Áprilisban a boltok polcain az új Onkyo TX-NR696 házimozi erősítő

Az Onkyo legnépszerűbb AV-erősítői már hosszú évek óta a 6-os sorozat tagjai, ezért a gyártó miden évben ennek a modellnek az aktuális változatával indítja az új modellsorozat bevezetését. A gyártó idén sem változtatott ezen szokásán, így hamarosan a boltok polcaira kerülnek a TX-NR696-os típusok.

Idén nem igazán számítunk forradalmi újdonságokra, mivel azokat az előző évi modell kapcsán már ellőtte a gyártó. Az idei modell inkább aktualizált szolgáltatásokkal, gyorsabb, nagyobb kapacitású négymagos processzorral, új, átdolgozott zajcsökkentő áramköri megoldással és 3D virtuális térhangzással próbálja felkelteni a vásárlók figyelmét.

A tavalyi évi modellhez hasonlóan a TX-NR696 is megkapta a „THX Certified Select” besorolást, ami a gyártó szerint referencia minőségű otthoni mozihangzás előállítására képes, legfeljebb 60 légköbméter méretű helységekben és maximálisan 3-3.5 méteres hangszórótávolság esetén.

A szolgáltatások kínálata bővült, a zenei szolgáltatások gyors elérésének érdekében pedig a gyártó bevezette a „Next Generation Network Audio” névre keresztelt platformot, amelybe a legnépszerűbb szolgáltatók elérése (Amazon Music, Spotify, Tidal, Deezer) és a Tuneln internetrádió is bekerült. A zenék könnyedén meg is oszthatók vezeték nélkül, mivel rendelkezésre áll a Works with SONOS, a Chromecast built-in, az Airplay 2, a DTS Play-Fi és a FlareConnect is. Az érintésmentes vezérlés lehetőségét továbbra is a Google Assistant biztosítja, mely használatához szükséges egy további, kompatibilis okoshangszóró.

A TX-NR696 alkalmas a Dolby Atmos és DTS:X objektumalapú hangformátumok, maximum 5.2.2 csatornás megszólaltatására, de képes térhatású hang létrehozására, akár két csatornás forrásból is. Utóbbi megvalósításához rendelkezésére áll a már megszokott Dolby Surround és a DTS Neural:X, továbbá képes akár dedikált mennyezeti vagy arra irányított hangsugárzók nélkül is magassági hangcsatornák virtuális létrehozására a Dolby Atmos Height Virtualizer és DTS Virtual:X technológiák segítségével.

A tökéleteshez közelítő hangreprodukciót a továbbfejlesztett „AccuEQ Advance with AccuReflex” kalibrációs rendszer segíti, ami nem csak a hagyományos elrendezésű, hanem a magassági hangszórók hangjának finomhangolására is alkalmas, továbbá a falakról és berendezési tárgyakról visszaverődő hanghullámok kordában tartását is segíti.

Az újdonságok közé tartozik a zajcsökkentés érdekében átdolgozott HDMI kártya, a különválasztott hálózati elektronika és a továbbfejlesztett „Dynamic Audio Amplification” végerősítő részleg, melyekhez egy megerősített tápegység is tartozik. Szintén újdonság a négymagos processzor, ami képes eleget tenni a legújabb és leggyorsabb Wi-Fi szabvány követelményeinek, továbbá zökkenőmentesen kiszolgálja a megnövekedett igényű hálózati és vezeték nélküli funkciókat.

Szintén új a Zone 2/Zone B kimenet, amely saját D/A konverterrel rendelkezik és képes a kimenethez csatlakoztatott hangrendszeren keresztül azonos vagy egy másik helyiségben egyidőben ugyanazt vagy teljesen eltérő digitális és analóg hangforrást megszólaltatni. Ehhez akár a TX-NR696 beépített végfokai is felhasználhatók, amennyiben 5.2 csatornás üzemmód van használatban.

A digitál-analóg hangátalakításért 384 KHz/32-bites konverterek felelnek, melyek a Hi-Res Audio formátumok kiszolgálására is képesek. A képformátumok között az összes legújabb formátum felsorakozik, így a TX-NR696 könnyedén megbirkózik a HDR10, a Dolby Vision és a HLG formátumokkal és a BT.2020 színterű 4K videóanyagokkal. Az analóg és digitális csatlakozások száma azonos az előző évi felhozatallal, az idei év egyik legnagyobb újdonságáról, az eARC funkcióról azonban nem találtunk információt a gyártó oldalán.

Az Onkyo TX-NR696 európai megjelenésére a gyártó információi alapján áprilisban kerül sor, ára várhatóan 649€ körül alakul. A magyarországi forgalmazás kezdetéről és a hivatalos hazai árakról jelenleg nem áll rendelkezésre információ.

forrás: onkyo