Debut 2.0 néven érkeznek az ELAC új belépő kategóriás hangsugárzói

Az ELAC olcsó, ellenben mégis kellemes hangú Debut sorozata 2015-ben jelent meg és egyből sokak kedvencévé vált. A legolcsóbb sorozatának sikerét meglovagolva, a gyártó most nem csak teljesen megújította a Debut szériát, hanem további darabokkal is kiegészítette az új 2.0-ás modellcsaládot.

A Debut 2.0 minden darabját az alapoktól tervezték újra az ELAC mérnökei, ezért az új széria szinte csak a nevében mutat hasonlóságot a régi modellekkel. A dobozok méreteit és a felhasznált MDF vastagságát megnövelték, a belső merevítéseket újragondolták, továbbá az állványra helyezhető modelleknél és a centersugárzónál a reflexnyílásokat a frontoldalra költöztették, a könnyebb fal közeli elhelyezés érdekében.

A megújult dobozokban a hangsugárzók sem maradhattak érintetlenül, ezért a régi magassugárzó helyére egy áttervezett hullámvezetővel ellátott, 25 mm-es selyem dóm került. A specifikációk szerint a felső frekvenciahatár ennek köszönhetően már eléri a 35.000 Hz-et a 2.0-ás sorozat állványos, padlón álló és center modelljeinél. A mély és mély-középsugárzók szövött aramid szálas anyaga maradt, csak színük változott, valamint mindegyik hangszóró egy klasszikus, domború porvédőt is kapott.

A számos változtatáson és fejlesztésen túl, a gyártó nem hagyta figyelmen kívül a felhasználói igényeket sem, ezért a Debut 2.0-ás sorozatot kiegészítette egy további, nagyobb méretű (Debut C6.2) centerrel és egy falra szerelhető (Debut OW4.2) háttérsugárzóval. A megújult és megduplázódott center hangsugárzó kínálat darabjai magasabb érzékenységgel, valamint optimálisabb impedanciával rendelkeznek, így könnyebbé vált az olcsóbb AV erősítőkkel történő meghajtásuk. Az új, lapos kivitelű háttérsugárzó pedig a helytakarékos elhelyezésre kínál egyszerű megoldást.

Az új hangsugárzócsalád tagjainak számát egy megújult mélysugárzó (SUB 3010) is gyarapítja, mely az elődmodellel megegyezően, a 25 cm-es aktív meghajtó mellé, egy további passzív membránt kapott. A gyártónál már megszokottnak nevezhető beépített akusztikai korrekciós rendszer sem maradt ki az új subwoofer-ből, mely kezelése a Sub Control 2.0 alkalmazással lehetséges.

A számos változtatás és fejlesztés ellenére a Debut 2.0 sorozat darabjainak árazása maradt a korábbi pénztárcabarát szinten, így az OW4.2 falra szerelhető modell vagy az A4.2 kiegészítő Atmos hangsugárzó párja már nagyjából 250€ (kb. 80.000,-Ft) ellenében hazavihető, de a legnagyobb F6.2 modellért sem kell 900€-nál (kb.290.000,-Ft) nagyobb összeget a kasszánál hagyni vásárláskor.

forrás: elac