A szürke mágus – Audio Pro LINK 1 hálózatképes multi-room lejátszó teszt

 Egyre gyakrabban megesik, hogy jól jönne egy hálózatképes audioeszköz, mert a meglévő, régebbi darabok sajnos nem rendelkeznek ezzel a szolgáltatással. Ilyenkor jön a böngészés, hogy vajon mire is lenne érdemes lecserélni a meglévő berendezéseket, annak ellenére, hogy minden másban kiválóan megállják a helyüket.

Napjainkban a vezeték nélküli vagy multi-room képességekkel nem rendelkező audiorendszerek szinte elavultnak számítanak. Ilyenkor felvetődik a csere gondolata, ami sok esetben, az igaz régebbi, de mégis minőséginek számító, meglévő készülékek árának többszöröse is lehet, még egy egészen belépőszintű összeállítás esetében is.

Megjelenés és szolgáltatások

A költséges rendszercserére azonban nem minden esetben van szükség. Ha csak annyi a cél, hogy a konyhában, a teraszon vagy a fürdőben is szóljon a zene, amihez ne kelljen a lakás nagy részét átkábelezni és mindössze egy mobilalkalmazás segítségével megszólaltatható legyen a kívánt zene a különböző helységekben, akkor az Audio Pro LINK 1 névre hallgató eszköz lehet a megoldás.

Az Audio Pro hazánkban nem tartozik az igazán ismert márkanevek közé, pedig a céget a ’70-es években alapították Svédországban. A vállalat jelenlegi palettáján főként otthoni felhasználásra szánt aktív hangszórók és hálózatképes, valamint multi-room eszközök, kiegészítők szerepelnek, melyek közül a már említett LINK 1 névre hallgató, a gyártó leírása alapján „vezeték nélküli digitális audiolejátszó”, járt nálunk egy hosszabb teszt erejéig.

A LINK 1 kinézete leginkább gyermekkorunk szocialista időszakának fekete-fehér sci-fi filmjeinek űrhajóit idézi, mivel egy minden különlegességet és látványos dizájnelemet nélkülöző szürke korongformát kapott tervezőitől. A képek alapján kissé retronak tűnő szerkezet azonban a dobozából kivéve nagyon is prémium érzetet kelt és már inkább nevezhetjük „skandinávosan letisztultnak”, mint egyszerűnek. A LINK 1 a hasonló készülékeknél megszokott borítással ellentétben egy kissé érdes, a gyártó sajtóanyaga szerint „viharszürke” műanyag külsőt kapott. Ez ugyan eltér a kategóriában elterjedt „csilli-villi” szálcsiszoltnak tűnő vagy lakk festést imitáló felületektől, de a minőségérzetre így sem lehet panasz, ráadásul az alig 10 cm-es korong a méretéhez képest egészen súlyos és szinte már tömör hatást kelt.

A gyártó a jelek szerint a tervezés során végig maradt az egyszerűségnél (amit mi nem is bánunk), ezért kijelző nem került az eszközre, az egyen-szürkeséget pedig mindössze egy ízléses alumíniumlogó töri meg a készülék tetején. LED-ből is összesen csak 2 darabot találni rajta, melyek közül az egyik a bekapcsolt állapotot, a másik pedig a Wi-Fi kapcsolat meglétét jelzi.  Csatlakozókból viszont már viszonylag bőséges a kínálat, mivel egy optikai és egy Jack bemenet, egy USB, valamint egy RJ45 aljzat került rá. Utóbbi feltehetően azoknak készült, aki nem bíznak a Wi-Fi router-ük erejében.

A LINK 1 mellé több kiegészítőt is csomagolt a gyártó, melyeknek örültünk, mivel mostanában ezen a téren elég nagy spórolás folyik a cégek részéről. A csomag tartalmaz egy USB és egy sztereó Jack-RCA kábelt, melyek ebben az árkategóriában egészen minőségi daraboknak nevezhetők. További pozitívum, hogy a készülék mellett nem csak EU, hanem USA és Brit szabványú átalakítókat is találunk a tápellátáshoz.

