Az új belépő- LightSpeed One tápkábel teszt

A LightSpeed tápkábelekkel már csaknem egy éve találkoztunk először és akkori tesztünkön annyira megkedveltük a különc megjelenésű kábeleket, hogy azóta is több darab teljesít szolgálatot otthoni rendszereinkben. Most azonban megérkezett a LightSpeed tápkábelek új generációja, amely új belépő modellel is bővült.

A LightSpeed tápkábelek előző generációja mindenben elnyerte ajánlásunkat, mivel mind hangra gyakorolt hatásuk, mind pedig egyedi és különleges megjelenésük kiemeli őket a tömeggyártók termékkínálatából.

A termékfejlesztés filozófiája továbbra is változatlan, a legnagyobb hangsúlyt az audioeszközöket leginkább befolyásoló paraméterek kapják. Ezek optimalizálása során minden esetben nagy figyelem kíséri a fizikai törvényszerűségeket, továbbá nem csak az adott eszköz saját paraméterei kerülnek figyelembe vételre, hanem az azokra ható külső tényezők és lehetséges források is. A precíz, pontos tervezésnek köszönhetően a fejlesztések eredményei képesek még akár a legextrémebb körülmények között is azonos minőséget nyújtani.

A minőségi felépítés tehát maradt, de pár újdonság azért került a kínálatba. A korábbi három tagú modellcsalád most már öt tagból áll, az új belépő One modellnek és a Prime zászlóshajónak köszönhetően. A modellpaletta bővülése mellett számos technikai újítás is bekerült az újdonságokba, továbbá a csomagolásra is több figyelmet fordítottak, ennek köszönhetően az új generációs LightSpeed tápkábelek már lézergravírozott fadobozban kerülnek forgalomba.

Megjelenés és tulajdonságok

A LightSpeed tápkábelek talán leglátványosabb részlete a csatlakozóknál elhelyezett világítás, ami az új belépő modellből sem marad ki. A kábelek csatlakoztatását követően a beépített LED-ek egy rendkívül látványos, de ennek ellenére még teljes sötétségben sem zavaró fénykarikát rajzolnak a kábel csatlakozói köré, ami szerintünk nem csak jópofa, hanem valóban egyedi és egyben high tech megjelenést biztosít. Szintén újdonság, hogy a korábbi „jégfehér” világítás mellett, a One már „Dark Red” színárnyalatban is elérhető.

A legolcsóbb modell még nem rendelkezik a sorozat nagyobb képviselőinek fonott kinézetével, de ennek ellenére sok megoldást örökölt a modellcsalád feljebb elhelyezkedő darabjaitól. A csatlakozók ugyanazok a kompozit darabok, mint a többi modell esetében (a zászlóshajó kivételével), a belső csatlakozók nagy tisztaságú részből készültek, a külső érintkezőfelületek ezüst-ródium bevonatot kaptak. A csatlakozókba bekerült a LightSpeed Pure Energy névre keresztelt elektronika, ami a váltakozóáramú hálózatra kerülő egyenáramú komponensek kiszűréséért felel, ezzel biztosítva az eredeti és optimális szinuszhullám visszaállítását.

A kábel mono-core belső struktúrát és ónnal bevont tiszta réz árnyékolást kapott, továbbá teljesen szimmetrikus felépítéssel rendelkezik. A szimmetrikus felépítés biztosítja, hogy a vezetők azonos tulajdonságai (keresztmetszet, szerkezet, hossz, elektromos tulajdonságok, stb) nem okoznak zavarokat vagy fluktuációt, ami legyen bármilyen kis mértékben is jelen, hatással lehet a kifinomult elektronikák működésére. A vezetők nagy tisztaságú részből készültek, melyek forrasztás mentesen kapcsolódnak a csatlakozókhoz.

Meghallgatás

A One elegáns, valódi fából készült és nem csak annak látszó, lézergravírozott dobozban érkezett. A fadobozban a kábel egy antisztatikus anyagból készült táskában pihen, az összhatás pedig már első pillantásra is igényességre utal. A kábelt kézbe véve egy kissé vékonynak tűnik, annak ellenére, hogy a kábel vastagságát nagyjából 8-9 mm környékére saccoljuk. Ezt feltehetően csak azért érezzük így, mert a modellsorozat nagyobb képviselőihez vagyunk szokva, melyek már különálló, fonott szerkezettel, ezáltal komolyabb méretekkel rendelkeznek. Az összeszerelési minőség teljesen rendben van, az igényes kézimunka eredménye jól látható.

A mellékelt ajánlás alapján, ami 10-14 nap bejáratási időszakot javasol, bedugtuk a One-t egy napi szinten használt erősítő hátuljába, majd a fali aljzatba és magára hagytuk pár napra, hogy mire tesztre fogjuk, már a lehetőségek szerinti legjobb formáját tudja mutatni.

A One egy olcsónak nevezhető modell, ezért sokat tanakodtunk, hogy mi is lehetne a megfelelő tesztkörnyezet a számára. Gondolkoztunk, hogy egy olcsóbb rendszerbe illesszük vagy tegyük próbára az árához mérten drágább versenyzőkkel párosítva. Némi töprengést követően az utóbbit választottuk, mivel ha egy drágább rendszerben megállja a helyét, akkor egy olcsóbban is meg fog felelni. Az azonban már más kérdés, hogy egy olcsóbb rendszer mennyit profitál a jelenlétéből.

