ELAC Debut Reference DFR52

Andrew Jones már több, mint öt éve fejleszti az ELAC Debut sorozatot és el kell ismerni, hogy sikerrel. A modellsorozat második generációja, ha kinézetében nem is, hangjában egyértelműen felülmúlta elődjét. A hangminőség javulása nem volt igazi meglepetés, mivel már az első megjelenésekor is egyértelmű volt, hogy bőven maradtak tartalékok a Debut sorozatban. A második generáció hangja sokat javult elődjéhez képest, most azonban a tervező elérkezettnek látta az időt, hogy maximalizálja a hangminőséget a Debut Reference modellekkel.

Az ELAC Debut Reference sorozata is elsősorban az Egyesült Államok piacára készült és a fejlesztés során leginkább az amerikai igényeket tartották szem előtt. Ennek köszönhetően a forma és az elérhető színvariációk is ehhez igazodnak, hangminőségben azonban nem kötött kompromisszumot a Kiel-i gyártó.

Megjelenés

Hozzánk a Debut Reference DFR52 érkezett, ami a modellcsalád jelenleg egyetlen álló változata. A méretes dobozokat kicsomagolva azonnal feltűnik, hogy a korábbi Debut sorozatokkal ellentétben itt a desing is fontos szerepet kapott. A kinézet európai szemmel nem nevezhető letisztultnak, de mindenképp szépre sikerült. A selyemfényű fekete előlaphoz sötétbarna dió fóliát illesztettek a tervezők, a hangszórók szintén feketék és leginkább az első Debut sorozat szövött membránú meghajtóira emlékeztetnek. A legfeltűnőbb részlet a magas sugárzót takaró perforált lemez, ami vastag, alumíniumból készült és natúr fém színével vonzza a tekintetet.

A kivitelezés összességében igényes és minőségi hatást kelt, amire az oldalsó élek enyhe kerekítése is ráerősít. A fekete/dió változat leginkább klasszikus, retró hatású, de a Debut Reference sorozat elérhető fehér előlappal és világos tölgy fóliával is, ami szerintünk jobban illeszkedik napjaink design elvárásaihoz.

Az ismerkedést a frontoldallal kezdjük, ahol három egyforma 5.25″-os hangszóró és legfelül egy 1″-os magassugárzó kapott helyet. A kinézetükben teljesen megegyező meghajtók közül alsó kettő a mély hangokért felel, felettük a középsugárzó található. A mély és középsugárzók aramidszálas, szövött membránt kaptak. A magassugázó szövet dóm, amit egy különlegesen kialakított akusztikus lencsébe helyeztek.

A magassugárzó elé a korábban már említett perforált alumínium takaró került, ami kissé futurisztikus és extravagáns, de részben megosztó is. Tesztcsapatuk tagjai között volt akinek tetszett és volt akinek nem, azonban abban egyetértettünk, hogy egyéniséget kölcsönöz a dobozok megjelenésének.

Az előlap alsó részén egy, az ELAC-tól szokatlan keskeny és széles reflexnyílás kapott helyet, ami a gyártó leírása alapján a különleges belső tervezés eredménye. Azonban a dobozokon nem ez az egyetlen nyílás, mivel a hátoldalra áttérve két további hagyományosabb kinézetű reflexporttal is találkozunk. A hátoldal szokás szerint egyszerű, a kivezetéseken kívül még a szimpla bekötésre alkalmas, aranyozott hangszóró-kábelterminálok kaptak helyet.

Maga a kabinet merev és egészen vastagnak tűnik. Kopogtatásra viszonylag tompán válaszol, ami a CARB2 tanúsítvánnyal rendelkező MDF alapanyagnak és a belső merevítéseknek köszönhető. A keskeny és magas dobozok megfelelő stabilitásáról a sarkok irányába kinyúló lábak gondoskodnak, melyekhez állítható tüskék is járnak.

Az összeszerelés és a kivitelezés a kategóriában kiválónak nevezhető, az összhatás pedig minden részletében felülmúlja a korábbi Debut modellek minőségét. A minőségérzetet tovább növeli a hangszórókat takaró szövet mágneses kialakítása, amelynek köszönhetően nem kerültek lyukak vagy kiálló tartók az előlapra. Az egyetlen negatívum amit meg tudunk említeni az a takarószövet színe, ami a fekete/dió modell esetében világosszürke és felhelyezve megjelenése inkább érdekes, mint harmonikus.

A DFR52 felépítése 3 utas reflex kialakítású, a vágási frekvenciákat 90 Hz-en és 2200 Hz-en illesztették, az impedancia 6 ohm, a maximális terhelhetőség 140 W, az érzékenység 87 dB, a frekvenciamenet pedig 42 Hz-től 35.000 Hz-ig tart. A dobozok mérete lábak nélkül 102 x 19 x 24 cm, súlyuk darabonként 17 kg.

