Decemberben érkezik a Sonus faber Maxima Amator

Az olasz gyártó Heritage sorozata tisztelgés a gazdag történelmi múlt előtt. Az első állványos Amator modell 1992-ben debütált, melyet idén év elején egy frissített változat követett, most pedig egy álló változattal gazdagodott a széria.

Az Amator hangfalak mindegyike tömör fából készül, amely hibátlan minőségű kézimunkát és komoly tervezést igényel. A Sonus faber Maxima Amator megépítése rendkívüli kihívás volt, mivel kevesen tudnak tömör fából kiváló hangú álló hangsugárzót alkotni, annak sajátosságai miatt.

A Maxima Amator dobozának belső felépítése egy tömör fenyőből készült akusztikus labirintust és három különálló kamrát rejt. Az első kamra a hangzás karakterisztikáját biztosítja, a második szerkezeti stabilitást ad a kabinetnek, a harmadikban pedig a keresztváltó kapott helyet, amely teljesen el van választva a hangolt üregtől, hogy a levegő mozgása ne okozhasson vibrációt.

A gyártás során csak természetes anyagokat használtak, ennek köszönhetően pedig tömör diófa, valódi bőr, Port Saint Laurent márvány és bronz alkotja a kabinetet. Az elő- és a hátlap bőr bevonata stílusosan egészíti ki a diófa és a márvány talp erezet látványát, a bronz csík pedig tovább hangsúlyozza az eleganciát. A márvány talp alá került tüskék magassága állítható, így akár egyenetlen felülethez is könnyedén hozzá igazíthatók, a tartozék korongok pedig megóvják az érzékeny felületeket.

Az újdonság 2 utas felépítéssel rendelkezik és az Electa Amator III-ban is alkalmazott 28 mm-es DAD (Damped Apex Dome) neodímium mágnessel szerelt magassugárzót, valamint a 180 mm-es, öntött alumínium kosaras, levegőn szárított cellulóz membrános mély-középsugárzót kapta. Különlegesség a keresztváltó, amelyet a gyártó IFF (Interactive Fusion Filtering) rendszernek nevezett el. A változó meredekségű első rendű szűrő a klasszikus kapcsolástechnika továbbfejlesztett verziója, amely előnye, hogy szinte érzékelhetetlen átmenetet biztosít a meghajtók váltási pontján.

Az új Maxima Amator decemberben érkezik a márkakereskedőkhöz, ára pedig 15.000€ (kb. 5.400.000,-Ft) lesz párban.

forrás: sonusfaber