7+1 tipp 2021-re, ha hi-fi vagy házimozi vásárláson töröd a fejed

A hi-fi és házimozi készülékek vásárlása nem egyszerű dolog, főként akkor, ha egy valóban minőségi összeállítás a cél. Ebben próbálunk most egy kis segítséget nyújtani, hogy 2021-ben könnyebb legyen a valóban minőségi készülékek beszerzése és a megfelelő rendszer összeállítása.

1. Mindig hallgasd meg és hasonlítsd össze a hangsugárzókat, készülékeket, kábeleket és kiegészítőket.

Soha ne a reklámok, műszaki adatlapok vagy díjak alapján hozz döntést. A legjobb mindig, ha a saját füleddel hallgatod meg a készülékeket. A legtöbb szaküzletben erre van lehetőség, sőt sok kereskedő ezért tart fenn bemutatótermet, de letét ellenében sok terméket haza is vihetsz otthoni próbára.

Az ízlés egy teljesen szubjektív dolog, de az online olvasható tesztek sem minden esetben objektívek. Ha bármilyen audioeszközt vásárolsz, akkor az a Te ízlésednek kell megfeleljen, ezért minden más kizárólag iránymutatás lehet.

Ne a reklámok vagy az online fórumokon futó aktuális HYPE alapján akarj választani. Egy márka attól, hogy sokat költ reklámra és „már a csapból is az folyik” nem biztos, hogy a legjobb az adott ársávban. Az online fórumokon futó trendi dolgok pedig általában csak egy rövid ideig tudnak népszerűek lenni, a jól bevált, stabil minőséggel rendelkező termékek azonban nincsenek akcióban minden héten.

Érdemes valóban hozzáértőktől segítséget kérni. Az online fórumok tagjai gyakran dicsérnek úgy termékeket, hogy azon kívül mást még nem birtokoltak vagy hallottak, így természetesen számukra az jelenti a csúcsot, amivel rendelkeznek, de ez nem biztos, hogy ez neked is megfelel.

Soha ne a legolcsóbb megoldást keresd, hanem a legoptimálisabbat. Számolj utána, hogy valójában mennyi anyag és munka is kerülhetett abba az eszközbe amit meg szeretnél vásárolni. Ha az árból levonod az ÁFÁ-t (27%) a kereskedő árrését (15-30%), a nagykereskedő / importőr árrését (15-30%), a csomagolást és a szállítást (5-10%), valamint a további díjakat és promóciós költségeket (10-25%), akkor láthatod, hogy a fennmaradó összegből milyen minőségű termék gyártható le.

2. Ne az adatlapokat olvasgasd.

A legtöbb termékadatlap csak tájékoztató információkkal szolgál, amelyek főként az olcsóbb kategóriákban nem többek reklámfogásnál.

Erősítők esetében a leggyakrabban megadott (és olvasott adat) a teljesítmény. Ezt a gyártók is jól tudják ezért itt „szépítik” az eredményeket a legtöbbször. Annak ellenére, hogy amit megadnak, azok valós adatok, arra mégis érdemes odafigyelni, hogy azt milyen módon teszik. Az AV erősítők esetében például az egy csatornára 1KHz-en megadott értékek a mindennapi használat során semmitmondóak, mivel azok általában több csatornán egyszerre és teljes frekvenciatartományban vannak használatban. Hasonló szépítés az 1% THD (teljes harmonikus torzítás) mellett megadott teljesítményadat is, ami sok mindenre utalhat, de a valós, kihasználható teljesítményre biztosan nem.

Hangsugárzók esetében a frekvenciaátvitel és az érzékenység a két leggyakrabban manipulált adat, melyek a legtöbbször szintén nem árulnak el semmit a valós minőségről. A frekvenciamenet esetében megadott 20-30Hz-es alsó határ esetében mindig érdemes megnézni (ha van rá lehetőség), hogy az mekkora eséssel igaz, mivel például 24dB/oktáv esetében teljesen hihető lehet egy 13 cm-es hangszórótól a 25 Hz, de +/- 3dB határon beül például már csak 50Hz az az alsó határ, ami valóban hallható.

