Dombok felett – Dune HD Duo 4K médialejátszó teszt

A Dune legújabb csúcs médialejátszója már egy jó ideje megvásárolható, de most volt olyan szerencsés a bolygók együttállása, hogy nem csak tesztre tudtuk fogni ezt a jól felszerelt készüléket, hanem sikerült alaposan megismerkednünk vele.

A gyártó az adatok alapján kitett magáért, mert sok olyan komolynak nevezhető alkatrész került a HD Duo 4K-ba, ami eddig nem volt jellemző a korábbi modellekre és csak a nevesebb cégek néhány felsőbb kategóriás készülékében találkozhatunk velük.

Megjelenés

A HD Duo 4K klasszikus hifi komponens méretekkel és fém burkolattal rendelkezik, ami üdítő a sok apró méretű, műanyag média lejátszó között. Az előlap szimmetrikus, középen a kijelző, két oldalt pedig a belső merevlemezek részére fenntartott rekeszek találhatók. A kijelző alatt pár gomb kapott helyet, melyeket szépségdíjjal nem jutalmaznánk, de a működésükre nem lehet panasz. A front jobb oldalán találunk egy SD kártyaolvasó nyílást és egy USB portot, a bal oldalon pedig a bekapcsológomb árválkodik. A felső, vízszintes élen a funkciók és formátumok  logói sorakoznak, szép katonás rendben, más nincs, így a „túlzsúfolt” jelzővel a legtávolabbról sem illetheti senki a megjelenését.

A kijelző az aktuális információkat a már megszokott kékes színben jeleníti meg, ami egy kissé talán régies hatást kelt, de informatív és jól olvasható. A megjelenéssel szerintünk nincs probléma, a Duo 4K egy visszafogott kinézetű, klasszikus hifi méretekkel rendelkező készülék, bár szépnek azért csak hunyorogva és félhomályban neveznénk.

A hátoldalra áttérve a sort az antennacsatlakozó nyitja, majd az analóg audiokimenetek következnek, ahol egy pár XLR és RCA aljzatot is találunk, majd egy koax digitális bemenet következik, a szomszédságában egy USB B  aljzattal. Mindezeket követi egy HDMI kimenet, egy újabb koax digitális aljzat, alatta egy optikai bemenettel, majd egy CVBS video csatlakozó, a sort pedig a LAN csatlakozó és alatta 2 darab USB port zárja. Van lehetőség külső infravevő telepítésére, továbbá a gyártó felszerelt még 2 darab Wi-Fi antennát, a hálózati kábel csatlakozóaljzatát és egy  főkapcsolót, ha esetleg teljesen áramtalanítani szeretnénk a készüléket.

A készülékben a képért a Sigma Designs legújabb VXP-s és 4K-s médiaprocesszora, az SMP8758 került. A lejátszó 1 GB RAM-ot és 8 GB flash ROM-ot is kapott, az audiorészlegen pedig ESS Sabre ES9108K2M 32 bites sztereó DAC dolgozik, ami audiofil minőségű hangot ígér.

Csaknem elfelejtettük megemlíteni, hogy a készülék akár 2 darab, 3.5″-es és maximum 10 TB-os belső meghajtóval is elboldogul, így a tárolható adatok mennyiségére nem lehet panaszunk.

Van még egy említésre méltó dolog, ez pedig a Duo 4K alján található és nem más, mint egy nagy méretű ventilátor, aminek a működéséhez szükséges távolságot 4 darab, a hifi egységekről ismert láb biztosítja és szép csendben teszi a dolgát. Szóval minden a helyén van, eddig látszólag elég sok mindent kapunk a pénzünkért.

Kép és hang

A bekapcsolást követően a firmware frissítésével kezdünk, hogy biztosan a legújabb verziót tudjuk a magunkénak. A Duo 4K gyorsan meg is találta a legújabb verziót és egész rövid idő alatt elvégezte a frissítést.

A Dune csúcsmodellje igaz már elboldogul a legtöbb UHD anyaggal és az újabb hangformátumokkal (Atmos, DTS:X), de a HDR még szerepel a képességei között, így a nagy dinamikatartománnyal rendelkező anyagokat kihagytuk tesztünkből. A tesztanyagokat kipróbáltuk belső merevlemezről és kábeles kapcsolattal hálózatról (bár a beépített Wi-Fi 2,4 és 5 GHz-en is működik és 802.11b/g/n/ac képes, de mi jobban szeretjük a fizikai kapcsolatot), ahol egyik módon sem tudtuk megizzasztani. Lényegében mindent lejátszott, amit csak elindítottunk, legyen az H265, DVD vagy BD ISO formátum, a Duo 4K egy profihoz méltóan mindennel megbirkózott.