Tesztünkhöz végül a Naim Uniti Star-t és a Sonus faber Sonetto 2 dobozokat választottuk, hangszórókábelnek egy Inakusztik LS-2404-et fogtunk be és ezzel készen is álltunk a meghallgatásra.

Mivel szeretjük az összehasonlító teszteket és az előző évi LightSpeed modellek közül az akkori legkisebb, a Reference modell is rendelkezésünkre állt, ezért a One meghallgatásához bevetettük a Naim mellé gyárilag mellékelt tápkábel társaságában. A teszt alatt minden számot meghallgattunk mindegyik kábellel, hogy a lehető legobjektívebb eredményt kapjuk és ne csak emlékeinkre hagyatkozzunk.

A Uniti Star-hoz gyárilag mellékelt kábel hozza az „alap szintet”, de mivel ezt a kábelt ritkán használjuk a Naim-hez, ezért azonnal feltűnik a kissé rendezetlen színpad és a sokak számára kellemes, de kissé túlzó mélyek. Az énekes is keresi a helyét, de nem igazán találja, ezért a hangsugárzók között mocorog „erre-arra”. A mélység sem hozza azt, amit igazán elvárnánk, de mindez csak akkor tűnik fel, amikor egy jobb tápkábel helyett a gyári alap „madzaggal” biztosítjuk az áramot a Uniti Star részére.

A LightSpeed One-t csatlakoztatva, a gyári kábelhez képest a hang határozottan részletesebb, a tér valószerűbb (kicsit minden nagyobb, szélesebb, mélyebb, magasabb és valóságosabb), minden hang pontosabb és ha lehet ilyen jelzővel illetni, akkor „kontúrosabbnak” hat. A magasak finomabbak és részletesebbek, a dobseprő hangján hallani, hogy fémhez ér és nem „műanyaghoz”, a közepek természetesek, jól artikuláltak, a mélyek pedig mennyiségben kevesebbnek tünnek, azonban pontosabbak és sok olyan részlet is előkerül ebből a sávból, melyek korábban fel sem tűntek. Az énekes pozíciója jól kivehető, érezhetően megtalálta a helyét és onnan nem akar elmozdulni. A zenészek helye is határozott, továbbá a színpad mélysége is jól érzékelhető.

Az előző évi Reference modellt bekötve elsőre mindössze némi dinamikával kapunk többet, kicsit jobban odafigyelve azonban a tér is kiterjedtebbnek tűnik a korábbi és egy kategóriával nagyobb modell esetében. Az apróságok, a részletek, a pontos hangszer és énekhangok ugyanúgy jelen vannak, mint a One esetében, csak egy kicsit minden határozottabb és dinamikusabb, ami a kategóriányi különbséget szépen megmutatja.

A Naim után nem bírtuk ki és a One-t egy olcsó AV-erósítővel, egy Denon AVR-X1500-zal is próbára tettük. A gyári kábelhez képest itt is hasonló pozitív változásokat tapasztaltunk, mint a Uniti Star esetében. Sok részlet került elő, a hangok pontosabbá váltak, a kissé „túl légiesnek” nevezhető megszólalás pedig valósabbá vált. A változások nagysága mindezek ellenére mégsem volt olyan mértékben markáns, mint a sokkal drágább Naim esetében, de mégis hiányérzet maradt bennünk, amikor visszadugtuk a Denon gyári kábelét egy „kontroll meghallgatásra”.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.9

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A LightSpeed tápkábelek előző generációját is szerettük, sőt korábbi tesztünk óta több darab is került saját és ismerőseink különböző rendszereibe. Az új belépő modell sem okozott csalódást, mert simán hozta azt, amit a tavalyi, akkor belépőként szolgáló Reference modell tudott, csak apróságokban maradva el tőle.

A készülékekhez gyárilag mellékelt kábeleknél magasan jobb hangot hozott és árcéduláját megnézve sem kell senkinek a kardjába dőlnie, ha meg akarja vásárolni. Igaz nem a legolcsóbbak közé tartozik a tápkábelek kínálatában, de igényes kézi összeszerelése, elegáns csomagolása, különleges világítása és persze leglényegesebb tulajdonsága, a hangra gyakorolt hatása nem is a legolcsóbb kategóriába sorolják. Külön jó pontot érdemel, hogy egy drágább rendszerben is jól hallható különbségre volt képes és egy olcsó AVR-rel párosítva is megmaradtak ezek a pozitív változások, bár igaz kisebb mértékben. 

Tesztünk alapján a LightSpeed One tápkábelt leginkább azoknak ajánljuk, akik szeretnék jobbá tenni rendszerük hangját, kihasználni annak rejtett tartalékait, de nem szeretnének erre komolyabb összeget áldozni, azonban mégsem a kínálat legalját képviselő, Távol-keleten készülő tucatdarabok között kívánnak válogatni. 

Listaárak:

LightSpeed One 1.2    – 39.900,-Ft

LightSpeed One 1.8    – 49.900,-Ft