A kisnagy óriás – DALI Spektor 5.0 teszt

A DALI mindig híres volt jó hangú dobozairól, melyeknek ugyanúgy meg van a rajongótábora, mint amennyire meg tudják osztani a közönséget. Ebben állást nem kívánunk foglalni, de annyi biztos, hogy a gyártó minden kategóriában képviselteti magát és mindenhol tud valami egyedit és maradandót alkotni.

A dán gyártó legújabb belépőkategóriás dobozait már több alkalommal hallottuk futólag, de tesztünk apropóját az adta, hogy végre sikerült nyugodt körülmények között meghallgatnunk mire képes ez a mérsékelten árazott DALI szett.

Megjelenés

A Spektor-ok megjelenését, ha a hozzájuk társított árcédulát nézzük, akkor még szépnek és igényesnek is nevezhetnénk. Mindenesetre az egyszerű és minimalista jelzők helyénvalóbbak, mivel felesleges dizájnelemeknek vagy zongoralakkot imitáló betéteknek nyomát sem látni, a sorozat mindegyik darabját a végletekig megszokott, már klasszikusnak nevezhető kinézet jellemzi. A kategóriájában népszerű, fafurnérra emlékeztető fólia borítás itt is megjelenik, az egyetlen formai játékot pedig, az enyhén kerekített előlapi élek jelentik. Megjelenése alapján, a Spektor nem lesz otthonunk látványos design-eleme, kinézetével és méretével biztosan nem fogja uralni a nappalit, ellenben szép csendben és szinte észrevétlenül bármilyen környezetbe bele tud simulni.

A dobozokba a gyártótól már megszokott bordó színű, speciális, farostot tartalmazó kompozit mély- és mélyközép-hangszórók kerültek, melyek a felső tartományt egy dóm magassugárzónak adják át, ami egy akusztikailag kialakított, bordázott mélyedésben foglal helyet.

A kabinet anyaga a leírások alapján MDF, elég merevnek tűnik, ezen feltehetőleg nem spórolt a gyártó. A külső famintázatú fólia illesztései pontosak, de még távolról sem lehetne összetéveszteni valódi fafurnér borítással. A dobozok egységesen bassz-reflex felépítésűek és aranyozott csatlakozókat kaptak az igényesebb fajtából, kettős kábelezésre ellenben nincs lehetőség. Az utóbbinak mi nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, mivel a legtöbb gyártó egyre inkább kezdi elhagyni ezt a lehetőséget.

Meghallgatás

Résztvevőink a Spektor sorozat 6, 1 és Vokal névre keresztelt darabjai voltak, ahol a 6-os számot viselő frontok egy átlagos padlón álló hangfal benyomását keltették, de a center és a háttér dobozok méretei egy kissé kevésnek tűntek. Tudjuk, hogy nem minden esetben a méret a lényeg, de ebben a kategóriában azért nagy csodák nincsenek.

A Spektor-ok elé az első körben egy Denon X1400H-t illesztettünk, mivel ezzel az AVR-rel együtt szettben is kapható, továbbá ezt találtuk a kategóriájában megfelelő társnak. Túl komoly produkcióra nem számítottunk, mivel mégis csak a belépő kategóriában járunk.

Számításunknak csak egy része igazolódott be, kellemes, a belépő szinttől nem várt hangot kaptunk, bár a kategóriára jellemző hiányosságok közül azért néhányat felfedeztünk.

Akciófilmek esetén a robbanások hatásosak, közelítenek a valószerűhöz és a dinamika sem fogy el a hangosabb részek alatt. A magas hangok és részletek jól átjönnek, a közepek egy kissé visszafogottak, de a mélyek pontosak. Ez a szett sem tudja átlépni kategóriájának korlátait, de mégis kellemes amit hallunk, főként akkor, ha eszünkbe jutnak az árcédulán szereplő számok.

Sokcsatornás zenei anyagoknál még jobban tetten érhető a belépő kategóriát jellemző hiányosságok egy része, bár meg kell jegyeznünk, hogy sok hasonlóan árazott kategóriatársuknál jobb produkcióban részesítenek. A magas hangok jók, a közepek visszafogottsága határozottabban van jelen, de a mélyek feszessége megmarad. A tér széles és kellően magas, de háromdimenziósnak a legnagyobb jóindulattal sem tudjuk nevezni, a hangok minden irányból, de mégis egy síkból érkeznek hozzánk.

A meghallgatás után azon gondolkoztuk, hogy a Spektor-ok vagy a kis Denon korlátai miatt volt leginkább hiányérzetünk és ennek kiderítésére tettünk egy próbát, ahol választásunk a NAD T758 V3 típusára esett. Igaz, hogy ez a párosítás nem túl életszerű, mivel a NAD melletti árcédulán szereplő összeg közel kétszerese a DALI szett jelenlegi árának, de azt gondoltuk egy próbát megér.

Meglepetésünkre, a NAD után kötött DALI-k akkorát léptek előre hangban, hogy el sem hittük. Mind filmek, mind zenék alatt az volt az érzésünk, hogy jóval komolyabb dobozokra váltottunk. A magas hangok sokat finomodtak és olyan apró részletek kerültek elő, melyek eddig csak nyomokban voltak jelen. A közepek visszafogottsága eltűnt, a legalsó részek pontossága, feszessége javult és mintha még mélyebbre menne mint korábban. Sztereóban a tér szépen kialakult szélességben és magasságban, mélységben pedig  már néha háromdimenziós hatást keltett, ami egy ilyen szerényen árazott doboznál nem kis teljesítmény.

A meghallgatás után szóba került, hogy amit hallottunk az már nagyon megközelítette a gyártó feljebb elhelyezkedő Opticon sorozatának a hangját. Igaz apróságokban, finomságban és persze kinézetben elmarad, de ez mégis elég nagy dicséret a közel harmadannyiba kerülő dobozok részére. Szerintünk ritka lesz, hogy valaki ilyen kategóriás elektronikát társít a Spektor-ok mellé, de akinek van rá lehetősége, az nyugodtan tegyen egy próbát, meglepetésben lehet része.

 

AVM értékelés
  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Hang
  • Ár/érték
4.5

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A DALI belépő felállása rendesen meglepett bennünket hangjával, főleg amikor egy, a kategóriáján túlmutató elektronikával párosítottuk. Az volt az érzésünk, hogy a gyártónak sikerült jócskán fölé lőnie tervezés közben a szintnek, legalábbis hangban biztosan. Igaz kivitelezésében és kinézetében nem olyan szép, mint például a gyártó Zensor névre hallgató családja, de a kapott hang bőven kárpótolhat a vizuális a hiányosságokért, a szerényebb megjelenés pedig simán elnézhető.

A Spektor-ban szerintünk több van, mint ami elsőre látszik vagy a kategóriájában elvárható lenne. Ha vásárlásnál a megjelenés nem elsődleges szempont, akkor ezek a dobozok minden rájuk költött forintot megérnek, főleg a jelenlegi akciós ár mellett.

Gyártó: DALI
Magyarországi árak: kattints ide
Külföldi árak: kattints ide