A hangadó – LAMAX Dots2 vezeték nélküli fülhallgató teszt

Ritkán tesztelünk vezeték nélküli fülhallgatókat, ezért jelenlegi tesztalanyunk érkezését szokatlan várakozás előzte meg. Ebben az is közrejátszott, hogy LAMAX Dots2 füldugókról eddig csak jót sikerült olvasnunk, a mellé társított árcédulán azonban meglepően alacsony összeg szerepel.

A vezeték nélküli Bluetooth fülhallgatók mezőnye elég népes, ahol sok nagy nevű gyártó több átlagos és különleges modellje verseng egymással. A Dots2 ebbe a mezőnybe érkezett, ahol a középmezőny felső részébe tartozó minőséget kínál, a belépő modellek áráért.

lamax dots2 jbl tune harman kardon fly xiaomi haylou galaxy buds

Megjelenés és szolgáltatások

A csomagolás szép, igényes és kicsi. A dobozban a Dots2 tokja került a központi helyre, amelyben a fülhallgatókat találjuk. A kiegészítők listája nem túl hosszú, kapunk USB C töltőkábelt, különböző méretű gumiharangokat és egy egészen terjedelmesnek nevezhető leírást.

A Dots2 tokja és egyben töltője „soft touch” tapintású műanyag borítást kapott, ennek köszönhetően rendkívül kellemes kézbe venni a kis dobozkát. A mérete egészen kicsi, ezért zsebben is könnyedén elfér, bár magassága miatt ez nem minden esetben lehet kényelmes.

Az elülső oldalon négy kék LED jelzi a töltöttségi szintet, amely a tok akkumlátorának állapotát jelzi, mivel az töltőként is funkcionál. A tokkal nagyjából 4-5 alkalommal lehet teljesen feltölteni a Dots2 fülhallgatókat. Érdekesség, hogy a tok a vezeték nélküli töltést is támogatja, így akár egy erre alkalmas mobiltelefonnal is lehelhető némi töltöttség a lemerült akkuba, ha a szükség úgy hozza.

lamax dots2 jbl tune harman kardon fly xiaomi haylou galaxy buds

Az üzemidő, a gyártó adatai alapján és 80%-os hangerő mellett 5 óra, amiről mi is meggyőződtünk és tesztünk során az is bebizonyosodott, hogy ezt lazán tudja teljesíteni. A korábban feltöltött tokkal 5 alkalommal teljesen, ezt követően pedig még nagyjából 20%-ig tudtuk tölteni a Dots2 fülhallgatókat, ami összesen több, mint 25 óra üzemidőt jelent. A Dots2 tokja egy 550mAh-s akkumulátort tartalmaz, a fülhallgatókban pedig 50mAh-s egységek kaptak helyet. 

A fülhallgatók kicsik, könnyűek és nagyon kényelmesek. Elsőre kissé szokatlan volt, hogy a fülbe helyezve szinte nem is érezhető a jelenlétük. Ennek köszönhetően eleinte elég gyakran kellett ellenőrizni, hogy a helyükön vannak-e az apróságok. Idővel azonban kiderült, hogy még erőteljes fejrázás közben sem egyszerű elveszíteni őket, ezzel párhuzamosan pedig a kényszeres fülpiszkálás mennyisége jelentősen csökkent.

Hosszabb ideig tartó használat közben sem zavaró a Dots2, sőt néha már annyira észrevehetetlen volt, hogy elég könnyű a fülben felejteni. Azonban szerencsére a Dots2 nem zárja ki teljesen a külső hangokat, így utcán is biztonságosan használható.

lamax dots2 jbl tune harman kardon fly xiaomi haylou galaxy buds

Hangminőség és használhatóság

A fülhallgatókon mindössze egy nagy méretű, ennek köszönhetően pedig könnyen használható gumírozott gomb és egy mikrofon található.  A gomb több funkció vezérlésére is használható, megállítható és elindítható vele a zenelejátszás, lehetséges a számválasztás, aktiválható a hangasszisztens, továbbá hívás fogadásra vagy elutasításra is alkalmas. 3 másodpercig nyomva tartva a gombot kilapcsolhatjuk a Dots2 füleseket, de ez akkor is automatikusan megtörténik, ha a töltőtokba helyezzük őket.

A hangra, pontosabban a zenei minőségre áttérve, ami egy fülhallgató esetében az elsődleges dolog, meg kell állapítanunk, hogy határozottan jó. Nem szeretnénk audiofil magasságokba emelni egy Bluetooth fülhallgatót, de szerintünk sokan örülnének és nyugodtan hátradőlnének, ha ilyen hangminőséget élvezhetnének a mindennapokban.

A megszólalás határozottan semleges és mentes a hatásvadász mély/magas kiemelésektől, amelyek még a nevesebb márkák drágább termékei között sem ritkák. Ennek ellenére az alsó tartomány nem nevezhető kevésnek, amihez kellemesen sima magastartomány társul. A közepek, így az ének és a beszéd érthetősége kategórián felüli és egy pillanatra sem zavaró vagy fárasztó.

lamax dots2 jbl tune harman kardon fly xiaomi haylou galaxy buds

A Dots2-t kipróbáltuk, Youtube videokkal, kommersz slágerekkel, rock zenével, veszteségmentes jazz-zel és igényesebb elektronikus műfajokkal is. Minden esetben a korábban már részletezett stabil, kellemes, semleges és hosszan hallgatható karaktert hozta, ami alapján egy jó mindenesként bármilyen műfajhoz ajánlható és használható.

A megszólalásba összességében nem tudunk belekötni. A kellemes, soha nem bántó karakter, a megfelelő hangerő, a részletesség és a semlegesség egy nagyon jó vétellé teszi a Dots2-t. További pozitívum, hogy még maximális hangerő mellett is képes megőrizni mindezeket a jó tulajdonságokat, hangja egy pillanatra sem válik „kiabálóssá”, miközben a hangerő már több is, mint kellemesen hangos.

A LAMAX Dots2-n érezni, hogy odafigyeltek a tervezése során és nem csak egy újabb kínai tucatterméket vettek le a polcról és cimkéztek fel. A töltőtok és a fülhallgatók kellemes tapintású minőségi anyagokból készültek, az összeszerelés kiváló, használat közben kényelmes, továbbá megfelelő üzemidővel is rendelkeznek a mindennapos használathoz.

  • Kivitelezés
  • Kinézet
  • Szolgáltatások/használhatóság
  • Hang
  • Ár/érték
4.9

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A LAMAX Dots2 meglepett bennünket minőségével, kivitelével, hangjával és nem utolsó sorban árával. A kiváló minőséghez, kellemes és hosszan hallgatható hang, kényelmes és egyszerű hasznáhatóság társul, melyekhez meglepően barátságos akciós ár tartozik jelenleg.

Tesztünk alapján a Dots2-t mindenkinek ajánlani tudjuk, akinek fontos a hangminőség és a kényelmes, egyszerű használhatóság. Listaárán sem a drágább modellek közé tartozik, bár hangminősége, kivitelezése és használhatósága alapján ott is megállná a helyét. Azonban jelenleg néhány üzletben szinte már nevetségesen alacsony áron érhető el, így aki csak teheti szerezzen be egyet, a vigyorgás garantált lesz.

Listaár: 33.990,-Ft

Akciós ár: 18.990,-Ft-tól.