A titkok titkára – Találkoztunk a Focal export menedzserével

Állandó partnerünk bemutatótermébe, melyet időszakosan tesztközpontként is használunk, ellátogatott a Focal export menedzsere. Kihasználtuk az alkalmat és röviden érdeklődtünk a francia gyártó AV piaci termékeinek jövőjéről, valamint a várható újdonságokról.

A Focal export menedzsere a Kanta N°2 európai turnéjának alkalmából érkezett Magyarországra és a hazai importőr kíséretében kereste fel állandó partnerünk bemutatótermét. Megragadtuk az alkalmat és gyorsan összeállítottunk pár kérdést, melyek jelenleg leginkább foglalkoztattak bennünket a francia gyártó termékeinek jövőjével kapcsolatban.

Francoise Bardon – Focal Export Sales Manager

Francoise Bardon rendkívül közvetlen és bár először kissé meglepődik, mégis örömmel válaszol váratlan kérdéseinkre.

Először a nálunk vendégeskedő, de tesztünkön már túlesett  Kanta N°2-ről, pontosabban annak a Focal termékpalettán elfoglalt pozíciójáról érdeklődünk, mivel felmerült bennünk, hogy a gyártó az új szériával az Electra sorozatot kívánja leváltani.

Feltételezésünket Francoise Bardon megerősíti és kiderül, hogy a Kanta az Electra sorozat helyét fogja betölteni, ezért a jelenlegi 1000-es széria nagy valószínűséggel nem kap közvetlen utódot.

Korábbi sejtésünk ezzel beigazolódik, mivel a nagyon hasonló minőség és árazás lényegében feleslegessé teszi a két modellsorozat egyidejű részvételét a piacon, viszont a Kanta nem megszokott forma- és színvilága sok új rajongót hozhat a gyártónak.

Következő kérdésünk továbbra is az új széria jelenleg egyetlen képviselőjéhez kapcsolódik. Arról érdeklődünk, hogy az Electra-t leváltó modellcsalád bővülése milyen további modellekkel és mikor várható.

Kedves mosoly kíséretében érkezik a diplomatikus válasz. Az új sorozat bővítését tervezik, de arról jelenleg nem nyilatkozhat, hogy milyen új modellek érkeznek a Kanta N°2 mellé, valamint a további megjelenések időpontjait is titok övezi.

Továbbra is az új modellnél maradunk, de kérdésünket már az abba szerelt technikával kapcsolatban tesszük fel. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy az Aria sorozatban debütált és a Kanta N°2-ben is alkalmazott Flax membrán elterjedése mennyire várható a legfelsőbb, a Sopra és az Utopia által birtokolt kategóriákban.

A válasz határozott és nemleges. A Flax hangszórókkal szerelt modellek csúcsát a Kanta fogja jelenteni és ez a jövőben is így marad. A felsőbb kategóriákban alkalmazott „W” kompozit membránok jelenlegi egyeduralmát a gyártó a későbbiekben sem kívánja megtörni.

A felsőbb kategóriákat uraló modellek hangját és kinézetét mi is a jelenlegi formájukban szeretjük leginkább, de mégis szívesen látnánk az új hangszóró-technológiát a csúcskategória képviselőinek egy-egy példányában, mivel az Aria sorozat megjelenése óta kedveljük a Flax membránok egyedi és különleges megjelenését.

A gyártó csúcsmodelljeit és azok jövőjét félretéve kissé más vizekre evezünk. A Dimension soundbar-ról érdeklődünk, mivel ez a modell már régóta kategóriájának egyetlen képviselője a kínálatban, ezért egy aktuális frissítést megérdemelne.

A Dinemsion jövőjére vonatkozóan azt a választ kapjuk, hogy a Focal nem tervez közvetlen utódot a modellnek, így az jelenlegi formájában el fogja hagyni a piacot.

A választ sajnálattal fogadjuk, mivel a Focal soundbar-jat igazán megkedveltük és reméljük, hogy a gyártó mégsem fogja üresen hagyni a Dimension helyén keletkező űrt.

Mivel a szó a régóta piacon levő termékekre terelődött, ezért utolsó kérdésünk a Chorus 700-as sorozat megújulására irányul. A lassan egy évtizedes modellcsalád igaz, hogy átesett egy kisebb frissítésen, aktualizáláson, de jelentősebb változás már hosszú évek óta nem történt a belépő szériánál.

Kérdésünkre újabb kedves válasz érkezik. A jelenlegi Chorus 700-as sorozat leváltása valóban időszerű lenne és feltételezhetően ez lesz a következő széria, amit a Focal megújít, de arról, hogy ez mikor és milyen formában várható, még nincs információ.

Kérdéseink sora itt véget ér. Megköszönjük Francoise Bardon-nak a válaszokat és elköszönünk, mivel a továbbiakban már leginkább kötetlen beszélgetés veszi kezdetét a Focal képviselője és a hazai értékesítők között.

Francoise Bardon – Focal Export Sales Manager és Kubik Zsolt – Horn Distribution (HU) Kft. ügyvezető

Örültünk Francoise Bardon kérdéseinkre adott válaszainak, melyek ha részben titokzatosak, mégis betekintést engedtek a Focal jövőbeli terveinek apró részleteibe. A Dimension soundbar piaci kivezetését és az Electra modellek leváltását egyaránt sajnáljuk, de a Kanta családdá bővülését és a belépő Chorus sorozat lehetséges megújulását örömmel fogadtuk. Kíváncsian várjuk az újdonságokat, mivel a francia gyártó különleges formavilága és a hozzá kapcsolódó vitathatatlan hangminőség mindig képes új színt vinni a hangsugárzók kissé szürke és egyhangú kínálatába.

Mindazoknak pedig, akik egy Dimension soundbar vagy Electra hangsugárzók vásárlásán törik a fejüket azt tudjuk javasolni, hogy ne várjanak túl sokat döntésükkel, mert a hallottak alapján már csak korlátozott ideig lehet az említett modelleket megvásárolni. Azoknak viszont, akik egy kis újdonságra vágynak azt tanácsoljuk, hogy legyenek türelemmel, mert a francia specialista műhelyéből feltehetően több új modell érkezése is várható a közeljövőben.