A 4K formátumokat csak 30 fps-ig képes megjeleníteni, az alkalmazott régebbi HDMI szabvány miatt, de jelenleg ez bőven elég lehet, mivel ennél nagyobb képkocka-sebességgel rendelkező anyagokat csak elvétve találtunk.

A Dune grafikus felülete megújult, amihez egy új „My collection” nevű alkalmazással ellátott jukebox is tartozik. Ezzel az újítással a Duo 4K már képes automatikusan borítókat hozzárendelni filmjeinkhez, de választhatunk manuális lehetőséget, ha esetleg a készülék mégsem találna kiegészítő információkat egy-egy filmhez. Az automatikus mód nálunk egy kicsit lassan és nagyjából 80 százalékos pontossággal működött, bár igaz, hogy ezt csak egyszer kell rendbe tenni, utána már egy jól átlátható és egyszerűen használható felületet kapunk.

A Duo 4K rendelkezik beépített TV tunerrel, így kedvenc műsorainkat igény szerint nézhetjük vagy rögzíthetjük, bár az első esetre kisebb az esély, ha már van egy megfelelő megjelenítőnk (TV), de a második lehetőség sokak számára hasznos lehet. Az elérhető TV csatornák beállítása viszonylag egyszerű és gyors.

A készülékhez a gyártó egy méretes távvezérlőt mellékelt, ami fogásra egész jó darab. A gombok elhelyezése kényelmes, így a kezelhetőség elég egyszerű. Beépített világítás is került bele, amit külön gombbal tudunk aktiválni és 10 másodperc inaktivitás után automatikusan kikapcsol.

A Duo 4K mellé egy LG B7 OLED TV-t tettünk, hogy a megjelenítő oldalt biztosan ne érhesse kritika. A megjelenő kép mind SD, mind FHD és UHD (4K) tartalom esetén kifogástalan. A mozgásmegjelenítés folyamatos, a színek természetesek, a kontraszt is rendben van. Az FHD anyagok megjelenítésénél feltűnik egy kis lágyság a képen, de mivel ezt korábban is tapasztaltuk több UHD TV-nél, már nem tartjuk hibaként számon. A SD anyagok megjelenítése jó, bár igaz csak annyira, amennyire jót még ki lehet hozni ebből a formátumból. A sötét jelenetek részletei HD anyagoknál jól láthatók (persze nem annyira, mint például a korábban már tesztelt CXUHD esetén, de ha a két készüléket nem tesszük egymás mellé, akkor ez a legkevésbé sem tűnik fel) és itt nagyon sajnáltuk, hogy HDR tartalommal nem tudtuk kipróbálni a Duo 4K-t, de az ilyen tartalmakat nem kezeli.

A képpel minden látott formátumban és felbontásban meg voltunk elégedve, ezért áttértünk a hang vizsgálatára, mivel reményeink szerint, a Dune nem véletlen hegyezte ki a Duo 4K-t erre. Tesztalanyunkba a gyártó egész komoly belsőt tett, egy ESS Sabre ES9108K2M 32 bites sztereó DAC formájában, ami 384 kHz mintavételezésre is képes és már natív módon tudja feldolgozni a DSD anyagokat, akár DSD512/24,576 MHz -ig.

A filmek hangjánál a HDMI összeköttetés miatt nagy meglepetésre nem számítottunk (mivel ilyenkor nem jut szerephez a beépített minőségi DAC), de mégis elégedettek voltunk a Dune-ből érkező hangokkal. Igaz a teszthez egy Cambridge Audio CXR200 AVR-t és egy DALI Opticon 5.0 (6, 1 és Vokal) szettet állítottunk össze, ami önmagában garancia a jó hangra, de a HD Duo 4K ebben a nívós környezetben is simán megállta a helyét. A filmek hangja dinamikusan, részletesen és természetesen szólalt meg, ami ebben az esetben csak részben a Dune érdeme, de ha így sem találtunk kivetnivalót a produkcióban, akkor tesztalanyunknak sincs semmi szégyenkezni valója.

