Az Onkyo új TX-RZ740-ese otthonunkba hozza a mozik izgalmát

Onkyo TX-RZ740 Atmos-os házimozi erősítő teszt

Ritkán teszünk ilyet, de most egy külföldi cikket közlünk magyar nyelven. Az eredeti cikk a Richersounds oldalán jelent meg (2019 június 28.)

Az Onkyo új TX-RZ740-ese otthonunkba hozza a mozik izgalmát

Manapság már nem kell a gatyánkat is rákölteni a minőségi hangra, és ez a házimozi erősítők piacán is egyértelműen látszik. Egy átlag nappaliban az emberek többsége megelégszik egy szokásos 5.1-es hangfalkiosztással, és a standard audio streaming szolgáltatásokkal, melyekkel az ilyen erősítők rendelkeznek. Az elszánt film-, sorozat-, vagy játékrajongóknak azonban szüksége lehet valamire, ami tényleg el tudja hitetni velük, hogy az események középpontjában vannak, és itt válnak érdekessé a középkategóriás erősítők. Jelenkorunk surround hangformátumai, mint a Dolby Atmos és DTS:X új dimenzióba emelik a hangot (szó szerint), ami megéri az extra kiadást. Arról azért érdemes gondoskodni, hogy a forrás hangminősége is kifogástalan legyen.

Íme, az Onkyo TX-RZ740 – egy „THX Select 2” és „IMAX Enhanced” hitelesítésű, 9 csatornás erősítő annyi szolgáltatással, amit összeszámolni sem lehet. A 9 csatorna – aminek teljesítménye 185 W (a tavalyi modell 175 wattos volt) – és a két mélyláda pre-out lehetővé teszik az 5.2.4-es kiosztást, és két pár mennyezeti vagy felfele sugárzó hangszóróval kiegészítve egy igazán magával ragadó élményben lehet részünk. A 7 HDMI bemenet mindegyike 4k UHD kompatibilis, kezelik a High Dynamic Range színpalettát a Dolby Vision-ben, valamint a HDR10 és a HLG formátumokat, miközben a fő HDMI kimenet ARC-re is alkalmas, hogy a TV beépített szolgáltatásainak a hangját is fogadni tudja.

Hálózati szolgáltatásból számtalan van, ahogy ezt egy ilyen kaliberű erősítőtől el is lehet várni: Bluetooth, Airplay 2, Spotify, Deezer, Amazon, Tidal, Google Chromecast (Google Assistan hangvezérléssel). A több márka közti átjárást biztosító DTS: PlayFi és Flareconnect szintén megtalálhatók, mint ahogy az internetrádió is a TuneIn jóvoltából. És ha ez még nem lenne elég, a TX-RZ740 rengeteg fizikai csatlakozóval is rendelkezik, vannak rajta digitális optikai és koax audio bemenetek, Moving Magnet phono bemenet lemezjátszókhoz, fél tucat analóg sztereó bemenet és videó bemenetek komponens és kompozit forrásokhoz! Egyedi telepítésekhez a TX-RZ740-en van RS232 csatlakozó, és IR triggerek, hogy a moziszoba a lehető legautomatikusabb legyen, ha beindul a moziest.

Huh! Egy kicsit le kellene pihenni mindezek után, de nincs rá időnk, mert még csak most jön az, hogy hogyan is teljesít ez a behemót.

A Monitor Audio Silver hangfal szett beüzemelése mellett döntöttünk, elöl a 200-as álló hangfalakkal, a hozzávaló centerrel, a háttérben pedig FX hangfalakkal, megtoldva a bestiális REL T7i mélyládával és Monitor Audio C380IDC mennyezeti sugárzókkal. A Richer Sounds Bristol moziszobája 5.2.4-re lett konfigurálva, ami tökéletes az ilyen típusú házimozi erősítőkhöz. Azonban meg kell említeni, hogy ezt a rendszert 7.2.4-re is lehetne bővíteni az analóg pre-out-okat a hátsó surround csatornákhoz beállítva. A mellékelt mikrofonnal a beállítás pofonegyszerű, és 9 különböző helyen lehet vele mérni a helyiségben, ami alapos kalibrációt biztosít.

A Wonder Woman 4K UHD Blu-ray változata jelenleg az egyik személyes kedvencünk, ha Dolby Atmos tartalomra vágyunk, szóval nem volt nehéz demóanyagot választani. Steve Trevor szökése az első világháborús német létesítményből lehetőséget adott az Onkyonak, hogy az ellopott repülőgép zúgva és sivítva repüljön el a fejünk fölött. Sár és homok repül mindenfele, ahogy a rosszfiúk fedezékbe vetődnek a sorozattűz elől, aminek minden mozzanata körbesüvít a szobán. Az Onkyo mindig is előszeretettel húzott a támadó hatású hang irányába, és ez alól ez a modell sem kivétel, ugyanakkor bőven marad az alsó tartománynak is ütőereje, amikor a bombák és gránátok robbannak.

A házimozi erősítők zenelejátszásban általában nem vetekedhetnek a sztereó hifi erősítőkkel, de a TX-RZ740-ben egy prémium AKM AK4458 384 kHz/32-bit-es többcsatornás DAC található, ami az egyensúlyhiányt kezeli. A TIDAL-on keresztül lejátszott Phantogram legújabb „Into Happiness” számának tempós berobbanás azonnal bizonyítja, hogy ez az erősítő megállja a helyét a tisztességes sztereó hang megszólaltatásában, csak ne felejtsük el PURE AUDIO módba kapcsolni, hogy a hangszínpad megőrizze az élethűségét. A kemény textúrájú szintetizátor és basszussáv eléggé durva, és a TX-RZ740 gondoskodik róla, hogy testet hangot kapjunk. Egy hifi erősítővel a hangszerek részletgazdagabbak, és jobban elkülönülnek, de bármikor lehet mindkettőt használni, ha a pre-out-okat beállítjuk a front bal és jobb hangfalak kiszolgálására, így mindkét világból a legjobbat kaphatjuk.

A FlareConnect és DTS: PlayFi streaimg alkalmazások jól használhatók és jól működnek, de ha valakinek már van Sonos eszköze otthon, akkor használhatja a „Works with Sonos” funkciót. Ha csatlakoztatunk egy Sonos: Connect-et, azt az Onkyo automatikusan felismeri, és átvált arra a bemenetre, ha elindítunk valami zenét a jól ismert multiroom cég alkalmazásán keresztül.

Az igazi moziélmény elérése egyes helyiségekben trükkös lehet, de az izmos erősítéssel és az effektek pontos irányításával az Onkyo TX-RZ740 jó darabig biztosítani fogja azt a hangot, amit otthonunkba keresünk.