A nagy hátraarc – Búcsúzik az Oppo az AV piactól!

Az Oppo Digital ma hivatalos sajtóközleményében bejelentette, hogy hátat fordít az AV piacnak és leáll az új termékek fejlesztésével. Az amerikai székhelyű kínai márka minden előzmény nélküli bejelentése világszerte sokkolta a márka rajongóinak táborát.

A gyártó közleményében arra hivatkozott, hogy „az Oppo 4K UHD lejátszói elérték teljesítményük csúcspontját, így itt az ideje elbúcsúzni”.

A hírt a rajongók és a forgalmazók megdöbbenéssel fogadták, mivel a legújabb fejlesztésű UDP-203 és UDP-205 4K Blu-ray lejátszók magas áruk ellenére is népszerűek és jól fogytak a piacon. Úgy tűnik, hogy a bejelentés nemcsak az új termékek fejlesztésére korlátozódik, hanem feltehetően a gyártó teljes egészében leállítja a termelést. Az Oppo Digital UK sajtóközleményében az is szerepel, hogy a vállalatcsoport csak a jelenlegi készletek erejéig folytatja az értékesítést és várhatóan nyáron bezárja a kapuit.

Mindez aggodalomra adhat okot az Oppo termékek tulajdonosai számára azzal kapcsolatban, hogy a továbbiakban milyen garanciális feltételekre és firmware támogatásra számíthatnak. Ez különösen fontos lehet a 203-as és 205-ös 4K Blu-ray lejátszók esetében (mivel a 4K formátum még messze nem érte el végleges formáját) és a gyártó eddigi egyik „fő attrakciója”, a felhasználói visszajelzések alapján történő hibajavítás és extra funkciók hozzáadása is kérdésessé válik a későbbiekben.

Az Oppo mindezekre azzal reagált, hogy a gyártás fokozatosan kerül leállításra, a meglévő termékek támogatása megmarad, a garanciális panaszok érvényesítése és a jótállási időn túli szerviz szolgáltatások továbbra is elérhetőek lesznek. A firmware támogatottság szintén elérhető lesz még jó darabig és időről-időre újabb frissítések kerülnek kiadásra. A technikai hátteret, a garancia érvényesítését, a szerviz szolgáltatásokat és az alkatrészellátást egy még meg nem nevezett harmadik fél fogja kezelni.

Érdemes megemlíteni, hogy a bejelentés csak az Oppo AV részlegének termékeit érinti, a mobiltelefon-üzletágat nem befolyásolja.

A bejelentés részben megnyugtatónak tűnik, de egyben aggodalomra is adhat okot, mivel a termékek ilyen formában történő támogatottsága már inkább szükségmegoldás az eddigi brandépítés és a jó hírnév fenntartása helyett. A garanciális panaszok kezelése, a szervizháttér és alkatrészellátás még egyszerűen megoldható feladat, de az új firmware frissítések feltehetően már csak a kritikus javításokat fogják tartalmazni, mivel komoly összegeket a cég a továbbiakban nem fordít a fejlesztésekre. A fejlesztési pénzeket ugyanis az Oppo mobiltelefonos részlegéhez csoportosítják át.

Ezek után kérdéses, hogy a gyártó lejátszói megkapják egyáltalán az ígért Dolby Vision frissítést, mely leginkább a formátumot támogató Sony TV tulajdonosokat érinti. További találgatásokra adhat okot a Cambridge Audio 4K Blu-ray lejátszóinak sorsa, mivel a CXUHD készülékek alapjait az Oppo elektronikái adták eddig.

Annyi biztosnak látszik, hogy aki új Oppo készüléket szeretne, annak nem árt sietnie a vásárlással, de nagy valószínűséggel az sem ülhet nyugodtan otthon, akinek egy CXUHD lejátszó a kiszemeltje.

A váratlan bejelentés időzítése előtt értetlenül áll a piac legtöbb szereplője, mivel sokan nem értik, hogy mindez valóban igaz vagy csak egy jól sikerült marketing fogás, az eladások növelésére. Mindenesetre áprilisi tréfának több, mint durva lenne.

forrás: forbes.com