Az igazi megmérettetés csak ezután következett, ahol a Dune audiofil zenei képességeit tettük próbára. Mivel a beépített Sabre DAC és a szimmetrikus XLR kimenetek adták magukat, ezért nem töprengtünk túl sokat a párosításon. A Duo 4K-t egy Marantz SC-11S1 elő- és SM-11S1 végerősítőből álló páros elé kötöttük a hozzájuk tartozó CD lejátszó helyére. Ez után kíváncsian vártuk, hogy ebben a csúcskategóriás társaságban vajon mit tud egy „mindenes” média lejátszó, egy zenére maximalizált CD lejátszóval szemben. Az összeköttetést Inakustik Referenz XLR kábelekre bíztuk, a hangkeltés utolsó pontjára pedig az általunk már jól ismert ELAC BS 403-as dobozokat tettük.

Már az első hangok után kijelenthetjük, hogy a Dune adatlapján található „audiofil” jelző a legkevésbé sem túlzás a gyártó részéről. A Duo 4K olyan zeneiséggel szólalt meg, hogy azt hittük valamit félrekötöttünk, de mint kiderült mégsem. A hang semleges, pontos és kellemes teret varázsol körénk. Néha kicsit jobban is tetszik, mint a Marantz trióhoz tartozó CD lejátszó hangja, mivel a Dune megszólalásában több a testesség, viszont kevesebb az apró részlet a Marantz végtelenül precíz, semleges előadásával szemben. Azt sem mernénk egyértelműen kijelenteni, hogy jobb vagy rosszabb amit hallunk, csak annyi biztos, hogy más. A szokásos jazz albumunk hangulata teljesen átjön, a hangszerhangok valósak és az énekes is élvezi, hogy a színpadon lehet, nem csak a gázsiért jött el fellépni. A zenészek elhelyezkedése rendben, a tér minden irányba kiterjedt és sok részlet van jelen, bár a megszólalás nem annyira kifinomult mint a Marantz CD lejátszó esetén. Kedvenc Daft Punk albumunkra váltva a dinamika egyből megfog, a megszólalás talán már kicsit dögösebb, mint kellene, mégis nagyon tetszik amit hallunk. A részletesség itt sem marad el, de ami egyszerűen zseniális, az a dobok és a gitár hangja.

Hallgatóztunk még egy darabig, de a továbbiakban már csak ismételni tudnánk magunkat, így inkább kijelentjük, hogy a Dune HD Duo 4K valóban a világ első audiofil médialejátszója lehet. Ha valaki egyszer szavazást indít ebben a kérdésben, akkor mi biztosan tennénk rá egy voksot a kategóriájában, mivel egy nálánál négyszer drágább CD lejátszó sem tudta komolyabban zavarba hozni. Mondhatni fej-fej mellett voltak a versenyben, csak egyikük egy modern japán sportkocsi , másikuk pedig egy klasszikus amerikai izomautó kormánya mögött.

AVM értékelés
  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Kép
  • Ár/érték
3.9

Összefoglalás

AV-Magazin: TETSZETT

A Dune csúcsmodelljének tesztje nagyon érdekes volt számunkra, mert átlagos formátumbeli tudása és egyéb hiányosságai (HDR) mellett, először a jól használható, megújult kezelőfelületével és stabil működésével bizonyította, hogy egy jól megtervezett darab.

Az alapelvárásokon túl, zenei képességeivel pedig még meg is tudott lepni bennünket, ahol egy nálánál sokszor drágább CD lejátszóval fel tudta venni a versenyt. Tesztünk alapján a Duo 4K-t nem kimondottan azoknak ajánljuk, aki otthoni mozijukból akarják kihozni a maximumot, mivel filmek esetén nem találtunk komolyabb negatívumot (a HDR hiányát leszámítva), de semmi kiemelkedőt sem sikerült felfedeznünk.

Ellenben zenei téren már egy teljesen más világot mutatott, így azoknak lehet jó választás, akik az otthoni mozi mellett, zenei felvételeikre is kiemelt figyelmet kívánnak fordítani, mivel ebben tud igazán nagyot alkotni ez a médialejátszó.

Listaár: 251.490,-Ft

Akciós ár: –