Meghallgatás

A Debut Reference DFR52 meghallgatásához a Bluesound Powernode 2i-t választottuk, ennek köszönhetően pedig néhány perc alatt végeztünk is a beüzemeléssel. Hangszórókábelnek QED XT40-et, tápkábelnek pedig egy olcsóbb Lightspeed modellt kötöttünk be. A meghallgatást megelőzően tesztalanyaink átestek nagyjából egy heti bejáratáson, így ezzel már nem kellett foglalkoznunk.

Tesztünkhöz Andrea Bocelli, Diana Krall, Mary J. Blige, Karen Souza, Alan Taylor, Schiller, Yello, Placebo és a Green Day zenéi közül válogattunk, hogy a lehető legátfogóbb képet kapjuk a Debut Reference képességeiről.

A DFR52 előadásában már a jazz feldolgozások legelső hangjai is igen meggyőzőek. A magasak finomak, a közepek kellemesek, egy cseppet sem tolakodóak, a mélyek pedig határozottak. A megjelenő térre nincs jobb jelző, mint az elképesztően hatalmas, ami egy kissé szokatlan egy ELAC hangsugárzótól. Az ELAC hangsugárzói a tér megjelenítésében mindig is erősek voltak, de inkább a valószerű, mint a hatásvadász jelző illett rájuk. Tesztalanyunk azonban szakít ezzel a hagyománnyal és inkább látványosan nagy, mint valószerűen visszafogott teret varázsol körénk.

A színpad magas, széles és a mélység is szépen kirajzolódik. A zenészek és az énekes helye jól érzékelhető, de nem annyira pontos, mint a gyártó nagyobb modelljei esetében. Az énekhang kategórián felüli, a magasak kellemesen lekerekítettek, de még nem fátyolos a megszólalásuk. Az alsó tartomány határozott, de egy kissé kevésbé feszes, mint azt szeretnénk.

Elektronikus zenére váltva a mélyek dominanciája egyértelmű, a dinamika határozott és erőteljes, de a közepek sem maradnak el, melyekhez finom magas tartomány társul. Faithless albumunk koncert felvételén a tömeg hangjai rengeteg részlettel vesznek körül bennünket, a koncert pedig már szinte valós, három dimenziós élményként jelenik meg körülöttünk.

Rock/punkrock zenéinkre váltva is feltűnő a tér mérete, pedig ez a megszólalás nem ezeknek a stílusoknak az erőssége. A dinamika egészen jó, de ide már kellene pár nagyobb membrán, vagy egy aktív mélynyomó, hogy ne legyen egy kis hiányérzetünk sem. A gitár és az ének hangját külön dicséret illeti, mivel ebben a kategóriában az egyik legjobb, amit az utóbbi években hallottunk.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.5

Összefoglalás

AV-Magazin: TETSZETT

Az ELAC Debut hangsugárzóit kellemes hangjuk és kedvező árazásuk miatt kedveltük már az első modellsorozat megjelenésétől kezdve. Az új Reference DFR52 szintén ezt a vonalat erősíti, de egy kicsit mindenből többet ad. A megépítés minősége, a formák és a hang javulása egyértelmű, de mindezek mellé egy borsosabb árazás és néhány megosztó részlet is társult.

A külső megítélése egyéni ízlés kérdése, de tesztalanyunknál mégis egységes volt az a vélemény, hogy a kinézet kissé olyan, mintha random dizájnelemekből válogatták volna össze. Vannak esetek amikor ez egészen jól szokott sikerülni, de tesztalanyunknál valahogy nem akarnak összeállni egy kerek egésszé a különböző stílusú/színű részek. 

A DFR52 megszólalása azonban vitathatatlanul kategóriájának legjobbjai között van, amit látványos előadása tovább erősít. Hangja a gyártótól már megszokott mélyben erős és semleges, amihez szokatlanul nagy térmegjelenítés társul. Előadása alapvetően pontos, részletes és hosszan hallgatható, hibáktól és saját karaktertől szinte teljesen mentes.

Azonban a vetélytársakat ez esetben házon belül kell keresni. Az ELAC Uni-Fi FS U5 jelenleg 100.000,-Ft-tal olcsóbban vihető haza, mint a Reference DFR52, a nagyjából ugyanekkora összeggel drágább ELAC FS247.3 pedig jóval komolyabb előadásra képes. Természetesen az utóbbi modellek kifutó sorozatok, elérhetőségük pedig korlátozott, de amíg forgalomban vannak, addig komoly konkurenciát jelentenek tesztalanyunknak.

A tesztünkön látottak és hallottak alapján az ELAC Debut Reference DFR52 egy szerethető és ajánlható hangsugárzó, ami kiemelkedik kategóriatársai közül. Azonban mindaddig nem tudjuk ajánlott minősítéssel illetni, amíg az említett márkatárs modellek elérhetők a kereskedők kínálatában.

Listaár: 420.500,-Ft