Bár ne kellenél! – Magnat SBW 250 soundbar teszt

Szerintünk egységesen és minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy napjainkban sajnos a TV-k hangja borzalmas. A gyártók részéről időnként vannak próbálkozások, hogy valami „extra” beépített hangrendszerrel feltuningolják a hangjukat, de ez inkább kevesebb, mint több sikerrel szokott végződni. Ennek hatására, az így felmerült igényekre, bár az is lehet, hogy teljesen más megfontolásból, de megszülettek a soundbar-ok, melyek népszerűsége azóta is folyamatos és töretlen.

A soundbar-ok megjelenésüket követően egy új kategóriát és egyben divatot is teremtettek, mivel szükségességük tagadhatatlan, ha a TV hangjának feljavítása a cél. Szolgáltatásaik évről-évre gyarapodnak és egy kinézetében jobban sikerült darabnál, a legtöbben a design-t a hangminőség elé helyezik. De mit takar a soundbar név?

A soundbar (vagy száraz fordításban: hangrúd) egy olyan eszköz, ami a beépített hangszórói segítségével virtuális tárhangzást képes létrehozni szinte egy pontból. A soundbarok többsége képes a sokcsatornás hangformátumok hangjának feldolgozására, de azokat valósághűen megszólaltatni nem tudják, mert általában kevesebb hangszóró áll rendelkezésre, mint a csatornák száma. Ha megfelelő a hangszórók száma, akkor is valamilyen trükk segítségével állítják elő a háttérhangokat, mivel ott a legritkább esetben rendelkeznek fizikailag elhelyezett hangsugárzóval.

Sokan keverik a soundbar és a hangprojektor elnevezéseket a megjelenésüknek köszönhetően és ez érthető. A különbséget nem a kinézetben, hanem a beépített megoldások között kell keresni, amire jelen tesztünkben nem térünk ki, de hamarosan olvasható lesz oldalunkon egy írás a soundbar-ok és a hangprojektorok közötti legfőbb eltérésekről.

A kissé hosszúra nyúlt bevezető után ideje rátérnünk tesztünk főszereplőjére, ami egy aktív mélysugárzóval kiegészített soundbar. Gyártójától a nem túl hangzatos, de annál egyértelműbb Magnat SBW 250 elnevezést kapta és a még különösebb fájdalom nélkül megfizethető kategóriába tartozik.

Megjelenés

A SBW 250 kinézete annyira beleillik az átlag soundbar-ról alkotott képbe, hogy semmi különöset nem fedezünk fel rajta. A központi egység (ami maga a soundbar) egy viszonylag széles, de nem túl magas és nem túl mély szerzet, amihez a gyártó mellékelt egy a megszokottnál nagyobb méretű aktív mélysugárzót. A központ bal oldalán a gombokat, középen a cég logóját, a hátoldalon pedig a rendelkezésre álló csatlakozókat találjuk. Minden szép németes rendben a helyén, a frontoldali takarórács fém (vagy ha fémhatású, akkor bennünket megvett, mert nagyon minőségi érzetet kelt), az összeszerelés precíz, az illesztések pontosak és kézbe véve semmi nem zörög, rezeg vagy nyikorog.

A hátoldalon a csatlakozók száma már több mint elég, összesen 3 darab HDMI bemenetet, egy ARC és CEC képes kimenetet találunk, melyek 4K képességgel rendelkeznek. Egy optikai (SPDIF) bemenet és egy USB aljzat is helyet kapott hátul, az analóg részleget pedig egy 3.5-es jack aljzat képviseli. Van még egy csatlakozási lehetőség, bár igaz nem látható, mégis a rendelkezésünkre áll, ez pedig az aptX™ Bluetooth kapcsolat, ami CD minőségű hangátvitelt ígér.

A központi egységhez mellékelt aktív mélysugárzó minőségére szintén igaz a korábbiak, az összeszerelés itt is precíz, a reflexnyílás a doboz előlapjára került, a hangszóró pedig oldalt kapott helyet. A hátoldal meglepően szegényes, pontosabban semmilyen kezelőszervet és a tápkábel aljzatán kívül, semmilyen egyéb csatlakozást nem találunk rajta. A kapcsolódás a központi egységhez vezeték nélkül történik, illetve a subwoofer beállításait a soundbar-on lehet elvégezni. A kezeléshez egy egyszerű, de könnyen használható, kisméretű távvezérlőt mellékelt a gyártó.

A soundbar szélessége 100, magassága 8, mélysége pedig 6 centiméter, súlya 2.5kg. A hozzá tartozó mélysugárzó 20 centiméteres szélességéhez, magasságban 33, mélységeben 37 további centiméter társul, súlya pedig megközelíti a 8kg-ot. A központban összesen 6 darab hangszóró kapott helyet, oldalanként 2, azaz összesen 4 darab 35x90mm-es középsugárzó és 1, összesen 2 darab 25mm-es magassugárzó formájában. Az összteljesítmény 4x20W RMS és 4x40W maximálisan, itt egy pillanatra megörültünk, mert mindig jó látni, ha egy gyártó nem túlzó értékeket mellékel egy viszonylag szerény méretű és még szerényebb áramfelvételű készülék adatlapjára. A mélysugárzó 1 darab 20cm-es hangszórót kapott és 100W RMS és 200W maximális teljesítményadat került mellé.

