Az első – LightSpeed Prime tápkábel teszt

A nemrég tesztelt belépő modell után a LightSpeed modellcsalád új, Prime névre keresztelt csúcsdarabját is befogtuk egy meghallgatásra. A Prime az új modellsorozattal érkezett, így korábban nem volt hozzá szerencsénk, azonban már a kicsomagolás első pillanataiban is komoly benyomást tett ránk, amihez kissé ellentmondásos vélemények társultak.

A LightSpeed tápkábelek előző generációjában a Signature modell képviselte a csúcsot, ezt a pozíciót azonban a most megjelent Prime elvette tőle. Természetesen a Signature megmarad a kínálatban, csak mindössze a Prime alá került és kissé átalakult a korábbi sorozathoz képest.

Megjelenés és tulajdonságok

Jelenlegi tesztünkben azonban az aktuális csúcsmodell a főszereplő, így alaposan szemügyre is vettük. A Prime, ahogy a korábban már nálunk járt belépő modell is, egy igényes lézergravírozott fadobozban érkezett, a kábel pedig a dobozon belül egy antisztatikus szövetzsákban pihent. A kicsomagolást követően elsőre a kábel súlya lepett meg bennünket, másodszorra pedig a megjelenése.

A súly eléggé „emberes”, ami részben jó jel, mert arról árulkodik, hogy a kábelben „rendesen van anyag”, aminek egy részét a komoly és teljesen fémből készült csatlakozóknak köszönheti, a többit pedig a darabonként ujjnyi vastag, hármas fonatú kábel szerkezetének.

A megjelenése kissé megosztotta társaságunk tagjait, volt aki kapásból „lezuhanycsövezte”, de volt aki teljesen oda volt a kinézetéért. Azt mindenesetre meg kell hagyni, hogy a dizájn nem mindennapi. A három, fonott szálból álló kábel mindegyikét különleges, spirálisan elhelyezkedő ezüstszínű fémszálak veszik körbe, melyek érdekes vizuális hatást keltenek. Megfogva tapintásuk fémes és érezni, hogy valóban különálló szálakból állnak, szinte olyan mintha körbefutó pikkelyek borítanák a felületét.

A megjelenés azonban nem csak egy meglepő dizájnfogás, hanem az egyedi kinézeten túl funkciója is van. A külső fémszálas köpeny nanométerben mérhető fémgőzölt szálakból áll, melyek a környezetből érkező elektromágneses és rádiófrekvenciás hullámokat már a kábel szigetelésétől is távol tartják. Ennek köszönhető a különleges spirális szerkezet is, amely kialakítása tovább javítja a külső köpeny hatékonyságát.

A kábel belső szerkezete szintén jól átgondolt tervezés eredménye, amely következtében több érdekesség is helyet kapott a Prime felépítésében. Befele haladva a külső, fémszálas réteget egy speciális polimerháló követi, ami a gyakran alkalmazott teflonnál is jobb dielektromos paraméterekkel rendelkezik, továbbá a rezgések csillapításáért is felel. Ez után következik egy további szigetelő réteg, amit egy tiszta rézből készült, fonott és ónozott belső árnyékolás követ. A belső árnyékolás nem csak a környezetből érkező zavarok elleni második védvonal, hanem a kábel három különálló, egymástól elválasztott vezetőinek egymásra gyakorolt hatásait hivatott megakadályozni. Ennek köszönhetően a különválasztott erekben folyó áram nincs hatással a többi vezetőre.

A belső vezetők többmagos, multi-core felépítésűek és szálanként külön szigetelést kaptak, továbbá a kábel hossztengelyével megegyező irányú spirális kialakítással rendelkeznek. A vezetők felépítése teljesen szimmetrikus, így a rajtuk átfolyó áramban nem tudnak kialakulni zavarok, melyek az egymástól eltérő keresztmetszetű, ezáltal más elektromos paraméterekkel rendelkező vezetők esetében jelentkezhetnek. További érdekesség, hogy a Prime egy hosszúságban készül, a legoptimálisabb paraméterek érdekében.

A csatlakozókra áttérve a legmeglepőbb a súlyuk. Utánaolvasva azonban kiderül, hogy 10 mm falvastagságú, tömör fémötvözetből készültek, és így már érthető a komoly tömegük. A fémötvözet szintén nem dizájnelem, hanem a kábelek egyik legérzékenyebb részén, a bekötési pontoknál biztosítják a megfelelő zaj- és zavarvédelmet. A belső érintkezők nagy tisztaságú rézből készültek, melyekhez a vezetők forrasztás mentesen kapcsolódnak. Az érintkezők külső felületei ródium-ezüst bevonatot kaptak, továbbá nem marad ki a LightSpeed Pure Energy elnevezésű elektronika sem, ami a váltakozó áram szinuszhullámának optimalizálásáért felel. A csatlakozók a már megszokott és rendkívül látványos világító gyűrűket is megkapták, melyek a korábbi modellsorozat fehér világítása mellett, már „Dark Red” és „Deep Blue” színekben is elérhetők.

A felépítés és a megjelenés igazi minőségi hatást kelt, de a leglényegesebb dolog, a hangra gyakorolt hatás még hátra van. Ezért hozzá is fogtunk, hogy megfelelő társakat válogassunk a Prime mellé.

