Áthangolva – Magnat Signature 507 hangsugárzó teszt

A Magnat új modellsorozatokat jelentett be tavaly ősszel Signature néven. Az újdonságok meghallgatását már tavasszal terveztük, de a járványhelyzet miatt erre mindeddig várnunk kellett. Az új Signature modellek közül, a legolcsóbb sorozat legnagyobb képviselője, a Signature 507 vendégeskedett nálunk huzamosabb ideig, így alaposan megismerhettük a német gyártó újdonságát.

A új Signature modelleket három kategóriára osztotta a gyártó. Ennek köszönhetően az 500-as modellek a Signature sorozat belépő képviselői, a 700-as a középkategória, a 900-as sorozat pedig a felső vonal szerepét tölti be a modellcsaládban.

Nálunk, a bevezetőben már említett 500-as sorozat legnagyobb képviselői a Signature 507 modellek vendégeskedtek, amelyek két méretes kartondobozban érkeztek.

A képhez tartozó alt jellemző üres; a-507-1.png a fájlnév

Megjelenés

A kartondobozokból kicsomagolva a Magnat új hangsugárzóit az első dolog ami feltűnik az, hogy szépek. A középkategóriára napjainkban jellemző formai jegyek és anyaghasználat itt is megtalálható, így a dobozok előlapja lakkfekete, a többi részre pedig olcsóbb, famintás műanyagfólia került. A láthatóan megfogott költségek ellenére azonban az összhatás mégis kellemes és az igényesség látszatát kelti.

A kabinetet alaposan szemügyre véve feltűnik az összeszerelés minősége, ami példásnak nevezhető a kategóriában. Az illesztések pontosak, a fólia pedig hibátlan, ami a régebbi Magnat hangsugárzók esetében nem mindig volt így. A frontoldalt majdnem teljesen kitöltik a hangszórók, a hátoldal azonban már kissé sivárabb, itt csak a dupla reflexnyílás és a kettős kábelezésre alkalmas kábelcsatlakozók kaptak helyet. A viszonylag keskeny dobozok stabilitásáról oldalra kinyúló lábak gondoskodnak, melyekhez állítható magasságú tüskéket is mellékelt a gyártó. A kabinet alacsony rezonanciájú E1-MDF panelekből készült és darabonként közel 20 kg-ot nyomnak a dobozok.

Az egyetlen dolog amit negatívumként említhetünk az előlapi takarószövet, ami kissé egyszerűre sikerült, de feltehetően ezt a legtöbben úgysem fogják használni napi rendszereséggel, így rendeltetésének teljesen megfelel.

Az előlapra visszatérve az elegánsan hi-tech kinézetet a meghajtók körüli vékony króm gyűrűk tovább hangsúlyozzák. A legszokatlanabb látványelem azonban a dupla magassugárzó egység és a felette elhelyezett Hi-Res logó.

A képhez tartozó alt jellemző üres; s-507-2.png a fájlnév

A 4 utas, 5 meghajtóból álló hangszórókészlettel az ismerkedést az érdekes, új magassugárzó egységgel kezdjük. Itt két eltérő méretű lágy selyem dómsugárzóval találkozunk, melyek a föléjük került logó alapján Hi-Res minősítéssel rendelkeznek. A nagyobb selyemdóm 1.2″ méretű és extra vastag foglalattal rendelkezik, ennek köszönhetően pontosabban illeszkedik a középtartományhoz. A kisebb egység 0.75″ méretű szuperdóm egészen 53.000 Hz-ig képes a magas hangok lesugárzására. A magassugárzók mindegyike neodymium gyűrű-mágnes rendszert kapott, ami a gyártó leírásai alapján pontosabb és dinamikusabb megszólalást biztosít.

A középsugárzó 16.5 cm, a dupla mélysugárzók pedig 17 cm méretűek. A mély és középsugárzók bevonattal ellátott papír membránt, szellőztetett tekercseket és tömör fém kosarakat kaptak, valamint Klippel® optimalizált felépítéssel rendelkeznek.

Az új meghajtók elé minőségi keresztváltó került amely amellett, hogy kiváló minőségű alkatrészekből épül fel, kilengés- és fázis-optimalizált megoldással rendelkezik, továbbá 24 dB meredekségű vágást biztosít a pontosabb megszólalás érdekében.

A gyári specifikációk alapján ez a modell akár a felsőbb ligákban is megállhatná a helyét, mivel frekvenciamenete a gyártó adatai alapján 23 Hz-től 53.000 Hz-ig tart, érzékenysége 92 dB, impedanciája 4-8 ohm, maximális terhelhetősége pedig 350 W. Méretei az átlagosnál kissé nagyobbnak nevezhetők, a lábakkal 107 cm-es magasságához, 29 cm-es szélesség és 34 cm-es mélység tartozik.

A képhez tartozó alt jellemző üres; a-507-31.png a fájlnév

Meghallgatás

A Signature 507 elé egy BluOS kártyával felszerelt NAD C368 erősítő került, az összeköttetést Inakustik Excellenz hangszórókábelekre, az áramellátást pedig egy LightSpeed tápkábelre bíztuk. Az előkészületekkel gyorsan végeztünk, így hozzá is foghattunk annak kiderítéséhez, hogy  mire képes a való életben a papíron igencsak meggyőző adatokkal rendelkező páros.

