DRX 8.4 – 11.4 csatornás flagship házimozi erősítő az Integra boszorkánykonyhájából

DRX 8.4 modellnév alatt megdöbbentő tudással kecsegtető flagship házimozi erősítőt jelentett be az Integra, az Onkyo/Pioneer/Integra csoport főként integrátorokat és megszállott házimozi rajongókat célzó prémium márkája, amely sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, amiket bármikor szívesen látnánk viszont más házimozi erősítőkben is.

Szinte a semmiből bukkant fel egyszercsak az Integra új 22,5 kilót nyomó házimozi erősítője, ami amellett, hogy lehetővé teszi akár 7.4.4 Atmos/DTS:X rendszer kiépítését,és ehhez egyből mind a 11 végfokkal rendelkezik is (tehát a fenti kiépítéshez egyetlen külső végfok csatlakoztatása sem szükséges), egy nyárra ígért firmware frissítést követően még Auro 3D-képessé is fog válni.

A készülék az Integra-tól már megszokott(an unalmasnak is mondható) fekete előlappal és kezelőgombokkal, valamint alumíniumszürke bekapcsoló gombbal és hangerőszabályzóval rendelkezik.

A hátlap is a márkára igencsak jellemző világos-szürke színt kapott. Ezzel igyekszik az Integra a házimozi integrátorok kedvében járni – akik ezeket a készülékeket jellemzően moziszobákban, vagy a hozzájuk tartozó különálló elektromos szobákban álló rack szekrényekbe telepítik – így könnyebben olvashatóvá válnak a hátlapi csatlakozók feliratai sötétben is.

A hátlap rengeteg további érdekességet tartogat az értő szemek számára.

Kezdjük egyből a hangfalterminálokkal, ahol a szokásos „bal-jobb, bal-jobb” sorozatú kiosztással szakítva, az összes bal oldali hangsugárzóhoz tartozó terminált a készülék bal oldalára, míg az összes jobb oldalihoz tartozót a jobb oldalra csoportosították. Ez nem csak a fő zónába telepíthető 11 hangsugárzó termináljaira igaz, hanem a két plusz zónához tartozó hangfalterminálokra is. Külön kiemelnénk, hogy a front sugárzók mellett alkalmazhatunk kettős erősítést (Bi-Amp) a center sugárzónál is, illetve passzív mélysugárzó támogatást is kapunk.

Ha már a plusz zónákról szó esett, érdemes megemlíteni, hogy ezek a zónák is rendelkeznek bass management-el. Azaz mindkét plusz zónához beállíthatunk keresztváltási frekvenciát, ekkor a hangfalterminálokra (illetve a zónákhoz tartozó jobb és bal RCA kimenetekre) a ketresztváltási frekvencia fölötti tartomány kerül csak rá, míg a keresztváltási frekvencia alatti tartomány a zónák sub preout-jain jelenik meg, amire az adott zónában lévő mélysugárzót köthetjük. Így akár bass management-et nem támogató integrált stereo erősítővel vagy végfokkal is megvalósítható 2.1-es rendszer mindkét plusz zónában.

Apropó mélysugárzók. A DRX 8.4 összesen 4 sub kimenettel rendelkezik, melyek páronként függetlenek egymástól: rafinált módon 2 független sub kimenet van Y elosztásokkal továbbosztva 4 kimenetté. Ez némi üröm az örömben, de még mindig jobb a helyzet, mint a DRX 5.4 modellnél, vagy annak Onkyo RZ50 / Pioneer LX505 „kistestvéreinél”, ahol a technikailag egyetlen sub kimenet van kvázi letükrözve, mint második kimenet. Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a sub kimenetek nem csak 2×2 független RCA, hanem 2 független XLR csatlakozó formájában is jelen vannak a hátlapon.

De nem csak a mélysugárzók kaptak XLR kimeneteket, hanem a teljes front stage is: a jobb és a bal front sugárzók, valamint a center sugárzó is erősíthető külső végfokról XLR összekötettésen át. Ezen kívül kapunk egy stereo XLR bemenetet is. A kimeneteknél érdemes még megemlíteni a teljes RCA preout sort, azaz akár mind a 11 csatorna erősíthető külső végfokokkal.