A beüzemelés gyerekjáték, mivel a kábelek bekötése után már készen is áll az eszköz a használatra. A vezeték nélküli kapcsolathoz van egy „Connect” gomb a készüléken, amit megnyomva villámgyorsan csatakozik is a hálózathoz. A LINK 1  iOS vagy Android applikációval vezérelhető, ami ingyenesen letölthető a megfelelő online áruházakból.

Az alkalmazás letöltését, majd elindítását követően nyer értelmet az egész koncepció, mivel a felhasználói felület egyszerű, rendkívül gyors, jól kezelhető és számos további szolgáltatást is kínál. Az applikáció segítségével mobilról vagy a hálózathoz kapcsolt NAS szerverről lehetséges a zenék megszólaltatása, amihez valóban csak egy-egy érintés kell. Az alkalmazás annyira gyors és akadásmentes, hogy meg is lepődünk, mivel ilyen kezelhetőséget még a hét számjegyű árcédulával ellátott eszközök esetében sem tapasztaltunk.

További pozitívum, hogy a LINK 1-ből egyszerre akár 5 darabot is vezérelhetünk az alkalmazáson belül, így egy, a szürke korongok segítségével kiépített multi-room rendszer teljes felügyelete is halálosan egyszerű feladat. Természetesen a LINK 1 csak a hálózati kapcsolatot és vezeték nélküli jeltovábbítást biztosítja, de ha van a konyhában egy régi mikrohifi, a teraszon pedig egy pár aktív hangfal, akkor már egy-egy LINK 1-en kívül semmi másra nincs szükség a hálózaton és egy mobileszközön kívül ahhoz, hogy ezeken a helyeken is megszólaljon a kívánt zene.

Az alkalmazásból elérhető online zeneforrások listája is egészen kellemes. Van Spotify, TuneIn, TIDAL, Napster, Deezer, iHeartRadio az itthon támogatott szolgáltatók közül, a Qobuz és az Alexa Music pedig várólistás. Természetesen a prémium szolgáltatásokhoz előfizetés szükséges, ez nem jár a készülékhez, de ennek ellenére az elérhető stream lehetőségek listájára így sem lehet panasz.

A LINK1 nem igazán válogatós a formátumok között, mindent lejátszik, legyen az MP3, WMA, AAC, FLAC vagy akár Apple Lossless file. Mindemellett további jó hír az almás készülékekkel rendelkezőknek, hogy a LINK 1 az Apple AirPlay-t is támogatja.

A gyártó ajánlása alapján a  mobilalkalmazás használata már egy 3 éves gyermekre is rábízható, mivel annyira egyszerű a kezelése. Ezt mi is megtapasztaltuk a teszt során, bár egy ideig azért eltartott mire rájöttünk, hogy a könyvtáron belül nem csak jobbra-balra, hanem fel-le is lehet mozogni. Felfedezésünk előtt viszont hiányoltunk pár funkciót, amit ezt követően már játszi könnyedséggel tudtunk használni. Ezért javasolt legalább egy alkalommal megismerkedni a mellékelt „user manual” tartalmával, ami valóban csak pár percet vesz el az életünkből.

Meghallgatás

Az optikai összeköttetés lehetőségének ellenére, a meghallgatást első körben mégis inkább a Jack kimeneten, az ehhez mellékelt  kábel segítségével és egy középkategóriás 2.1-es sztereó rendszer közreműködésével kezdtük, mivel tapasztalataink alapján ez a megoldás általában gyengébb hangminőséget biztosít a digitális átvitelnél.

Forrásként mobilunkat, pontosabban az azon elérhető online szolgáltatókat használtuk, mivel szerintünk ebben lesz a legnépszerűbb az Audio Pro készüléke. A megszólaló hang egészen kellemes. A minőség az átlagos PC-k analóg hangkimenetének szintjét lazán hozza, sőt szerintünk jobb is azok többségénél. A tömörített online zenék után pár WAV és FLAC formátum következett, ahol a minőségi ugrás jól hallhatóan megjelent az előadásban is. A hangkép tisztább, a dinamika jobb, a tér szélesebb lett, de mindezek ellenére a megszólalás nem akarta elfeledtetni velünk, hogy egy középkategóriás rendszert hallgatunk. Optikai átvitelre váltva a várakozásoknak megfelelően a hangzás tovább javul. A zenében már jól hallhatóan megjelennek az apró részletek és a zenészek pozíciói is kezdenek kialakulni.

