem fér el egy mondatban, de a technológia fejlődése lassan lehetővé teszi, hogy a Bluetooth hangszórók hangminősége már ne csak halk háttérzenéhez legyen megfelelő partner. Jó példa erre jelenlegi tesztalanyunk a Magnat Prime One, amely mind kinézetében, mind összeszerelésében, mind pedig hangjában kiérdemelheti a prémium jelzőt kategóriájában .

Megjelenés és szolgáltatások

A Prime One már ránézésre is magasabb minőségi színvonalat képvisel, mint az átlagos társai. Megjelenése letisztult és modern, anyaghasználata pedig ebben a kategóriában szokatlanul igényesre sikerült. A készüléken a fém és a szövet dominál. A Prime One tetőlapja 10 mm vastag alumíniumból készült, a hangszórókat a napjainkban egyre divatosabb foltos hatású, szürke szövet takarja, legalulra pedig fémlábak kerültek.

A tetőlap szálcsiszolt felületet kapott, mely egységességét csak a kezeléshez szükséges minimális számú, krómozott gomb és a gyártó logója töri meg. El kell ismernünk, hogy a prémium anyaghasználat és a letisztult dizájn nagyon jól áll a Prime One-nak, a kerekített sarkok pedig kissé lágyítják és barátságosabbá teszik a formát.

A vastag fém tetőlap amellett, hogy a megjelenésben is központi szerepet kapott, a rezonanciák kordában tartásában is közreműködik. A fém fedlap a Prime One MDF házát még merevebbé teszi, ezáltal csökkentve a káros rezonanciák kialakulását. Az alsó fém lábak szintén szerepet játszanak a rezgések csökkentésében, de emellett biztosítják a készülék alján elhelyezett passzív membrán megfelelő működését is.

A hangszórókészlet 2 darab 25 mm-es selyemdómból és 2 darab 83 mm-es mélyközép-sugárzóból áll, a készülék aljára pedig egy 130 mm-es passzív membrán került. Utóbbi a reflexport szerepét hivatott betölteni és elméletben az egyszerű nyílásnál pontosabb, kontrolláltabb mélyhangokat képes biztosítani. A hangszórók meghajtásáról négy darab, összesen 80 W maximális teljesítményű digitális erősítő gondoskodik, a zenei teljesítmény pedig 50 W.

A hátoldal a készülékhez hasonlóan minimál stílusban került kialakításra, csak a legszükségesebb dolgok kaptak helyet. A hátlapon a tápaljzat mellett az egyik oldalon a főkapcsolót találjuk, a másikon pedig egy 3,5 mm-es Jack csatlakozót és egy USB portot. Utóbbi kissé csalódás keltő, mivel mindössze készülékek töltésére alkalmas.

A beépített Bluetooth modul 4.0 verziójú és aptX kiegészítéssel is rendelkezik, ami elméletben CD minőségű átvitelt ígér. Természetesen ez utóbbihoz megfelelő minőségű zenei anyag és forráskészülék is szükséges, de minden esetre jó jel, hogy a gyártó valóban próbálja a minőségi zenelejátszás feltételeit biztosítani.

Meghallgatás

A meghallgatás a beüzemeléssel kezdődött, ami szerencsére rendkívül egyszerű. A bekapcsolást követően a készülék készen is áll a párosításra, amit az előlapi szövet mögött egy villogó LED jelez. A kapcsolat létrejöttét a LED állandósuló világítása jelzi, és a Prime One készen is áll a használatra. Ezután már csak a megfelelő zenék kiválasztására és elindítására van szükség.

A Prime One-t, a gyártó magasztos leírása és a beépített aptX Bluetooth modul ellenére, nem komolyzenével vagy minőségi jazz albumokkal fogtuk vallatóra, hanem elsőre a Spotify kínálatában található kommersz zenék közül indítottunk el párat. Ami azonnal feltűnik az az, hogy a sávszélek egészen rendben vannak a gyenge forrásanyag ellenére is. A gyárilag megadott 38 Hz-es alsó határt azért így sem hisszük el, de ennek ellenére komoly mélyek szólalnak meg a nem túl nagy méretű dobozból.

A Magnat leírásában szereplő „DSP-alapú szűrés és frekvencia-válasz korrekció”-ról nem igazán tudjuk, hogy mit takar, de mindenesetre teszi a dolgát. A mélyek egészen feszesnek és pontosnak nevezhetők, a közepek és az énekhang tiszta, a magasak pedig kellemesen csilingelnek. A megszólalás leginkább a minőségi jelzővel illethető, komolyabb árazású mini és mikro rendszerek hangját idézi.

A viszonylagosan keskeny, mindössze 45 cm széles frontoldal és az ezáltal egymáshoz közel elhelyezett hangszórók ellenére a tér is egészen jó. Persze nem hasonlítható egy komoly sztereó rendszer előadásához, de szélességben és magasságban egészen kellemes méretű színpadot képes elénk rajzolni.

Veszteségmentes zenékre váltva egy kategóriát javul a megszólalás. Ennek hatására megpróbálkozunk pár jazz albummal és némi komolyabb zenével. A hangszerek szépen elkülönülnek, a színpad még szélesebb, a magas tartomány pedig még élénkebb, mint korábban. Meglepetésünkre az alsó tartomány is jól teljesít, a bőgő hangja egészen meggyőző, de itt már feltűnik egy kis túlzás a mély hangok felső tartományában.

Elektronikus, majd rockzenére váltva, mivel feltehetően erre többen fogják használni, mint az előző műfajok hallgatására, feltűnik a dinamika és a hangerőt feljebb tekerve már szinte kisebb házibuli hangulat alakul ki. Meglepő, hogy még a hangerő maximumához közelítve sem fedezünk fel torzítást vagy egyéb oda nem illő hangot a Prime One produkciójában, ami elismerést érdemel.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Szolgáltatások
  • Hang
  • Ér/érték
4.7

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

Egy kezünkön meg tudjuk számolni azokat a Bluetooth hangsugárzókat, melyek elnyerték tetszésünket vagy melyekért rajongani tudunk, de a meghallgatást követően egyhangúlag beszavaztuk a Prime One-t is ebbe a csapatba.

Lenyűgözni ugyan nem tudott bennünket, de kellemes, részletes hangjával, komoly, néha már kissé túlzó mélyeivel, tiszta megszólalásával és erejével elnyerte tetszésünket. Igényes kivitele, könnyű elhelyezése és egyszerű használata újabb jó pontokat hozott a számára, de pár apróságot azért hiányoltunk.

Például a csak töltésre alkalmas USB vagy a vezetékes digitális kapcsolat hiánya kissé érthetetlen és bár tudjuk, hogy a Prime One egy wireless zenelejátszó eszköz, de egy optikai aljzaton keresztül TV-nk hangjával is tettünk volna egy próbát, ha erre lehetőségünk van.

A számos pozitívum és az apróbb hiányosságok mellett abban biztosak vagyunk, hogy a mindennapokban kellemes zenehallgatást képes biztosítani a kommerszebb műfajoktól egészen a laza jazz anyagokig és egy kisebb hétvégi bulit is összehoz, ha kell. Mindezek mellé további jó hír, hogy a hazai forgalmazó most egészen barátságos áron kínálja a Prime One-t, ami egyedülállóan jó vétellé teszi jelenleg a piacon.

Listaár: 149.990,-Ft

Akciós ár: 89.990,-Ft