Erre azonban sok esetben valószínűleg nem is feltétlen lesz szükség, mert a készülék házában is egészen impozáns erő lakozik. A gyártói specifikációk szerint akár 150 Watt-os teljesítmény leadásására is képes, és ezt – a márkacsoportra korábban jellemző, kissé „csúsztató” paraméterezéssel ellentétben – az Integra az FTC követelményeknek megfelelve 2 csatornán, 8 Ohm-on, 20 Hz–20 kHz között mérve, 0.08% THD torzítás mellett ígéri. Teszi mindezt az új, szimmetrikus kialakítású AB osztályú végfokoknak köszönhetően. A digitális bemenetek analóggá alakításáról pedig magas minőségű 768 kHz/32-bit felbontású ESS ES9026PRO 32-bit Hyperstream® II DAC-ok fognak gondoskodni.

A Bluetooth 4.2 modul azon kívül, hogy apt X HD-képes, egyből kétirányú is, azaz nem csak zenét tudunk streamelni az erősítőre – szintén apt X HD-képes forrás készülékről – ilyen minőségben, hanem akár apt X HD-képes fejhallgatót is csatlakoztathatunk hozzá. Arról, hogy az apt X HD mellett az alacsony késleltetésű apt X Low Latency codec-et is támogatja-e majd, a cikk írásokor nem áll rendelkezésre biztos információ.

De nem csak BlueTooth-on át, hanem AirPlay 2-n és Chromecast-on keresztül is eljuttathajuk vezeték nélkül tartalmainkat az erősítőre, amely mindezek mellett Roon Ready (lesz a nyárra ígért Firmware frissítés után) és Works with Sonos tanúsítással is bír. A beépített streamer rendelkezik Spotify, Tidal, Deezer, Amazon Music, Pandora és Tune In Radio támogatással is.

A fizikai távirányító mellett természetesen létezik hozzá okoseszközös applikáció is Integra Remote néven, valamint Amazon Alexa és Google Home okosotthonos rendszerekbe is integrálható. Továbbá fejlettebb hálózati monitorozó és vezérlő protollokat is támogat, úgy mint: OVRC Pro, Domotz és Luxul Pro Watch – mindezeket akár távolról, VPN-en keresztül is. Ezenkívül a teljes menürendszer elérhető webböngészőből is, ami nagyon kényelmessé teszi a finomhangolást és a hibakeresést.

A szobakorrekcióról is mindenképpen említést kell tegyünk, ugyanis a készülékkel együtt, mindenféle egyéb licenszek váráslása nélkül egyből megkapjuk a Dirac Live Full Range verzióját. Ezzel 20 Hz és 20 kHz között tudjuk bemérni és korrigálni a rendszert, ízlésünknek megfelelően állítható célgörbék mentén. Arról jelenleg nem áll rendelkezésre információ, hogy az új ART (Active Room Treatment) funkció is elérhető lesz-e rá, azonban az opcionális DLBC (Dirac Live Bass Contol) single és multi sub licenszek már most megvásárolhatóak, így támogatni fogja a (csak páronként!) független sub kimenetek kezelését ilyen módban is.

Képi fronton is megkapunk mindent, amire csak vágyhatunk: 6 db 8K-s HDMI 2.1 bemenetet a hátlapon, plusz egy 4K-s 2.0b bemenetet az előlapon – ami pl. nagyon kézre esik akusztikai mérésekkor a generált mérőjel HDMI-n keresztüli megszólaltatásához. Kimenetek terén 3(!) db hátlapi kimenetet kapunk, melyek közül kettő szintén HDMI 2.1-es (egyikük eARC-képes is), míg a plusz zónához tartozó harmadik HDMI kimenet 4K-s 2.0b verziójú. A 2.1-es ki- és bemenetek mind HDCP2.3-képesek, és támogatják a 8K@60Hz és a 4K@120Hz felbontásokat, illetve az összes gaming funkciót (VRR, ALLM és társai).
HDR szabványok terén sincs oka szégyenkezni, gyakorlatilag minden ma ismert formátumot kezel: a már alapelvárásnak számító HDR10 és Dolby Vision mellett HDR10+ és IMAX Enhanced támogatást is kapunk.

Kíváncsian várjuk, hogy az Onkyo/Pioneer/Integra európia és hazai ellátási láncaiban még jelenleg is érezhető akadozások ellenére hozzánk is eljut-e majd előbb-utóbb, és ha igen, kategóriáján belül milyen árfekvésben. Látva a mostanában már szállingózó európai Onkyo RZ50-ek árazását a konkurenciával szemben (pl. a mindenféle Dirac licensz nélkül érkező Denon X4800H-ét), kifejezetten bizakodóak vagyunk.

További részletek az Integra weboldalán: