A csúcson túl – Onkyo TX-RZ3400 teszt

Az Onkyo aktuális felsőkategóriás AV erősítőire már igen csak ráfért a frissítés, mivel legutóbb 2016-ban jelent meg új modellekkel a cég ebben a kategóriában. Azonban a gyártó is érezhette, hogy itt az ideje az újdonságok bevezetésének, ezért nemrég piacra dobta az új RZ3400 modellt.

Az RZ széria legnagyobb modelljét legutóbb 2016-ban frissítette a gyártó és az azóta eltelt közel négy évben sok új szolgáltatás jelent meg a piacon. Annak ellenére, hogy az előző csúcsdarabok a legkevésbé sem nevezhetők elavultnak mégis számos, napjainkban népszerű szolgáltatás hiányzott belőlük.

Az új RZ3400 zászlóshajó, ami annak ellenére, hogy közel egy éve került bejelentésre, mégis újdonság, mivel a koronavírus világjárvány alaposan felforgatta a piacot. Ennek hatására sok modell megjelenése és/vagy szállítása alapos csúszással indult. Az aktuális csúcs AVR hozzánk is csak most futott be, amit egy közeli ismerősnek, egy nyár végi külföldi vásárlásnak és a most aktuális mozi-összeállításhoz kapcsolódó rendszerbeállítás együttesének köszönhettünk.

Megjelenés és szolgáltatások

Az RZ3400 a gyártó jelenlegi legnagyobb AV erősítője és ez megjelenésén és súlyán is visszaköszön. A 20 cm-t meghaladó magassághoz közel 20 kg-os tömeg társul, ami tekintélyt parancsoló megjelenést biztosít a készüléknek. A letisztult dizájnhoz tömbszerű felépítés tartozik, amit az előlapi lenyíló ajtó még tovább fokoz komoly vastagságával.

Az Onkyo AVR-ek az RZ900-as modellel már közel 5 éve bevezetett új megjelenését sok kritika érte, de szerintünk nagyon jó ez a kinézet amit az is igazolni látszik , hogy a gyártó még apróságokat sem változtatott az előd formatervéhez képest. Az előlap sík felületei jól harmonizálnak a viszonylag nagy méretű hangerőtárcsával és az apró funkciógombok seregével. Minden egyszerűen elérhető amire gyakran szükség van, a ritkábban használt funkciók gombjai pedig a frontoldali ajtó mögött kaptak helyet.

A TX-RZ3400 hét (egy előlapi) HDMI bemenettel és három (Sub, Zone 2 és Main) HDMI kimenettel rendelkezik, mely utóbbiak közül a Zone 2 a másik két HDMI kimenettől eltérő képanyagot is továbbíthat. A Main kimenet kezeli a HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) funkciót, az összes terminál HDCP 2.3 tartalom-védett és képes a nagy dinamikatartományú HDR10, Dolby Vision, valamint HLG formátumú, akár BT.2020 színterű 4K/60p videojelek továbbítására.

Az Onkyo RZ3400 egy új Digital Dynamic Audio Amplification (DDAA) csúcserősítőt használ, ami egy nagy áramú digitális rendszer, egyedileg gyártott tápegységgel, méretes kondenzátorokkal és kifinomult végfokszűréssel. A szakemberek által mért és hangolt egyedi alkatrészek a lehető legjobb hang elérését szolgálják. A kiterjesztett ultra széles (5Hz–100 kHz) frekvencia-átvitel mellett a megnövelt és stabilizált teljesítmény könnyedén hajtja meg a nagyobb méretű, és/vagy alacsony impedanciájú hangsugárzókat is.

A TX-RZ3400 összes funkcióját most nem soroljuk fel, mivel az egy nagyon hosszú lista lenne, ezért csak néhány érdekességet említünk. A képernyőn megjelenő médiainformáció lehetővé teszi a forrás bemeneti és kimeneti paramétereinek összehasonlítását és beállítását, a front csatornák hangja átirányítható a magassági, surround/surround back hangsugárzókra vagy a 2. zóna vonalkimenetre bármelyik forrás választható, akár egy vezeték-nélküli fejhallgató meghajtásához is.

A külön audio- és videokimenetekkel rendelkező Blu-ray lejátszókhoz használható „Discrete Audio Path Mode” kikapcsolja az audio rész erősítőjének HDMI kimeneti áramkörét, hogy az ne okozzon felesleges zavart. A hálózati modul interferenciájának elkerülésére a „Cinema Dedicated” mód és a „Cinema Dedicated – Net Off” mód áll rendelkezésre, mely utóbbi az egység tápellátását is lekapcsolja, ha a hangminőség fontosabb, mint a hálózati kapcsolat. Az új HDMI panel rövidebb jelútjai és méretesebb földelése minimalizálja a hibák lehetőségét. A D/A konverterek kimeneti fokozataiban már régóta alkalmazott VLSC (Vector Linear Shaping Circuitry) szűri a nagyfrekvenciás zajokat és javítja a felső frekvenciatartományt.

Az „AccuEQ Advance PLUS” akusztikai kalibrálás az „AccuEQ Advance” bővített, állóhullám-csökkentő technológiával kiegészített változata. A korábbiaknál több lehetőséget és nagyobb pontosságot biztosít az EQ alkalmazásában, továbbá nagyfrekvenciás korrekciót is tartalmaz. A pontosság javításához a háttérzaj mértékét is figyelő 9 pontos mérés eredménye minden csatornára alkalmazható, de a front csatornák további kompenzációjára külön is van lehetőség. Az „AccuReflex” az irányított és a Dolby Atmos képes hangsugárzók mennyezetről visszaverődő hangjainak fázisát próbálja a hely adottságaihoz igazítani az objektumalapú hang reprodukálásához.

A TX-RZ3400 hálózati platformtja képes együttműködni az okostelefonok, PC-k és okoshangszórók alkalmazásaival és beszédhang asszisztenseivel. Az új négymagos SoC gyors 802.11ac 2×2 MIMO 5 GHz/2,4 GHz-es Wi-Fi kapcsolatot biztosít és nem maradtak ki a TIDAL, a Spotify, az Amazon Music, a TuneIn és a Deezer zeneszolgáltatók kliensei, illetve a népszerűbb internetrádiók.

A Works with Alexa felel a TX-RZ3400 hangutasításokkal történő vezérléséért, egy Alexa Built-in eszközön keresztül. Az Amazon Music szolgáltatással a lejátszott zenék között beszédhanggal is lehetséges a választás, akár a dalcím, az előadó neve, a megjelenés éve vagy műfaja alapján. Egy firmware-frissítést követően elérhető a „Multi Room Music” (MRM) mód, ami biztosítja a több eszközön szinkronban történő zenelejátszást. Multiroom hálózat kiépítéséhez a Works with SONOS, a Chromecast Built-in, az Airplay 2, a DTS Play-Fi és a FlareConnect lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az Onkyo TX-RZ3400 AKM 32 bites D/A átalakítókat kapott, megmaradt a PLL (Phase Locked Loop) jitter-csökkentő megoldás és egy THX logó is felkerült az előlapra. A frontcsatornák D/A átalakítói dedikáltan használt prémium AKM AK4490 768 kHz/32 bites sztereó D/A konverterek, a zóna és a surround csatornákhoz pedig két további 384 kHz/32 bites DAC chip került.

Újdonság a többszobás Roon platform, ami támogatja a bitpontos lejátszást, a DSD és a PCM felskálázást, a több csatornát és a jelút megjelenítést. A TX-RZ3400 rendelkezik a Roon minősítéssel, így megjelenik a Roon alkalmazásokban (Signal Path és Zone Selector), amivel a zene egyszerűen továbbítható egy Mac vagy Windows PC-re telepített Roon alkalmazásból vagy Roon szerver eszközről a TX-RZ3400-ra.

Az erősített csatornák száma 11, így önerejéből akár egy 7.2.4 vagy 9.2.2 installációt képes megszólaltatni, a csatornánkénti teljesítmény pedig 260W (6 ohm / 1 csatorna esetén).

Meghallgatás

A bekapcsolást követően egy letisztult grafikus menü fogad bennünket, mely egyszerűsége nagy segítség a kezdeti beállításoknál. Minden menüpont könnyen értelmezhető, a funkciók többsége gyorsan megtalálható, így szinte percek alatt végzünk is a „kötelező dolgokkal”. Ezt követően kipróbáltuk az Onkyo megújult mobilalkalmazását, ami nagyon jól sikerült. Használata talán még a távvezérlőnél is egyszerűbb, könnyebb kezelést biztosít, pedig az utóbbi is egy jól sikerült és beépített világítással rendelkező darab.

A meghallgatás egy válogatással kezdődött, mivel nem volt egyértelmű, hogy milyen hangsugárzókkal hallgassuk meg az Onkyo csúcsmodelljét. Rövid ötletelést követően megszavaztuk, hogy árarányosan egy Sonus faber Sonetto 5.0 szettel (Sonetto V, Sonetto II és Sonetto Center II), ELAC 2090 mélysugárzónkkal és beépített Magnat Atmos sugárzóinkkal párosítjuk az RZ3400-at.

A meghallgatás az AccuEQ szobakorrekció aprólékos beállításával folytatódott, ami azonnali pozitív értelemben vett csalódást okozott, mivel már az első eredmény is egészen jól sikerült. De mivel egy csúcsmodell esetében csak a tökéletes lehet elég jó, fogtuk XTC Room Analyser szettünket és segítségével minden csatornát szépen a szoba adottságaihoz finomítottunk.

Az előkészületek és a beállítások végére érve kezdődhetett a meghallgatás, ami Dolby Atmos demóinkkal indult, majd következett pár hasonló hangsávval rendelkező filmrészlet. Ezt követően megszokott jeleneteinket vettük elő, végül pedig többcsatornás koncertek és sztereó zenéink következtek.

Az Atmos demó anyagok rendkívül precíz térbeli megszólalást produkálnak. A történések pontosan nyomon követhetők és a fejünk felett zajló események is jól érzékelhetők. A megszólalás részletes, kiegyensúlyozott, dinamikus és kijelenthető, hogy szinte teljesen mentes a régebbi modellekre jellemző hangbeli túlzásoktól.

Az Atmos hangsávval rendelkező filmek megszólalása kellemesen részletes. A hangok térbeli elhelyezkedése pontosan követhető, de a magassági csatornákból érkező hangok már elmaradnak a demók produkciójától és csak néha vannak jelen néhány jelenetben. A Star Wars utolsó részének pár jelenete igazi hangorgia, ahol jól elkülönülnek a gépek hangjai a párbeszédektől és a háttérzajoktól, azonban az objektumalapú formátum háromdimenziós hatása mégsem a mennyezetbe épített Atmos sugárzók érdeme, többnyire.

A Jack Reacher első részének nyitójelenetében eldördülő puskalövések hangja valóságos és a hang egy kicsit sem akarja nagyobb fegyver látszatát kelteni, mint ami a filmen látható. Mindez folytatódik a guruló városok világában is, ahol a mélyebb hangokban gazdag jelenetek alatt végig megmarad a részletesség és a feszesség.

Andrea Bocelli koncertje kellemes meglepetés, mivel szinte már valós hangszerhangokat és jól artikulált énekhangot kapunk. Az előadás hatalmas térben és a látottaknak megfelelő méretben zajlik, a hangok térbeli elhelyezkedése pedig precíz. A zongora és a rézfúvósok hangját külön kiemelnénk, mivel ilyen megszólalással eddig csak a kommersz gyártók felett álló márkáknál találkoztunk.

Végül sztereó zenéink és a „Pure Audio” mód kombinációja következett, ahol szintén meglepetést okozott az RZ3400. Az unalomig ismert jazz albumunk megszólalása könnyed, neutrális és a filmeknél tapasztalt részletesség itt sem marad el. A tér széles, magas és egészen komoly mélységgel is rendelkezik, ennek köszönhetően pedig valódi három dimenziós előadásban van részünk.

Kedvenc Yello albumunk is előkerül és szintén meglep bennünket. A dinamika nagyon jó és a megszólalás a márkától már szinte szokatlanul semlegesnek nevezhető. A felső tartomány helyenként kissé keményebb, mint azt megfelelőnek ítélnénk, de mindez szinte lényegtelen az előadás egészének összhangja mellett.

  • Kinézet
  • Kivitelezés
  • Szolgáltatások
  • Hang (mozi)
  • Hang (sztereó)
  • Ár/érték
4.9

Összefoglalás

AV-Magazin: AJÁNLOTT

A meghallgatást követően arra jutottunk, hogy az RZ3400 egy nagyon jól megtervezett és megépített AV-erősítő, ami bizony már a nagyok között, a felsőbb ligában is képes megállni helyét.

A beállítások, a menürendszer és a kezelés egyszerűsége rendkívül felhasználóbarát, a szolgáltatások mennyisége több, mint elegendő, hangja pedig a legjobbak közé kvalifikálja kategóriájában. Az RZ3400 kellemes, precíz, erőteljes, de a legkevésbé sem túlzó megszólalást produkált, aminek nagyon örültünk.

A legnagyobb meglepetést azonban zenei képessége nyújtotta, amely olyan produkciót mutatott, ami a márkáról korábban és az AV-erősítőkről általánosságban alkotott véleményeket egyszerre próbálná megcáfolni. A klasszikusnak nevezhető „onkyos” hangzást keresők számára ez a modell szerintünk csalódást keltő lesz, mivel a márkától megszokott kisebb/nagyobb hangbeli túlzásoktól szinte teljesen mentes. Azonban egy olyan, a valóságot megközelítő, dinamikában és apró részletekben gazdag megszólalással rendelkezik, ami képes ámulatba ejteni a hallgatóságát.

Listaár: 1.229.990,-Ft