A mélységhez vezető út – Sub kábelek tesztje

Minden rendes házimozi elmaradhatatlan kelléke az aktív mélysugárzó, amiből egy jobb darab nagy élményben  részesítheti hallgatóságát, de a legtöbb esetben ez még önmagában kevés ahhoz, hogy jó mély hangjaink legyenek. Sok más dolog mellett a sub csatorna jelének megfelelő továbbításáról is gondoskodni kell, ami történhet kábelen vagy vezeték nélküli megoldásokkal. Mi jobban kedveljük a kábeles változatot, mivel stabilabb és jobb minőségű kapcsolatot biztosít, de ilyenkor sem mindegy, hogy milyen kábelt csatlakoztatunk az erősítő és a mélyláda közé.

Tesztünkben arra keressük a választ, hogy mit várhatunk azoktól a drágább és az olcsóbb kábelektől, melyeket a gyártók kimondottan az aktív mélyládák meghajtására szolgáló jel továbbítására kínálnak.

Olyan darabok között válogattunk, melyekre már illik a minőségi jelző, de a még megfizethető kategóriához tartoznak és sokat gondolkoztunk milyen körülmények között, milyen eszközökkel történjen a meghallgatás. Az általános vélemények szerint az olcsóbb kábelek az olcsóbb rendszerekbe illenek, a jobb rendszerek viszont drágább kábeleket kívánnak. Mi ezt a véleményt nem teljesen osztjuk, mindössze az olcsóbb rendszerekhez legtöbbször felesleges drága kábelt vásárolni, ahogy a drága rendszerekhez sem feltétlenül szükséges a méterenkénti több százezres kategóriákból válogatni. Az elhelyezés és az akusztikai körülmények gyakran nagyobb hatással vannak a végeredményre, mint egy drága összekötő.

Egy igazán jó rendszeren mindegyik kábel gyengéje és erénye egyformán megmutatkozik, ezért úgy döntöttünk, hogy egy ELAC 5.0-ás (249.2, 243.2, 241.2) hangsugárzó szettet, egy szintén ELAC (SUB 2090) aktív mélynyomót és egy Primare SPA23 AVR-t állítunk csatasorba tesztünkhöz. Az választott elektronikákkal és dobozokkal sikerült tesztünk résztvevői fölé lőnünk, de reményeink szerint valósabb eredményeket kapunk, ha a rendszer korlátait a lehető legnagyobb mértékben kiiktatjuk.

A beállításokat az XTZ Room Analyzer Pro segítségével finomhangoltuk, az ELAC 2090 korrekcióját a saját bemérőrendszerére bíztuk, ezt követően csak ellenőriztük az XTZ segítségével. Belenyúlnunk nem kellett a kapott eredménybe, az ELAC-ba épített EQ jól végezte a dolgát.

Az előkészületeket követően jöhettek tesztünk főszereplői, akik sorrendben a következők. Legolcsóbb versenyzőnk az Inkaustik Premium sub kábele, 3 méter hosszban és 9.000,-Ft alatti árral. Ezt követte az Oehlbach NF 214 sub kábele, szintén 3 méteres hosszban és egy hangyányit 20.000,-Ft alatti árcédulával. A következő kábel a Chord műhelyéből került ki és a Crimson VEE 3 nevet viseli, ezt 5 méter hosszban sikerült beszereznünk (így a leghosszabb címet máris a magáénak tudhatja) és az eredeti árcéduláján kicsit több, mint 30.000,-Ft-os összeg szerepel, de jelenleg egész baráti áron hazavihető. Utolsó résztvevőnk a neves AudioQuest kínálatából érkezett, Boxer névre hallgat, 2 méter hosszú és kicsit 40.000,-Ft feletti árral vesz részt a próbatételen.

A teszthez a Jurassic World, a legutóbbi Godzilla és a Törésvonal egyes jeleneteit használtuk, mivel ezekben a filmekben szinte folyamatosan a legváltozatosabb mély hangok jutnak szerephez. Idézőjeles referenciának a legolcsóbb Inakustik kábelt jelöltük ki, ami minden meghallgatás előtt visszakerült egy körre, így stabil viszonyítási alapot kaptunk a legolcsóbb résztvevő produkciójához képest. A kulisszák mögül még annyit, hogy az Inakustik kábele volt az egyetlen a mezőnyben ami Y kialakítással rendelkezett, ezért (az esetleges hangerő-különbségekből adódó félreértések elkerülésére), mono kábelként használtuk, vagyis az Y ágnak csak az egyik felét kötöttük be. Ennyit a technikai előkészületek részleteiről, következzenek a résztvevők.

Inakustik Premium

A Premium a gyártó középkategóriás sub kábele, mivel már csak egy további kategória szerepel felette és ugyancsak egy további sorozatot találunk alatta, a sub kábelek kínálatában. Érdekes hozzáállás, hogy amíg a hangszórókábelek, összekötök és hálózati tápkábelek között jóval drágább darabokat találunk több kategóriában, addig a sub kábelek között csak egy ilyen viszonylag olcsó sorozatot kínál a gyártó a teljes középkategóriához.

Külső és adatok: A kábel összeszerelése igényes és kellően vastag, de mégsem túl merev darab. A gyártó adatai szerint OFC rézből készült vezetőkel rendelkezik, melyeket jó minőségű árnyékolás vesz körül. A külső, szövött, kék színű burkolat kimondottan jól áll neki és a rászerelt csatlakozók az átlagosnál jobb minőséget képviselnek.

Hang: Már az első hangok is biztatóak. A mélyek jól megfogottak és szinte lemennek a pincébe. A gyorsasággal és a pontossággal nincs gond, igaz van egy kis „brummogás”, de összességében egész jó amit hallunk, nincs hiányérzetünk a mély hangokat illetően. Mivel ez a kábel a tesztünk legelső fellépője, így jelenleg még nem rendelkezünk megfelelő összehasonlítási alappal a többiekhez képest, de önmagában semmi kivetnivalót nem találtunk a hangban.

Oehlbach NF214

Az Oehlbach hazánkban kevésbé ismert, mivel a gyártó termékei csak pár éve vannak jelen nálunk, de tőlünk nyugatabbra jó hírnévnek örvend a márka. A cég azon kevesek közé tartozik, akik a gyártást még nem helyezték át Kínába, így termékei (azok túlnyomó többsége) házon belül, pontosabban Svájcban készülnek. Meg kell jegyeznünk az NF 214 nem specifikusan a sub-tartományhoz készült, mivel a gyártó ugyanezt a kábelt forgalmazza összekötőként is. Ez elméletben nem jelenthet hátrányt, mivel egy jó kábel a teljes hallható frekvenciasáv átvitelére képes, így annak egy nagyon kis részét, ez esetben az alsó 2-3 oktávot simán kell, hogy teljesítse.

Külső és adatok: Az adatlapon kiemelt információ, hogy a kábel megnövelt belső átmérővel, többszörös árnyékolással és SPC/OFC, azaz ezüstözött, oxigénmentes réz vezetőkkel rendelkezik, továbbá 24 karátos aranyozással ellátott csatlakozók kerültek rá. Megjelenésre kevésbé látványos, egyszerű, sötétbordó műanyag borítást kapott, jó vastagra sikerült, de ennek ellenére nem túl merev. A rászerelt csatlakozók masszív, súlyos darabok és komoly minőségérzetet keltenek.

Hang: Ami azonnal feltűnik az a dinamika. A mély hangok egyes részletei sokkal hangsúlyosabbak, de nem hangosabbak vagy túlzóak, hanem nagyobbat „ütnek” amikor arra szükség van. A mélyek felbontása jobb, több apró részlet van jelen az alsó tartományban, és további érdekesség, hogy a mély hangokat nem csak hallani, hanem érezni és szinte körbevesznek bennünket. Az összetettebb jelenetek alatt sem akarja összemosni a hangokat egyetlen mindent elsöprő morajjá, a hegyoldalon megcsúszó föld hangjában a leguruló köveket is meg tudnánk számolni, ha akarnánk.

Chord Crimson VEE 3

A Chord termékei mindig jó minőségükről és megfizethető áraikról voltak híresek, ezért örültünk, hogy egy ilyen tradicionális angol gyártó terméke be tudott kerülni a német és amerikai versenyzők közé. A Crimson VEE 3 a Chord belépő sorozata, de a gyártónál a belépő sorozat gyakran már olyan erényekkel rendelkezik, ami máshol csak a közép vagy felsőbb kategóriákban van jelen, így nagy elvárásokkal vártuk a produkciót.

Külső és adatok: A Crimson VEE 3 feltűnő, élénkvörös színben pompázik és igaz nem túl vastag, mégis az eddigi legmerevebb darab a mezőnyben. A gyártó büszke arra, hogy kábeleinek összeszerelése kézzel történik, amiről még egy videó is felkerült a Youtube-ra, de az olcsóbb árkategóriához tartozó spórolás nyomai azért felfedezhetők. A vezető anyagáról sokat nem sikerült kiderítenünk azon kívül, hogy szimmetrikus felépítésű, oxigénmentes réz és egyszerűbb árnyékolást kapott. A rászerelt csatlakozók egész jó minőségűek, de az eddigi leggyengébbek a mezőnyben műanyag házuknak köszönhetően, bár azt el kell ismerni, hogy a műanyag kivitelek között kiváló minőségűnek számítanak, de mi jobban szeretjük a súlyosabb fém darabokat.

Hang: A megszólalásra jobb jelzőt nem tudunk, mint a  „nyugodtság”. A Crimson nagyon jó hangokat hoz ki a 2090-ből, de a korábbiaknál komolyabb, szinte már fölényes amit hallunk. Ez nem jelenti azt, hogy valamiben kevesebb vagy több lenne, csak mindössze más. A Chord kábele kellően mélyre megy, a dinamika is rendben, csak valahogy az atmoszféra változott meg. Mintha minden kicsit méltóságteljesebb lenne és nem az események közepén ülnénk, hanem egy külső megfigyelőként látnánk azokat. A hangok feszessége és pontossága rendben, de a mélyek nem vesznek annyira körül, mint az NF 214 esetén tették, ennek ellenére nincs hiányérzetünk.

AudioQuest Boxer

Tesztünk legdrágább és egyben legrövidebb szereplője a neves amerikai gyártótól érkezett és a leírás alapján olyat kell tudnia, amit eddig még nem hallottunk. A Boxer a gyártó kínálatának középmezőnyében található és komoly rajongótábor is épült köré. Mivel a cég leginkább a drágább termékeinek sikerein lovagol már hosszú évek óta, kíváncsian vártuk mit tud az AudioQuest még viszonylag olcsónak számító sub kábele ebben a mezőnyben.

Külső és adatok: A Boxer elegáns, barnás borítást kapott és a mezőny második legvékonyabb kábele. Karcsúsága ellenére kissé merev, de még jól használható a szűkebb helyeken is. A gyártó információi alapján a Boxer egy LGC, azaz tömör rézszálat is tartalmaz, ami jó hatással van a mély frekvenciás hangok továbbítására, továbbá a vezető 1.25%-ban ezüstözést kapott. A szigetelés kettős kiegyenlítésű (jelentsen ez bármit is), a külső köpeny polietilén, a kábel végeire szerelt csatlakozók tiszta vörösrézből készültek és már kinézetre minőségi daraboknak tűnnek. A Boxer további érdekessége, hogy felszerelték egy különálló test-szállal, ami jó szolgálatot tehet bizonyos típusú mélysugárzóknál, a nem kívánt zajok és zavarok megszüntetésében.