Az érzékenységi adatoknál szintén érdemes utána járni, hogy az esetlegesen nem csak egy hangszóróra érvényes, mert vannak gyártók akik például csak a nagy érzékenységű, pl. tölcséres magassugárzó értékét közlik, a teljes hangszórókészletre vonatkozó adatok helyett.

3. Ne márkanevet vásárolj, hanem minőséget.

Tudjuk, hogy egy jól csengő márkanév vonzó lehet, azonban az elmúlt évek piaci globalizációjának köszönhetően, sok egykori márkanév került olyan befektető csoportokhoz, ahol a profit az első, nem pedig a minőség.

A régi, jól csengő márkanevek között is alaposan érdemes körülnézni, mivel többen kényszerűségből átálltak a minőségi helyett a tömegtermékek gyártására, amihez nem szaktudásukat csak márkanevüket adták. Ezeket a termékeket a nagy név ellenére sem ajánlott vakon megvásárolni, mivel gyakran már követhetetlen, hogy melyik befektető csoporthoz tartoznak és hol, milyen minőségben gyártanak vagy gyártatnak.

4. Ha valami messziről érkezik nem biztos, hogy jobb, mint amit a közeledben gyártanak.

Ha például egy tengeren túli márka termékét szeretnéd megvásárolni, ráadásul az közel annyiba kerül, mint egy Európában gyártott hasonló termék, akkor gondold át, hogy milyen minőséget képviselhet. A távolról fuvarozott, extra vámmal és szállítási költséggel terhelt termékek mitől tudnak versenyképes áron eljutni a vásárlókhoz? Ne arra gondolj, hogy mindenki adócsaló, hanem inkább arra, hogy a gyártásköltségeket miként tudják alacsonyan tartani.

Az ilyen és egyben olcsóbb kategóriájú termékek vonzerejét főként különlegességük és a melléjük csomagolt marketing jelenti leggyakrabban és nem a valós minőség.

5. Nincsenek „gyárilag összeillő” márkák.

A legtöbb kereskedő csomagajánlatában az elektronikák és a hangsugárzók, továbbá a kiegészítők is megvásárolhatók csomagajánlatokban, melyek így valamivel kedvezményesebb áron vihetőek haza. Azonban ezek az ajánlatok nem azért vannak, mert ezek a készülékek illenek egymáshoz a legjobban, hanem mert egy importőrhöz / forgalmazóhoz tartoznak, így könnyebb kedvezményes áron értékesíteni őket, nagyobb forgalom mellett.

Neked azonban nem kell ezeket az előre összeállított kedvezményes csomagokat megvásárolnod, mivel a legtöbb kereskedő egyedi kedvezményes árakat biztosít akkor is, ha Te válogatod össze amit szeretnél. Természetesen egy alap 50.000,-Ft hangsugárzópár megvásárlásánál ne számíts nagy kedvezményre, de egy jobb sztereó vagy házimozi összeállításnál komoly százalékok maradhatnak nálad, ha egy helyen vásárolsz, még akkor is, ha a választott termékek nem szerepeltek az akciós kínálatban. Mindössze csak annyit kell tenned, hogy egyedi árat kész elképzelésedre.

A legjobb mindig, ha meghallgatás alapján Te válogatod össze mit is szeretnél, mivel audiorendszered a Te ízlésedet fogja kiszolgálni.

6. Nem mindig a nagyobb a jobb.

Az egyik legnagyobb hiba, amikor kis összegből akarsz csúcsminőséget, ráadásul egyszerre mindent és azt is nagy méretben. Sajnos a hi-fi és a házimozi nem olcsó hobbi, azonban vannak gyártók akik ezt el szeretnék hitetni.