Meghallgatás

A vizuális ismerkedést befejezve áttértünk a meghallgatásra. Az SBW 250-et mondhatni pillanatok alatt beüzemeltük egy HDMI kábel segítségével, így a bekapcsolást követően készen állt, a mélyláda pedig az elvárásoknak megfelelően, automatikusan csatlakozott.

Itt egy kis meglepetés következett, mert teljesen kiment a fejünkből, hogy az SBW 250 rendelkezik egy saját LED kijelzővel. A gyártó ezt nagyon szépen a front oldalt takaró rács alá rejtette, ezért kikapcsolt állapotban szinte láthatatlan, bekapcsolva viszont azonnal feltűnik. A kijelző megjelenése esztétikus és informatív, a segítségével minden beállítás pillanatok kérdése, fényereje állítható, színe pedig a még nem zavaró kékesfehér árnyalatot kapta.

Pár filmjelenettel indítottunk, ahol azonnal kiderült, hogy az SBW 250 nagyon látványos hangra képes. Az Oblivion  mozgalmasabb jeleneteiben kissé mélyben bővelkedő, de nagyon dinamikus hatású a hang, az effektek nagyon jól átjönnek és minden üt, aminek ütnie kell. A beszédhang egy kicsit mély tónusú, de a még nem zavaró mennyiség határán belül marad. A beszédérthetőség még a hangosabb részek alatt is megfelelő és szerencsére az effektek sem kerülnek aránytalanul túlsúlyba. A tér mind szélességben, mind magasságban több mint elfogadható, a hátulról érkező hangok jelen vannak, bár azok inkább hozzánk közel, velünk egy vonalban és kissé körülöttünk szólalnak meg, mint mögülünk érkeznének. Nem rossz amit hallunk, mivel egy különálló hangszórókkal felszerelt rendes házimozi képességeit nem várjuk el tőle.

A további filmjelenetek alatt is a már leírtakat tapasztaltuk, a mélyek minden esetben határozottan jelen voltak, de nem kerültek zavaróan túlsúlyba és viszonylag szép feszes hangokkal pótolták ki a soundbar megszólalását. A hang még magasabb (több alkalommal feltekertük maximumra) hangerő mellett is egységes maradt, sem a soundbar, sem a mélysugárzó esetében nem tapasztaltunk torzítást vagy oda nem illő zajokat. A teljesítményre, az összerakás és a hangszórók minőségére nem lehet panasz.

Kipróbáltuk a Bluetooth kapcsolatot, ami CD minőségű átvitelt ígér és be kell vallanunk, hogy ha nem is CD minőséget, de alkalmanként egész jó hangot kaptunk. A hangzás zenén is bővelkedik mélyekben, inkább dögös, mint semleges, de mivel ez egy olcsó soundbar, ezért nem audiofil igényeinknek kell megfelelnie. Összességében elmondható, hogy amit hallunk, az jobb, mint amire számítottunk. A hangszeres zenék nem tartoznak az erősségei közé, de a populárisabb dallamok, az aktuális slágerek, néhány felvétel a rock és a rap műfajából határozottan jól áll neki. Az ilyen irányú zenei igények kielégítésére még a remek jelzővel is tudjuk illetni és további pozitívum, hogy a hangerő minden esetben több mint elég, egy átlagos 20-22 négyzetméteres helységben mindenképp.

AVM értékelés
  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.5

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A Magnat SBW 250 meghallgatásához vegyes érzésekkel fogtunk hozzá, a piacon található sok túlértékelt készülékkel szembeni előítéleteink miatt, de be kell vallanunk, hogy végül kellemesen csalódtunk. Hangja filmek esetén már egész jó „moziszerű” teret tudott létrehozni, elég mélyre ment és a mélyeknek ereje is volt. Időnként már olyan dinamikusnak hatott, hogy meglepődtünk.

Beüzemelése és használata pofon egyszerű, az összerakás minősége kiemelkedő és szolgáltatásai naprakészek. A hozzá mellékelt távvezérlő egyszerűen használható és könnyen szokható darab, de a soundbar ARC és CEC képességei miatt, akár félre is tehetjük és használhatjuk csak a TV távvezérlőjét, ha besokallnánk a vezérlésre képes eszközök mennyiségétől magunk körül.

Az olcsóbb soundbar-okkal szembeni ellenérzéseinket a Magnat SBW 250 feledtetni tudta, fenntartások nélkül el tudjuk képzelni a mindennapi használatát a TV hangjának feljavítására. Aki soundbar vásárlásán töri a fejét, annak azt tudjuk javasolni, hogy ezt a modellt mindenképp vegye fel a listájára, mert jelenlegi ára ellenében az ajánlható darabok közé tartozik.

Listaár: 149.990,-Ft

Akciós ár: 99.990,-Ft

Terméklink: Magnat SBW-250 ajánlatok