Belépő modellel indítja új AVR sorozatát a Yamaha

A Yamaha elsőként a belépőkategóriás RX-V385-ös modellel indítja 2018 AV erősítő sorozatát, mely új D/A konverterekkel, kettős erősítési lehetőséggel, teljes körű 4K támogatottsággal és eARC előkészítéssel versenyez a konkurencia hasonló modelljei között.

Az új RX-V385 számos olyan újdonságot kapott, melyek felhasználásának körét akár jelentősen kibővíthetik. A legjelentősebb talán a 384kHz/32-bites Burr-Brown D/A konverterek megjelenése ebben a kategóriában, melyek a korábbiaknál jobb hangminőséget garantálnak. További újdonság a front sugárzók kettős erősítésének lehetősége, mely használatát az erősített csatornák száma erősen korlátozza, mivel ilyenkor csak a front oldali hangszórók megszólaltatására képes a készülék.

Az új modell alapesetben egy 5.1-es rendszert képes kiszolgálni, de a Virtual CINEMA DSP (Virtual CINEMA FRONT) opció lehetővé teszi a moziszerű hangzást háttérsugárzók hagyományos alkalmazása nélkül, a szükséges beállításokat pedig a YPAO kalibráló rendszer automatikusan elvégzi. A már elmaradhatatlan Bluetooth (SBC) kapcsolat sem maradt ki a szolgáltatások közül, mely egy tömörített zenéket javító eljárással is rendelkezik.

A szolgáltatások között helyet kapott a Dolby Vision és a HLG (4K HDR) képformátumok teljes körű támogatása és a Dolby Audio és DTS HD hangformátumok kezelése, de mindezek mellett az eARC funkció előkészítése is bekerült a készülékbe, mely egy későbbi firmware frissítés után lesz elérhető.

A készülék maximális teljesítménye a specifikációk alapján csatornánként 135 watt (6 ohm, 10% THD egy csatorna esetén), de az adatok között szerepel egy két csatornára vonatkozó érték is, ilyenkor 70 watt (6 ohm, 20 Hz – 20kHz, 0.9% THD) az elérhető teljesítmény.

Kedves figyelmesség a gyártó részéről, hogy a kezdeti beállításokat és az eszköz használatát egy letölthető mobilalkalmazás is segíti, mellyel egy egyszerű grafikus felületen módosíthatók a különféle beállítások.

Az új belépőmodell várhatóan májustól vásárolható meg Európában 369€-s (nagyjából 115.000Ft) áron, a hazai megjelenés dátumáról és a magyarországi árakról jelenleg még nincs pontos információ.

forrás: yamaha europe