A Canton megújította a Vento modellcsaládot

A Canton legutóbb két éve újította meg a Vento sorozatát, ezért a modellcsalád jelenleg csak egy nagyobb frissítésnek nevezhető átalakításon esett át, amely során a széria tagjai megkapták a gyártó legújabb fejlesztéseit.

A Canton Vento sorozata jelenti a belépést a német gyártó felső kategóriájába és ennek megfelelően számos megoldást, valamint technológiát örökölt a felette álló Reference szériától. A Vento modelleket legutóbb két éve tervezte át teljesen a cég, amikor új kabineteket és titán hangszórókat kaptak. A jelenlegi frissítés alkalmával a korábbi fejlesztéseket sikerült még tovább finomítani.

Az megújult Vento széria tagjainak nevei mögé egy .2 kiegészítés került, ami több apró, de mégis jelentősnek nevezhető változást takar. Az új modellek megkapták a titán mélysugárzók  legújabb, porvédő nélküli változatát, valamint a hangszórókat övező gyűrűk már csavarmentes kivitelben készültek, melyekbe bekerült a gyártó egyedi, „gyémántvágott” rezgéscsökkentő alumínium merevítése is. A magassugárzó szerepét továbbra is a jó hírnévnek örvendő kerámia dóm kapta, ami a csavar nélküli kivitel mellé kissé áttervezett akusztikus lencsét kapott.

A kabinetek méretei minimálisan változtak, ennek köszönhetően a legtöbb modell mérete és súlya nőtt. A dobozok továbbra is nagy merevségű rétegelt lemezből készültek, melyek a sorozatnál már megszokott „íj alakú” formával rendelkeznek. A padlón álló modellek talprésze szintén megújult, ami így jobb feltételeket biztosít a dobozok alján kialakított reflexnyílás számára, továbbá a reflexport működéséhez elengedhetetlen távtartók fekete színt kaptak.

A Vento sorozat két, tavasszal már bemutatott aktív modellel is kiegészült, melyek korábban az „IQ Vento”, majd megjelenésüket közvetlenül megelőzően a Smart Vento nevet kapták. A Vento széria beépített erősítővel rendelkező tagjait a Smart Vento 9 álló és a Smart Vento 3 állványos modellek képviselik, melyek számos vezetékes és vezeték nélküli lehetőséget biztosítanak. A beépített Bluetooth vevő aptX kiegészítést kapott, a vezetékes digitális kapcsolatot a megszokott koax és optikai csatlakozók mellett egy USB B aljzat is erősíti, az analóg jeleket pedig egy RCA vagy egy szimmetrikus XLR bemenet fogadja.

A kisebb aktív modell 350 W, a nagyobb 600 W teljesítményű digitális erősítőmodult kapott, melyhez egy minőségi, a multicsatornás  DTS Digital Surround és Dolby Audio jelek feldolgozására is képes 24 bites D/A konverter kapcsolódik.

A megújult sorozat legolcsóbb darabja a Vento 816.2 falra akasztható modell, ami 479€-s (kb. 160.000,-Ft) árcédulát kapott, a legnagyobb Vento 896.2 álló változatért pedig 1.749€-t (kb. 580.000,-Ft) kell fizetni a kasszánál. Az újdonságok hivatalos magyarországi árai jelenleg még nem ismertek, azonban a Vento sorozat aktív képviselői már itthon is megvásárolhatók 749.990,-Ft-os (Smart Vento 3) és 1.399.990,-Ft-os (Smart Vento 9) áron.

forrás: canton