Alexa hangvezérlés már a legkisebb Marantz AV erősítőkben is

A Marantz NR sorozatú AV erősítői közel egy évtizede a gyártó legkeresettebb darabjai közé tartoznak, népszerűségüket pedig alacsony kivitelük, minőségi megszólalásuk, bőséges szolgáltatásaik és kedvező áruk egyedi kombinációjának köszönhetik. A széria 2018-as modelljei azonban most még többet kínálnak, mivel már egy hangvezérelt médiaközpont szerepét is képesek betölteni.

A Marantz legújabb belépőkategóriás AV erősítői, az NR1509 és NR1609 az elődmodelleknél már megszokott teljesítményt, csatornaszámot, jelfeldolgozást és szolgáltatásokat kínálják, de kezelésük már az Amazon Alexa hangvezérlésével is lehetséges.

Az új modellek mindegyikébe teljes körű 4K HDR képformátum (HDR10, HLG, Dolby Vision) támogatás, valamint BT.2020 színskálával rendelkező jeltovábbítás került, a nagyobb modell pedig a legújabb Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokkal is könnyedén megbirkózik.

Mindkét újdonság képes együttműködni a Denon HEOS készülékeivel, melyek segítségével, és az Amazon Alexa támogatásnak köszönhetően, egy hangvezérelt multi-room audioközpont szerepét is képesek betölteni. Az Alexa használatához elég mindössze az ingyenes HEOS Home Entertainment Skill alkalmazást letölteni és máris beszédhanggal vezérelhető a hangerő, a lejátszás, a bemenetek választása vagy a kapcsolódó eszközök használata.

A kisebb NR1509 modell 5 erősített csatornája egy 5.2-es audiorendszert tud kiszolgálni, a nagyobb NR1609 hét végfokerősítője azonban már egy 5.2.2 Dolby Atmos vagy DTS:X összeállítás megfelelő meghajtására is képes. Mindkét modell maximálisan 50 watt teljesítménnyel rendelkezik 8 ohm terhelés mellett, amihez a szokásos „Marantz teljesítmény-garancia” is jár.

A szolgáltatások több, mint bőségesnek nevezhetők, mivel a legnépszerűbb streaming szolgáltatások (Spotify, Tidal, Deezer) mellett megtalálható a Tuneln Internetrádió és a szokásos vezeték nélküli kapcsolatok lehetősége is. Az első üzembe helyezést az egyszerűen használható telepítőasszisztens segíti, a mozihang tökéleteshez közelítő beállítása pedig az opcionálisan letölthető Audyssey MultEQ Editor alkalmazással valósítható meg.

A Marantz újdonságainak érkezése a nyár folyamán várható, árazásuk pedig előreláthatóan 550€ (kb. 170.000,-Ft) és 750€ (kb. 235.000,-Ft) körül alakul.

forrás: marantz