Zenéinket a sokat hallott darabok közül válogattuk, így a lejátszási listára felkerült Karen Souza – Essentials albumáról a Creep, a New Year’s Day és a Billie Jean feldogozás, Daft Punk lemezünk kezdő és záró számai, de elindítottunk egy kis Spotify-t és Dali teszt lemezünkbe is belehallgattunk szerverünkről.

A Creep-ben megszólaló zongora meggyőző, a hangok széles és magas térben jelennek meg, de a gyártótól szokatlanul visszafogott és már finomnak nevezhető a felső tartomány. Nem találjuk kevésnek a magas hangokat, csak mindössze a Magnat-tól megszokott kis „németes keménység” helyét szinte már „angolosnak” nevezhető finomság vette át. Az énekhang kellemesen pontos, az énekes és a zenészek pozíciói határozottak, a mélység azért nem az igazi, de ebben a kategóriában már ez a produkció is kiemelkedőnek nevezhető .

A Billie Jean feldolgozásban megszólaló dobok hangja feszes, az énekhang jól pozicionált, a gitár húrjainak hangjai pedig kellemesek. Ezen a felvételen a cinek kissé túlmikrofonozottak (részben ezért is szeretjük használni ezt a felvételt tesztjeinken), amit a Signature 507 nagyon jól kezel, egy cseppet sem hangsúlyozva tovább a kissé erős magas tartományt.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 191016.Magnat-Signature505.7.jpg a fájlnév

A Give Life Back to Music dinamikája nagyon jól átjön a felvételről. A hangszerek elkülönülnek, a torzított gitárhang pedig olyan, mint amilyennek szerintünk lennie kell. A magasak visszafogottságuk ellenére részletesek, de egy kicsit azért érezni a legapróbb részletek hiányát. Az eddig hallott pontosság és részletesség itt is jelen van és talán a „kellemesen hifis” jelző illik legjobban a megszólalásra, annak legpozitívabb értelmében.

A Get Lucky Club Mix verziója szokatlanul nagy térben szólal meg. A dobok itt is kellően feszesek és pontosak, a hangok összessége is nagyon jó, amivel csak ritkán találkozunk ebben a kategóriában.

Sokat hallott Dali tesztlemezünk szintén igazolja az eddig hallottakat. A felső tartomány szokatlanul finom, kerek és minden keménységtől mentes. A közepek pontosak, jól artikulált az énekhang, a mélyek pedig feszesek, dinamikusak és mennyiségükre sem lehet panasz, azonban a gyárilag megadott 23 Hz-es alsó határ itt is erős túlzásnak tűnik.

Végül a Spotify kínálatából válogattunk az átlagos minőségű kommersz zenék közül. A megszólalás itt is úgyanaz a kellemes, hosszan hallgatható katakter, mint korábban és már alacsony hangerő mellett is élvezhető a Magnat dobozok előadása. Természetesen a veszteségmentes anyagok esetén jobb teret, több részletet és pontosabb megszólalást kaptunk, de a stream-szolgáltató átlagos minőségével is el tudjuk képzelni a hétköznapi, nem elmélyült zenehallgatást a Signature 507-tel.

  • Kinézet
  • Kivitelezés
  • Hang
  • Ár/érték
4.8

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A Magnat Signature 507 hangja először meglepett bennünket, de végül mégis hozta előzetes elvárasainkat. A mélyek pontossága és feszessége a gyártó korábbi középkategóriás dobozait idézi, de az új magas sugárzók sokkal finomabb, kellemesebb megszólalást produkáltak. A kissé visszafogott magas tartomány azonban mégsem ment a részletek rovására, amihez széles és magas tér társult.

A Signature 507 megjelenése sem okozott csalódást, mivel mind modern, mind pedig klasszikus környezetben is képes megállni a helyét. A lakkfeketét  ellenzők táborának is van egy jó hírünk, a Signature modellek selyemfényű előlappal is kaphatók.

Tesztünket követően kicsit kutattunk, hogy a német gyártó miért is szakíthatott eddigi jellegzetesnek nevezhető hangkarakterének felső tartományával, de ezzel kapcsolatban semmilyen információt nem találtunk.  Ezért arra gondolunk, hogy a Magnat az új sorozatokkal azokat a vásárlókat akarja megcélozni, akik  idegenkedtek a korábbi modellek kissé forszírozott magasaitól és inkább a kellemesen lekerekített felső tartományt helyezik előtérbe. Ha ez volt a cél, akkor szerintünk teljesítették és az újrahangolt felső tartományt sikeresen illesztették a Magnat pontos közép- és feszes mélytartományához.

A tesztünkön látottak és főként hallottak alapján a Signature 507 egy igazán jó vétel. Hangja igaz még nem éri el a kifinomult audiofil kategóriát, de ez nem is várható el árcéduláját elnézve, azonban mégis sok olyan képességgel rendelkezik, ami kiemelkedő vétellé teszi kategóriájában. Részünkről mindenképp egy erősen ajánlott vétel, és azoknak a figyelmébe is ajánljuk, akik eddig idegenkedtek a német gyártó jellegzetes hangkarakterétől.

Listaár: 429.990,-Ft