Ezt követően feljebb léptünk és a LINK 1-et egy Denon X6400H elé kötöttük, mely utóbbi pár Paradigm Prestige dobozpárral állt közeli kapcsolatban. Itt már nem kísérleteztünk és csak az optikai kábelt dugtuk a megfelelő helyre. Ennél az összeállításnál azt is vizsgáltuk, mivel a közreműködő Denon szintén hálózatképes, hogy milyen különbséget hallunk a sok százezres AVR és a jóval olcsóbb LINK 1 hangbeli képességei között.

Elsőnek a LINK 1 következett, ahol a korábban már tapasztalt, kellemes megszólalás egy kicsit még tovább javult. Ez természetesen az AVR-nek köszönhető, de ettől függetlenül semmi kivetnivalót nem találtunk a megszólalásban. A produkciók kellemesen teresek, túlzásoktól mentesek, de kissé fedettnek tűntek, melyekhez egy hangyányival több dinamika jól jött volna.

Következett a Denon és a korábbi, kissé fátyolos megszólalás eltűnt, valamint a dinamika is a helyére került. A megszólalás egésze jobbá, tisztábbá vált, de kategóriaugrás azért mégsem következett be, ami egy nagyon jó pont a Pro Audio részére.

A számos pozitívum mellett, azonban találkoztunk egy apró negatívummal is, mivel a LINK 1 annak ellenére, hogy a leírásában szerepel, a 192 kHZ / 24 bites zenei anyagok lejátszását megtagadta. Lehet mi néztünk be valamit, lehet csak egy szoftveres upgrade szükséges, de együttélésünk 2 hete alatt sajnos nem sikerült rávennünk ennek a formátumnak a megszólaltatására.

Azonban ez az egyetlen negatívum a LINK 1 számos pozitív tulajdonsága mellett teljesen elnézhető, főként ha a konkurens gyártók hasonló eszközeihez képest, már szinte viccesen alacsony árát is figyelembe vesszük, mivel az Audio Pro LINK 1 segítségével, mondhatni „fillérekből”, szinte bármilyen audiokészülék vezeték nélküli hálózatképes lejátszóvá varázsolható.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.8

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

Az Audio Pro LINK 1-ben egy egyszerűen használható, olcsó és kiemelkedő minőségű eszközt ismertünk meg, amivel a konkurencia kínálatához képest, olcsón kiépíthető egy többszobás audiorendszer. Minőségébe nem nagyon tudtunk belekötni, kinézete viszont elsőre furcsa lehet, de mivel az esetek túlnyomó részében feltehetően olyan helyre fog kerülni, ahol senki nem látja, így szinte jelentéktelen is ez a tulajdonsága.

Hangja azonban kellemes meglepetés volt, mivel egy régebbi közép-felsőközép kategóriás rendszert szerintünk minőségromlás nélkül képes kiszolgálni, több helység a mindennapok során használatos hangosítására pedig már szinte túlzásnak is nevezhető.

A legjobb azonban a LINK 1 mellé akasztott árcédulán álló összeg, ami napjainkban már szinte viccesen alacsonynak nevezhető, de a szerény árazás mégsem ment a minőség rovására. Ha ehhez hozzávesszük a bővíthetőséget, akkor szinte főnyereménynek is nevezhetjük, mivel annyi helységbe telepítünk a LINK 1-ből, amennyibe akarunk és amikor azt akarjuk. Ennek köszönhetően nem kell egyben megvenni egy teljes és ennek megfelelően komolyan árazott multi-room összeállítást, hanem elég az aktuálisan szükséges mennyiséget, ami az igényeknek megfelelően bármikor és alkalmanként egész baráti összegből bővíthető a rendszer. Mindezek alapján az Audio Pro LINK 1-et csak ajánlani tudjuk.

Listaár: 39.990,-Ft

Terméklink: Audio Pro LINK-1 ajánlatok