A vásárlás előtti egyik legfontosabb lépés, azon kívül, hogy mit szeretnél vásárolni, az hogy hová szeretnéd. Egy kisebb vagy olcsóbb rendszer is lehet kellemes, ha ezt a megfelelő méretű helységbe teszed, de például 40 négyzetméterre 300.000,-Ft-ból egy tisztességes házimozit összerakni már lehetetlen küldetés.

A vásárlás előtt érdemes megvizsgálni, hogy az adott helyre, az adott keretből mi valósítható meg és ha alul méretezett a költségvetés, akkor érdemes inkább kicsit tovább spórolni, mint az adott helyre nem megfelelő rendszert megvásárolni. Ehhez nyugodtan kérj segítségét szakkereskedőknél, ha több helyen is érdeklődsz, akkor látni fogod, hogy mi az a reális árszint amelyen megvalósíthatod elképzelésed.

Az adott keretből érdemes az elérhető legjobb minőséget választani (nem a legnagyobban, a legismertebbet vagy a legolcsóbbat), mert egy adott összeg felett, már jelentős különbségek fedezhetők fel nem csak a hangerőben és a szolgáltatások mennyiségében, hanem a hang minőségében is. A hasonlóan árazott álló és állványos hangsugárzók között általában az utóbbi képvisel jobb minőséget, így ha valóban a minőség a cél (és nem egy csarnokot szeretnél behangosítani), akkor érdemes a kisebbet választani, még akkor is, ha nem olyan látványos, mint egy földig érő darab.

Rendszereddel csak akkor leszel elégedett, ha azt minden nap örömmel kapcsolod be, nem pedig csak évente 1-2 alkalommal ünnepnapokon a rokonság szórakoztatására.

7. Ne akarj mindent egyszerre megvenni, ha szűkösek a kereteid

A valódi minőség a hi-fi / házimozi világban sem olcsó, ezért ha minőséget szeretnél, de korlátozottak az anyagi lehetőségeid, akkor inkább vásárolj részletekben. Ha olyan termékeket vásárolsz, ami „éppen kijön” a keretből, de mindent tartalmaz amit elképzeltél akkor lehet, hogy csak a gyártókat és a kereskedőket gazdagítod, de nem leszel igazán elégedett a végeredménnyel.

Ilyenkor érdemes inkább azon elgondolkodni, hogy mi az ami jelenleg elég, de mégis minőségi darab, a további komponenseket pedig szépen sorban megvásárolod a későbbiekben. A jó minőséggel, még annak ellenére is, ha nincs meg minden egyszerre, elégedett leszel, de a silány termékek valószínűleg valamelyik hirdetései portálon végzik a vásárlás után nem sokkal, ahol féláron találnak új gazdára. Ez utóbbi nevezhető igazi pénzkidobásnak, főként akkor, ha amúgy sem dúskálsz az anyagiakban.

+1. Rendszered annyira erős, mint annak leggyengébb láncszeme

Rendszered akkor az igazi, ha minden eleme egy minőségi szinten van. Például egy belépő kategóriás erősítőhöz egy komolyabb hangsugárzó megvásárlása pont annyira felesleges, mint fordítva.

Azonban ha fejlesztésen töröd a fejed, akkor inkább hangsugárzóból érdemes „fölé lőni”, mivel az biztosan hosszú évekig stabil darab lehet a rendszereben, miközben az elektronikákból jöhetnek újabbak új szolgáltatásokkal vagy sztereó rendszered házimozivá alakíthatod.

Ugyanez vonatkozik a kábelekre és kiegészítőkre is, amelyekből az igazán jót csak egyszer kell megvásárolni és az képes akár több fejlesztési lépcsőn keresztül is kiszolgálni a rendszered és a személyes igényeidet.

Kellemes zenehallgatást és otthoni mozizást kívánunk mindenkinek 2021-ben is!