Meghallgatás

Egy drága kábelt drága elektronikával illik általában párosítani, de mivel szeretjük a nem megszokott dolgokat, ezért egy olcsóbb segítőt is befogtunk tesztünkhöz. A résztvevők közé így bekerült az általunk nagyon kedvelt Naim Uniti Star, a Cambridge Audio Edge A erősítő, Marantz S1 triónk, végül pedig egy olcsónak nevezhető Cambridge Audio CXA 80-nal egészült ki a mezőny. A hangsugárzók szerepét egy pár Sonus faber Sonetto 5-re bíztuk, hangfalkábelnek pedig egy Inakustik LS-2404-et kötöttünk be.

A tesztünket megelőzően a tesztalanyunkat némi zene és bejáratóhang társaságában magára hagytuk a 4 napos hosszú hétvégére, és bár ez az időszak kevesebb, mint a gyártó által javasolt 10-14 nap, mégis több, mint egy frissen kicsomagolt kábel esetében.

A hosszú hétvégét magunk mögött hagyva kíváncsian fogtunk hozzá tesztünkhöz. A Prime mellé „kontrollként” használtuk az elektronikákhoz gyárilag mellékelt tápkábeleket, továbbá a korábbi modellsorozat legnagyobb képviselőjét, egy Signature modellt is befogtunk az összehasonlításokhoz.

A Uniti Star-ral indítottunk, mivel a teszthez használt készülékek között nagyjából a középvonalat képviselte. A gyári kábellel kezdtünk, majd a Prime-ra váltottunk, végül pedig a Signature következett.

A gyári kábel után a Prime-ra váltva a hang különbsége döbbenetes. Nem csak „valami apró különbséget” hallunk, hanem a teljes hangkép megváltozott, mégpedig minden szempontból pozitív irányba. A tér sokkal nagyobb és mélységében tagoltabb. Az ének és a hangszerhangok rendkívül tiszták és valószerűek. Minden apró részlet jól hallható, a jelenlétérzet példás, a mélyek pedig olyan részletesek, amit a Naim-től még nem hallottunk. A korábbi sorozat Signature kábelére váltva a „varázslat” kissé csökken, ahogy a mélyek részletessége is, továbbá a színpad mérete és mélysége is kissé negatív irányba billen az előtte hallottakhoz képest. Amit hallunk most is nagyon jónak nevezhető, csak mindössze a Prime után kissé „mattabbnak” tűnik a megszólalás.

Marantz triónk végerősítőjébe dugva a Prime-ot szintén lenyűgöző a változás. A mélyekben korábban nem különösen bővelkedő megszólalás kiegyensúlyozottabbá válik, a tér szintén kitárul és a színpad mélysége is határozottabb. Az előerősítőhöz csatlakoztatva tesztalanyunkat a hatása még jobban tetten érhető, még több apróság jelenik meg és a dinamika is határozottabban van jelen, mint eddig. A Signature modellre váltva a Naim-nél is tapasztalt változások jelennek meg, a hang most is nagyon jó, de mint már tudjuk lehetne még jobb is.

A Cambridge Audio Edge A következett, ahol forrásként a Marantz triónk CD játszóját használtuk ismét. A gyári kábel után a Prime hozza a már eddig megismert változásokat, még jobbá téve az Edge A alapból is igencsak jónak nevezhető megszólalását. Az előadás rendkívül valós, a zenészek megfelelő távolságban előttünk állnak a színpadon, a közönség apró neszei körbevesznek bennünket, a dinamika lenyűgöző. A különbségek itt sem merülnek ki néhány apróságban, a változások valóban jól hallhatóak és sokat hallott zenéink szinte minden pillanatában tetten érhetőek.

Tesztünk végére hagytuk legolcsóbb segítőnket a CXA80 személyében. Az eddigiek után nem is igazán tudtuk, hogy mire számítsunk, de a korábban már tapasztalt jótékony hatás itt sem marad el. A gyári kábelt a Prime-ra cserélve a Cambridge erősítőt mintha kicserélték volna. A hang itt is hozza a nagyobb résztvevőknél már megismert pozitívumokat és a CXA80 szinte már átlépi kategóriája határait. Nagyon tetszik az előadás, mert ezt ilyen formában még nem hallottuk ettől az erősítőtől, bár azt is meg kell jegyeznünk, hogy mindezt az áránál többe kerülő tápkábellel együtt tudja nyújtani, amit nem igazán neveznénk életszerű párosításnak.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
5

Összefoglalás

AV-Magazin: KIVÁLÓ

A tápkábeleknél, főként a drágább darabok esetében, sokszor komolyabb viták alakulnak ki azok szükségességéről, működésük fizikai hátteréről, sőt néha többen még a létjogosultságukat is megkérdőjelezik. Ezekben a vitákban nem szeretnénk sem részt venni, sem állást foglalni, azonban mind az ellenzőknek és mind a hívőknek egyaránt azt javasoljuk, hogy ha alkalmuk van rá, hallgassák meg a Prime hangra gyakorolt hatását.

A Prime bennünket meggyőzött, mivel az általunk próbált rendszerekben komoly és jól hallható változásokat hozott, ráadásul minden esetben pozitív irányban. Egyetlen problémával találkoztunk mindössze, ez pedig az ár. Az árcédulára került összeget a felhasznált különleges anyagok, a kézzel készült minőség és az egyedi fejlesztések indokolhatják, azonban a Prime feltehetően mégsem az olcsóbb rendszerek mindennapi tartozéka lesz, pedig tesztünkön ebben a kategóriában is komoly hatással volt a hallottakra.

Tesztünk végén pedig csak annyit tudunk hozzáfűzni az eddigiekhez, hogy reméljük még egy jó darabig nálunk lehet a tesztpéldány, mert rendkívül fájó szívvel tudnánk csak megválni tőle a hallottak után.

Listaár:

LightSpeed Prime  –  489.900,-Ft