Best of summer 2020 – A legjobb vételek idén nyáron 1. rész

A idei nyár kicsit más, mint a többi. A világjárvány miatt sokan skippelik az idei nyaralást és az erre szánt összeget inkább otthoni szórakoztató eszközök vásárlására fordítják. Az ilyen vásárlások a többségnek hosszabb távú beruházások is egyben, mivel a vásárlást követően évekig nem szeretnének ilyen eszközökre költeni. Ezért most abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy idén nyáron melyek a legjobb vételek a különböző árkategóriákban.

Ajánlónk első részében a két csatornás, vagyis a sztereó rendszerek kaptak helyet. Ezek közül válogattunk össze olyan összeállításokat, amelyek minőségükben, ár/érték arányukban és szolgáltatásaikban kiemelkednek az átlagból.

A nyár általában „uborkaszezon” hifi szempontból és a hazai árak drasztikus emelkedése sem tett jót a vásárlókedvnek. Azonban mindezek mellett a forgalmazók és kereskedők is látják, hogy az idei év kicsit más, mint a többi és ezért a nyár ellenére is számos akciós ajánlat érhető el a hifi eszközök kínálatában.

150.000,-Ft alatt

Ebben a kategóriában a Tangent Ampster BT sztereó erősítő és a Cambridge Audio SX60 hangsugárzó párosa szerintünk a legjobb vétel jelenleg, amely egy Chromecast egységgel kiegészítve teljes hálózati lejátszási lehetőséget is biztosít az erősítőbe épített Bluetooth modul mellett.

Ez az összeállítás jelenleg 145.000,-Ft ellenében hazavihető, amely összeghez ha hozzászámoljuk a kábeleket, akkor is belefér a 150.000,-Ft-os keretbe, hangban pedig kategóriákkal jobb minőséget és nagyobb élményt képes nyújtani, mint a hasonló árban elérhető „egydobozos” Bluetooth-os megoldások,

150.000 -300.000,-Ft között

Itt már találni pár gyöngyszemet, de a kompromisszumokat azért még nem ússzuk meg. Ebben az ársávban el kell dönteni, hogy egy jobb elektronika és gyengébb doboz párost választunk vagy inkább egy gyengébb erősítőt és egy jobb hangsugárzót.

Mi az utóbbi mellett tettük le voksunkat és ezért a Cambridge Audio AXA25 sztereó erősítő és KEF Q350 párost tudjuk ajánlani, mint az árkategória jelenleg legjobb vételét. Természetesen a hálózatos funkciókat előtérbe helyezve itt is egy Cromecast lejátszóval egészítenénk ki a szettet, valamint a keretbe még pár méter pl. QED XT40 vagy Inakustik LS20 hangszórókábel is belefér, ami még nem túlzás ebben a kategóriában. Ez az összeállítás jelenleg Chromecast-tal és 5m kábellel, 290.000,-Ft környékétől elérhető, az eredeti közel 350.000,-Ft-os vételár helyett.

300.000 -600.000,-Ft között

Ez az árkategória már sokkal érdekesebb, mivel jóval nagyobb a választék és pár komolyabb akciós ajánlat is elérhető. Válogatáskor elsődleges szempontunk itt is az elérhető legjobb hangminőség volt, de emellett a szolgáltatásokra és a hangsugárzók méretére is figyelmet fordítottunk.

Ebben az ársávban a Cyrus One + Chromecast és az ELAC Uni-Fi FS U5 párosát találtuk a legjobbnak. Ez az összeállítás közel 880.000,-Ft helyett jelenleg 534.980,-Ft ellenében vásárolható meg, így kábelekre vagy kiegészítőkre is marad a keretből.

600.000 -1.000.000,-Ft között

Itt már több tradicionális márka terméke verseng egymással, azonban nem egyszerű kiszúrni, hogy csak a jól csengő márkanév vagy a valódi minőség miatt került az adott összeg az árcédulára. Szempontjaink alapján sok lehetőség kiesett, mivel vagy túlárazottnak tartottuk a minőségéhez képest vagy már meghaladta keretösszegünket, így végül csak két összeállítás maradt, amit mi is szívesen hallgatnánk otthonunkban.

Az első nem is igazán összeállítás, hanem egy viszonylag kis méretű aktív hangfal-páros, azonban mégis olyan előadásra képes, amit csak a másfél-kétmilliós ársáv felett szoktunk hallani. Ez a páros a KEF LS50 Wireless hangsugárzó duó, ami nagyjából 850.000,-Ft ellenében lehet új tulajdonosáé, a keretbe pedig még egy pár minőségi állvány és egy év Tidal előfizetés is belefér.

A második összeállításnál szintén nem sikerült kimaxolnunk a rendelkezésre álló keretet, mivel választásunk a Bluesound Powernode 2i és Elac FS247.3 párosra esett. Ezért a duóért jelenleg 860.000,-Ft-ot kell a kasszánál hagyni, az eredeti 1.1 millió forint feletti ár helyett.

Végül pedig egy rövid megjegyzés, hogy miért ezek a típusok kerültek be ajánlónkba. Az adott keretösszegekből szerintünk ezekkel az összeállításokkal lehet a legjobb hangminőséget és a legtöbb szolgáltatást elérni, a gyártók marketingeseinek bűvköréből kilépve. Továbbá ezek azok a darabok, amelyek kategóriájuk legjobbjai közé tartoznak és jelenleg kiemelkedő ár/érték aránnyal is rendelkeznek.