Hang: A Boxer mintha halkabb lenne a többieknél. A pontossága jó, az apró részletek jelen vannak, de mintha szárazabb lenne és lábujjhegyen csinálna mindent. Nem igazán finomkodó, dinamikában sem rossz, de egy kis hiányérzetünk volt végig a teszt alatt, amikor a Boxer volt a rendszerben. Nem igazán tudtuk, hogy mit hiányolunk, de lassan összeállt a kép és megvilágosodtunk. A mély hangok, mintha csak 2 dimenzióban jelennének meg. Nem hiányzik a hangból semmi, pontosak és részletesek a mélyek, de az egész megszólalás kicsit olyan, mintha az események csak előttünk történnének ahelyett, hogy ránk omlanának a falak. Lehet, hogy több mélysugárzóval mindez a helyére kerülne, de ebben a formában kicsit élettelen volt amit hallottunk, pedig a Boxer produkciója ezt leszámítva nem volt rossz.

Összefoglalás

Versenyzőink árban nagyobb szórást mutattak, mint anyag-, összeszerelési- és hangminőségben, ezért volt érdekes látni, tapasztalni és hallani a különbségeket azonos körülményeink között. Végső konklúziót nem szeretnénk levonni, mindössze csak a hallottakkal kapcsolatos véleményünket osztanánk meg, mivel ha az abszolút igazságot nem is sikerült megtalálnunk, de legalább egy kicsit tapasztaltabbak lettünk, a még megfizethető árban hazavihető sub kábelekkel kapcsolatban.

Következzen a hallottak alapján és egyhangúan felállított sorrend. A negyedik helyet az AudioQuest Boxer-nek ítéltük, mivel tesztünk legdrágább résztvevője volt, de mégsem tudott egyértelműen meggyőzni bennünket arról, hogy annyival jobb, mint amennyivel többet kell érte a kasszánál hagyni. A harmadik helyet az Inakustik Premium kábele kapta, mivel a legolcsóbb létére folyamatosan ott tudott lihegni a többiek nyomában és még ebben a nívós rendszerben is csak apróságokban maradt el a drágább versenyzőktől. A második helyet az Oehlbach NF 214 vitte el, mivel precíz megszólalásával, dinamikájával és terével nagyon komoly mércét állított a többiek elé. Szigorúan a listaárakat nézve az NF 214 elvitte volna a képzeletbeli aranyat, de a győztes végül a Chord Crimson VEE 3 lett, mivel remek hangjával, de az Inakustik-hoz közelítő akciós árával együttesen, a jelenlegi mezőnyben a többieknél kiemelkedőbb vétel szerintünk.

Tesztünket azzal zárjuk, hogy a kábelekre vonatkozó jellemzések mindössze a mi véleményünket, ízlésünket és csak az adott körülmények között tükrözik, a teszthez használt készülékek tulajdonságai mellett. A végeredményétől függetlenül mindenkinek azt javasoljuk, hogy kábelvásárlás előtt próbáljon egy tesztpéldányt beszerezni, még a viszonylag olcsóbb kábelekből is, amit kipróbálhat saját otthoni körülményei között, mielőtt rendszeréhez véglegesen, akár több méter hosszban kábelt vásárol bármely típusból.

Inakustik Premium Y 3m

Értékelés:


Ár/érték: 9/10

Kinézet: 8/10

Kivitel: 8/10

Hang: 7/10

Listaár: 8.990,-Ft

Akciós ár:

Gyártó weboldala: in-akustik.de

Oehlbach NF 214 3m

Értékelés:


Ár/érték: 9/10

Kinézet: 7/10

Kivitel: 9/10

Hang: 9/10

Listaár: 19.990,-Ft

Akciós ár:

Gyártó weboldala: oehlbach.com

Chord Crimson VEE 3 5m

Értékelés:


Ár/érték: 10/10

Kinézet: 7/10

Kivitel: 8/10

Hang: 9/10

Listaár: 32.000,-Ft

Akciós ár: 12.900,-Ft

Gyártó weboldala: chord.co.uk

AudioQuest Boxer 2m

Értékelés:


Ár/érték: 7/10

Kinézet: 8/10

Kivitel: 9/10

Hang: 8/10

Listaár: 44.500,-Ft

Akciós ár:

Gyártó weboldala: audioquest.com