A mindenes – Denon AVR-X4500H teszt

A Denon legújabb AV-erősítői alapos változáson esetek át, amiből a gyártó egyik legnépszerűbb modellje, a 4000-es sorozat aktuális képviselője sem maradt ki. Mivel a Denon AVR-ek felső-középkategóriás darabjait mindig is kedveltük, ezért arra gondoltunk kiderítjük, hogy a változások főként csak a megjelenést érintik vagy az aktualizált szolgáltatások mellett valódi újdonságok is kerültek a megújult burkolat alá.

A Denon középkategóriás AV-erősítőinek csúcsát képviselő 4000-es modelleket már hosszú évek óta nagy figyelem kíséri. Ezeket a gyártó mindig a legnépszerűbb és legújabb szolgáltatásokkal látja el, a gépházban pedig részben a csúcsdaraboktól örökölt megoldások kapnak helyet, mivel ebben a kategóriában már jóval kevesebb a megengedhető kompromisszum a szolgáltatások mennyisége és a hangminőség között, mint az alacsonyabb osztályokban.

Megjelenés és szolgáltatások

Az X4500H kinézete rendesen megújult és a korábbi visszafogottan konzervatív szögletesség helyét enyhén ívelt frontoldal és letisztultabb megjelenés vette át. Az előlap elrendezése és az aszimmetrikus hangerő/bemenetválasztó ugyan maradt, de az új modell mégis kellemesebb, harmonikusabb formákat kapott, mint elődje.

Az fém előlap mögött szinte megszámlálhatatlan mennyiségű szolgáltatás és a korábbi modellhez hasonlóan 9 darab végfokerősítő kapott helyet. Az X4500H-t a mérnökök megfelelően felkészítették a legújabb 3D-s hangformátumok kezelésére, így a Dolby Atmos és a DTS:X, valamint azok virtuális változatai is rendelkezésre állnak, de nem maradt ki az Auro-3D opcionális lehetősége sem.

A képformátumok tekintetében sem kell szégyenkeznie, mivel szinte az összes elérhető legújabb nagy dinamikatartományú képanyag kezelésére alkalmas, így nem okoz gondot a HDR10, a Dolby Vision és HLG formátumok továbbítása sem. Az igazi újdonság azonban az IMAX Enhanced, ami a gyártó állítása szerint referencia minőségű otthoni kép- és hangreprodukciót tesz lehetővé, az ígéretek alapján pedig amit látunk, hallunk az úgy jelenik meg, ahogy azt a film készítői megálmodták.

Teljesítménye a gyári adatlap szerint csatornánként 200 watt (6 Ohmon, 1 csatornát meghajtva) és két darab aktív mélysugárzót képes külön beállításokkal kezelni. A 9 darab erősített csatorna és a két mélysugárzó segítségével önerőből 5.2.4 vagy 7.2.2 konfigurációban képes megszólaltatni a legújabb objektumalapú hangformátumokat. A beépített jelfeldolgozó rendszer azonban 11.2 csatornás képességgel rendelkezik, így további erősítő beiktatásával akár egy 7.2.4 rendszer is könnyedén kialakítható.

A napjainkban legfontosabb csatlakozók száma a kategóriának megfelelő, összesen 8 darab HDMI bemenet és 3 darab kimenet található rajta, melyek mindegyike támogatja a Full 4K UHD, a HDCP 2.2, a HDR, a BT.2020, a Wide Color Gamut és a 4:4:4 Pure Color szabványokat. A HDMI portok egy szoftverfrissítéssel nemrég megkapták az eARC funkciót és további újdonságként a szolgáltatások közé bekerült az Imaging Science Foundation által hitelesített videó kalibrációs lehetőség is.

A szolgáltatások között megtalálható az elmaradhatatlan HEOS multi-room vezeték nélküli zene streaming, ami más HEOS kiegészítőkkel párosítva, akár az egész házra kiterjedő szórakoztató rendszer központjává változtatja az AVR-t. A HEOS legújabb változata már kompatibilis az Amazon Alexa, a Google Assistant, a SIRI, valamint a JOSH hangvezérlő mesterséges intelligenciákkal, ennek köszönhetően érintés nélkül, hangparancsokkal is vezérelhető a funkciók többsége.

A hálózatos megoldások között szintén számtalan lehetőség áll rendelkezésre, mivel változatos zenei forrásokból biztosít lejátszási lehetőséget. A streaming lehetőségek között a Spotify, Deezer, Soundcloud és a Tidal mellett már az Apple Music is rendelkezésre áll, a korábbi vezeték nélküli megoldások kiegészültek az AirPlay2 -vel, továbbá a nagy felbontású hangfájlok, a FLAC/FLAC HD 192/24, az ALAC és a DSD (akár 5.6MHz-ig is) támogatása sem maradt ki a szolgáltatások közül.

A gyártó nem fukarkodott a minőségi technológiákkal és alkatrészekkel. A digitális hangátalakításért AK4458VN típusú 32 bites D/A konverterek felelnek, a hangminőséget pedig a Denon saját fejlesztésű AL32 jelfeldolgozásának Advanced változata garantálja. A „monolitikus” erősítő felépítés ellenben kimaradt, az jelenleg még mindig csak a legfelsőbb kategóriák kiváltsága.

Az Audyssey MultEQ XT32 bemérő rendszer régi ismerős a Denon készülékeiben, de az X4500H esetében már egy jól felszerelt, Sub EQ HT kiegészítéssel és az Audyssey MultEQ Editor alkalmazással ellátott változat egyengeti az akusztikai anomáliákat.

Meghallgatás

Tesztalanyunk egy frissen vásárolt X4500H, amit egy közeli ismerősünktől kaptuk kölcsön a meghallgatás idejére, viszonzásképpen pedig ígéretet tettünk arra, hogy tesztünket követően segítünk rendszerének beállításában és finomhangolásában. A kicsomagolás közben egy kellemes meglepetés ért bennünket, mivel az AVR nem az általánosabb feketében, hanem az általunk jobban kedvelt „prémium ezüst” színben érkezett, ami gazdájának ízlését dicséri.

A meghallgatáshoz a Focal jelenleg legnépszerűbb összeállítása, egy pár Aria 926, egy pár Aria 906 és egy CC900 center volt a segítségünkre, az alsó frekvenciákat pedig egy ELAC 2090 aktív mélysugárzó támogatta. A szokásos bemérést követően kipróbáltuk az Audyssey MultEQ Editor alkalmazást, aminek eredményével annyira elégedettek voltunk, hogy XTZ szettünket nem is vetettük be a további finomhangoláshoz.

A Jurassic World-del indítottunk, ahol elégedetten állapítottuk meg, hogy most sem sikerült hibázni a Denon mérnökeinek. A megszólalás határozott és részletes, ahogy azt a közvetlen elődnél is hallottuk, de a hang nyíltabb, tisztább és élénkebb. A régebbi modellek gyakran már túl nyugodtnak vagy akár kissé unalmasnak nevezhető megszólalásával ellentétben az X4500H hangja sokkal fiatalosabb és erőteljesebb lett, ami határozottan jót tesz az előadásnak. Az apró zörejek élethűek, a párbeszédek jól érthetőek, az akciójelenetek pedig komoly erővel zúdulnak ránk. Mindezek mellett azonban mégis van valami nyugodtság az X4500H hangjában, amitől hosszabb távon sem lesz fárasztó a megszólalás.

A kihalt őslények után A legnagyobb showman-re váltottunk, ahol akcióból igaz jóval kevesebb, zenés-énekes jelenetből azonban annál több állt a rendelkezésünkre. Az X4500H többcsatornás zenei produkciója határozottan tetszik a hallgatóságnak, az énekhangok kellemesen artikuláltak, a tér kiterjedt, a szereplők pozíciói pedig pontosan követik a képen látottakat. A megszólalás erőteljes, de mégsem erőszakos, a részletesség pedig már a jobbfajta sztereó erősítők képességeit idézi.

Kíváncsiak voltunk az idei év egyik legnagyobb újdonságára az IMAX Enhanced-re is, azonban némi utánjárással kiderítettük, hogy ez nem lesz annyira egyszerű, mint azt gondoltuk. Az IMAX Enhanced elnevezés rendkívül hangzatos és jól mutat a marketinganyagokban, de megfelelő forrásanyagot találni hozzá jelenleg még elég nagy kihívás, ezért ennek az újdonságnak a megismerését kénytelenek voltunk egy jövőbeli időpontra halasztani.

A zenés filmrészletek után, a hallottaktól feldobódva, áttértünk sztereó anyagainkra, ahol a már megismert kellemes zeneiség folytatódott. Kedvenc jazz számaink alatt mi is, és a zenészek is jól érzik magukat, a klub helység méretei és atmoszférája jól érzékelhető, ami kellemesen sajátos hangulatot varázsol szobánkba. Az énekes szintén jobban pörög a szokottnál, ami az előadásában is megjelenik. Az énekhang nyílt, az előadó pedig, ahogy a zenekar egésze, egy széles és magas színpadon jelenik meg képzeletünkben.

Néha már a virtuális színpad mélysége is egészen jól érzékelhető, ami tesztalanyunk AVR mivolta mellett dicséretes teljesítmény. A hangszerek megszólalása semleges és nyugodt, a vonósok és a zongora hangját pedig külön kiemelnénk, mivel mindegyik kellően valós és hangsúlyos, ami nagyon jó előadást eredményez.

Könnyedebb műfajra váltva Punnany Massif és Daft Punk lemezeink tovább erősítik az eddigi tapasztalatainkat. A megszólaló hang betölti a szobát, az akusztikus és az elektronikus hangszerek meggyőzőek, de a zongora hangja itt is megérdemel egy külön piros pontot, ami főként az Így jó című számban hallottak alapján jár neki.

  • Kinézet
  • Kivitelezés
  • Szolgáltatások
  • Hang (mozi)
  • Hang (sztereó)
  • Ár/érték
4.9

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A Denon AVR-X4500H meghallgatása kellemes időtöltésnek bizonyult, amely alatt azt is megállapítottuk, hogy megjelenésén kívül hangja is pozitív irányba változott. Az aktualizált szolgáltatások száma szinte már kihasználhatatlan mennyiségű, azonban ennek köszönhetően mindenki megtalálhatja az igényeinek legmegfelelőbb lehetőségeket.

Tesztalanyunk hangja javult elődeihez képest, pontosabban megszólalása élénkebb és erőteljesebb lett, de előadásában mindezek mellett mégis maradt egyfajta kellemes nyugodtság. A filmjelenetek alatt hatalmas térrel és határozott megszólalással találkoztunk, ami nagyobb hangerő esetén sem vált bántóvá, zenéinknél pedig a még megfizethető, de már jobbnak számító sztereó példányok produkcióját juttatta az eszünkbe.

Az egyelten kellemetlenség amit meg tudunk említeni az az ár, mivel félmillió forint nem kis összeg, amit a Denon AVR-X4500H-ért az üzletben kell hagynunk vásárláskor. Azonban, ha hangja mellé odatesszük aktualizált szolgáltatásait, megépítettségét és legújabb funkcióit, akkor már nem is tűnik annyira soknak az árcédulán szereplő összeg, mivel ez az AVR még rohamosan változó világunkban is több évre kiszolgálhatja gazdájának igényeit.

Denon AVR-X4500H listaár: 499.990,-Ft